eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?

07.02.2023

Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.

Studiuj OZE, bądź krok do przodu

06.02.2023

Odnawialne źródła energii są jedną z gałęzi sektora energetycznego, która obecnie najszybciej się rozwija. Nie przez przypadek – coraz więcej mówi się o konieczności ograniczenia emisji CO2 do atmosfery oraz o konsekwencjach zużycia paliw kopalnych. Studenci Mateusz Jajczyk i Marek Korendał są świadomi zmian, jakie są potrzebne w tej dziedzinie i wybierając studia na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami będą już o krok do przodu w branży.

Mniej kalorii, więcej świadomości

02.02.2023

Wrocławski obszar funkcjonalny nie tylko jest w stanie zaspokoić lokalne, wegetariańskie potrzeby żywnościowe mieszkańców, ale nawet ma nadwyżki, którymi mógłby się podzielić. Nie wszystkie z ośrodków badanych na Uniwersytecie Przyrodniczym mają taką możliwość. Wyniki badań pokazują, że europejskie miasta mają problem z samowystarczalnością.

Prof. Lazar: – Stawiam na myślenie

01.02.2023

Nowo mianowany profesor Zbigniew Lazar o tym, czy z drożdży da się zrobić paliwo do samolotów, o tym, co w naukach przyrodniczych zmieniła biotechnologia i o pożytkach ze staży zagranicznych.

Geodezja – od wnętrza Ziemi po kosmos

31.01.2023

Nie tylko pomiary działek i gruntów, ale też teledetekcja, sztuczna inteligencja, nawigacja satelitarna czy zarządzanie transportem publicznym – bo geodezja niejedną ma twarz.

Mamy rekord! Akademicki Sztab WOŚP po raz szósty spisał się na medal

30.01.2023

W tym roku nasi wolontariusze przeszli samych siebie i przebili zeszłoroczną kwotę o ponad sto tysięcy złotych! Podczas 31. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zebrali 249 261,90 złotych na walkę z sepsą! To nowy rekord!

Rola rzek w środowisku – od elementu krajobrazu po źródło życia

30.01.2023

Rzeka – źródło życia, czy niebezpieczny żywioł? W tym odcinku podcastu eksperci UPWr odpowiadają o roli rzek, ich wpływie na człowieka i środowisko, a także mówią o tym, czy grożą nam susze, powodzie i co robić w przypadku skażenia wody.

Nietypowa pasja studenta UPWr

27.01.2023

Co było pierwsze, jajko czy kura? W hodowli ptaków ozdobnych Wiktora Tarłowskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, był to… bażant! Student weterynarii opowiada o początkach swojej przygody z hodowlą kur rasowych, które rasy są największe, które należą do najdroższych, a które przypominają… króliki!

Z UPWr do TopMinds

23.01.2023

TopMinds 2023 – do najnowszej edycji programu zakwalifikowały się dwie doktorantki i studentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To Aleksandra Zimmer, Marta Klemens i Zuzanna Czekaj.

Ruszyła rekrutacja na studia II stopnia

17.01.2023

Już od 15 stycznia można zapisywać się na studia II stopnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Do wyboru jest 18 kierunków i wiele specjalności.

Ziemia się spłaszcza i obraca coraz szybciej

16.01.2023

Gdzie jest środek ziemi i jaki jest jej kształt? Które filmy science-fiction są bliskie prawdy? W kolejnym odcinku podcastu odpowiemy na te pytania razem z geodetami UPWr, którzy udoskonalają systemy nawigacyjne, poprawiają wysokości polskich szczytów górskich w atlasach i rozwiązują zagadkę Einsteina.

Kuba Sienkiewicz: – Codzienna serdeczność dobrze nastraja

11.01.2023

Lider zespołu Elektryczne Gitary, lekarz, gitarzysta i wokalista Kuba Sienkiewicz o tym, jak łączy medycynę ze sztuką, dlaczego ważna jest codzienna uprzejmość wobec ludzi, jak zmienił go covid i czym jest dla niego dobroczynność. Kuba Sienkiewicz wystąpi na Koncercie noworocznym 13 stycznia razem z Grupą MoCarta.

Grupa MoCarta: – Niesiemy ludziom uśmiech

10.01.2023

Filip Jaślar z Grupy MoCarta o współpracy z Kubą Sienkiewiczem, o tym czy istnieje polski przebój wszech czasów i czy jest piosenka, której lubiany i ceniony kwartet smyczkowy by nie zagrał. Artyści wystąpią podczas 14. Koncertu noworocznego, poprzedzonego charytatywną aukcją, z której dochód zostanie przeznaczony na wsparcie budowy domu wytchnieniowego Wrocławskiego Hospicjum dla Dzieci.

Naturalnie, tajemniczo, bezpiecznie

04.01.2023

Mechanizmy rządzące naszymi preferencjami krajobrazowymi nadal nie są wystarczająco poznane. Szukamy różnych wartości: cenimy sobie naturalność, ale także poczucie bezpieczeństwa i tajemnicę – opowiada prof. Aleksandra Lis z Katedry Architektury Krajobrazu UPWr, autorka badań nad wpływem cech krajobrazów na upodobania człowieka.

Smog – walka o oddech. Jakość powietrza w Polsce

02.01.2023

Według danych WHO smog zabija rocznie ok. 7 mln ludzi na świecie. Jak się przed nim chronić i zmniejszyć jego występowanie? O tym rozmawiamy w najnowszym odcinku podcastu "Mamy zielone pojęcie" z naszymi naukowcami – prof. Joanną Kamińską i prof. Robertem Kalbarczykiem.

Kryzys wymusi oszczędności: z czasu inwestowania przejdziemy w czas innowacji

30.12.2022

Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr mówi o zarządzaniu uczelnią w czasach kryzysu i wyzwaniach na najbliższe miesiące. – Wszystkie decyzje, które wraz z zarządem podejmujemy i będziemy podejmować, mają jeden cel: chronić ludzi – podkreśla.

Dzikie zwierzęta w obiektywie doktorantki UPWr

27.12.2022

Doktorantka Szkoły Doktorskiej UPWr Safoura Reza poza działalnością naukową interesuje się fotografią zwierząt. Przed jej obiektywem pozują nie tylko domowi pupile, ale też dzikie zwierzęta w swoim naturalnym środowisku. Przy okazji apelujemy – doceńmy ich piękno i pamiętajmy o tym, by nie straszyć ich w sylwestra.

Eksperci UPWr: za 30 lat stracimy świerkowe choinki

19.12.2022

Za 3-4 dekady z Polski może zniknąć świerk pospolity. Popularnemu drzewu, z którego robimy świąteczne choinki, zagraża rosnąca temperatura oraz brak wody. We Wrocławiu w ciągu 20 lat średnia temperatura wzrosła z ponad 8 do prawie 10 stopni Celsjusza. Odpowiada za to gwałtownie zmieniający się klimat – przyznaje prof. Przemysław Bąbelewski, dendrolog z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Tyjemy najszybciej na świecie? Problemy żywieniowe Polaków

19.12.2022

W najnowszym podcaście dr Jacek Łyczko i doktorantka Michaela Godyla-Jabłoński opowiadają o otyłości w Polsce, o tym czym różni się apetyt od głodu, z jakimi problemami żywieniowymi borykają się Polacy, a także o tym co jest kluczem do właściwego odżywiania.

Białko z czarnej muchy to przyszłość żywienia?

15.12.2022

Studenci SKN Żywienia Zwierząt udowodnili, że hodowla much Hermetia illucens przeznaczona na produkcję białka jest możliwa oraz korzystna dla środowiska i zdrowia. O swoim projekcie opowiedzieli na wykładzie.

TikTok to nie miejsce dla uczelni?

13.12.2022

Pojawiły się w Internecie głosy, że uniwersytety nie powinny prowadzić kont na TikToku, że to niepoważne, że to nie miejsce dla instytucji naukowych. Sukces konta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu udowodnił jednak, że TikTok to jak najbardziej miejsce dla uczelni, mogące zarówno bawić, jak i edukować widzów.

  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 45

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png