wybierz kategorie wiadomości
Emocje zwierząt – jak je zrozumieć? Dobrostan, behawiorystyka i zoopsychologia
05.12.2022
W najnowszym podcaście prof. Magdalena Zatoń-Dobrowolska i lek. wet. Martyna Woszczyło opowiadają m.in. o tym czy pies może mieć depresję i jak to rozpoznać, dlaczego koty załatwiają się poza kuwetą i jak zapewnić naszym pupilom odpowiednie warunki do życia.
„Robokrowa” – nowoczesny robot, który symuluje choroby
25.11.2022
Studenci Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, jako jedyni w Polsce, uczą się badania rektalnego zwierząt za pomocą ramienia haptycznego. To nowoczesny symulator, dzięki któremu przyszli lekarze weterynarii „diagnozują” najczęściej spotykane patologie w obrębie przewodu pokarmowego koni i krów na długo przed pierwszym kontaktem z żywym zwierzęciem.
Biopolepszacz glebowy – eko pomysł SKN Gleboznawstwa i Ochrony Środowiska
22.11.2022
Statystyki pokazują, że w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie, z czego ponad 50 proc. trafia do śmieci z gospodarstw domowych. Studenci i naukowcy z UPWr postanowili zagospodarować część tych odpadów i stworzyć z nich biopolepszacz glebowy. Co na nim wyrośnie, przekonamy się już wkrótce. Przed budynkiem C-2 rozpoczęły się nasadzenia krzewów, traw, bylin i roślin cebulowych.
Czy rośliny lecznicze to przyszłość medycyny?
17.11.2022
Prof. Mehdi Rahimmalek – irański botanik i fitochemik, wraz z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zbada właściwości lecznicze irańskich gatunków roślin Lamiaceae i Apiaceae w ramach programu wymian naukowych NAWA.
Nie taka matematyka straszna, jak ją malują
14.11.2022
Arkadiusz Dziech z Pracowni Genetyki Populacji i Cech Ilościowych na UPWr opowiada o łączeniu pracy naukowej i dydaktyki, o relacjach ze studentami i o tym, że statystyka jest przydatniejsza niż się wydaje.
UPWr w międzynarodowym projekcie SusPlant
09.11.2022
Naukowcy biorący udział w projekcie zbadają nastawienie i preferencje konsumentów do innowacyjnych produktów żywnościowych, m. in. zamienników mięsa, w społeczeństwach krajów uczestniczących w projekcie tj. Szwecji, Polski, Litwy, Ukrainy i Mołdawii. Wspólnie podjęte działania mają na celu rozeznanie podejścia konsumentów do nowych produktów na rynku oraz ułatwienie komponowania zdrowej i zrównoważonej diety.
Wytrwałość się opłaca – historia absolwenta lek. wet. Petera Stewarta
03.11.2022
Lek. wet. Peter Stewart, absolwent medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, większość swojej kariery spędził na leczeniu zwierząt w zoo w Dudley, w Wielkiej Brytanii. Po latach powrócił na UPWr, by przeprowadzić kurs z zakresu medycyny egzotycznych zwierząt.
Tworzymy zielone tętnice Wrocławia
03.11.2022
Zielone tętnice Wrocławia – miasto realizuje projekt absolwentki architektury krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Agaty Wałek. Prof. Monika Ziemiańska z kolei jest dla władz miasta wsparciem merytorycznym przy tym projekcie.
Studenci pamiętają o rektorach Uniwersytetu Przyrodniczego
31.10.2022
Wiktoria Waniek i Martyna Sobolewska z I roku studiów magisterskich na kierunku biologia człowieka porządkowały groby profesorów Uniwersytetu Przyrodniczego na wrocławskich nekropoliach. Tradycja ta liczy sobie już ponad 10 lat i opiera się na wolontariacie studenckim.
Blokada językowa? Małgorzata Szczerbakowska wie, jak jej zaradzić
20.10.2022
Małgorzata Szczerbakowska, lektorka języka angielskiego ze Studium Języków Obcych na UPWr stworzyła kurs językowy „No more fears” dla osób borykających się z blokadą językową. Będzie dużo relaksu, ćwiczeń i aromatycznych olejków eterycznych!
Doktorant UPWr opracowuje nowe narzędzia dla inteligentnego rolnictwa
19.10.2022
Jasper Mbah, kameruński doktorant ze Szkoły Doktorskiej UPWr, zamierza w Polsce zdobyć wiedzę, której w przyszłości użyje do rozwiązywania problemów związanych z niekorzystnym dla upraw zagęszczeniem gleby, będącym częściowo odpowiedzialnym za kryzys żywnościowy w jego ojczyźnie.
Marcelina Łoboda – jej energia i pasja do aktywności udziela się studentom
17.10.2022
Marcelina Łoboda ze Studium Wychowania Fizycznego i Sportu UPWr opowiada o pracy, ale i o tym, jak sala do ćwiczeń potrafi zmienić się w kozetkę terapeuty i o swojej miłości do sportu.
Naukowcy UPWr w rankingu TOP 2 najbardziej wpływowych naukowców na świecie
14.10.2022
Wydawnictwo Elsevier opublikowało ranking najczęściej cytowanych naukowców na świecie. Wśród 200 tysięcy najbardziej wpływowych autorów publikacji naukowych znaleźli się przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Czy niektóre rasy psów znikną?
29.09.2022
W hodowlach psów rasowych pożądane są duże oczy, krótki nos i szeroka czaszka, co wiąże się z wyższą predyspozycją do występowania chorób układu oddechowego, urazów oczu czy chorób skóry. Czy powinniśmy więc zapomnieć o niektórych rasach? Etyka w rozrodzie psów i kotów była jednym z tematów XVI Kongresu „Problemy w rozrodzie małych zwierząt” współorganizowanego przez UPWr.
Pierwsza edycja Szkoły Letniej GATHERS na piątkę
27.09.2022
UPWr wraz z partnerami projektu GATHERS: Uniwersytetem Technicznym w Delft, Uniwersytetem Technicznym w Wiedniu i Uniwersytetem Rzymskim zorganizował Letnią Szkołę GATHERS w ramach programu Horyzont 2020.
Eksperci UPWr: Jak chronić rośliny przed mrozem?
16.09.2022
Coraz zimniejsze poranki i wieczory zwiastują nadejście jesieni, co znaczy, że niedługo trzeba będzie zacząć zabezpieczać rośliny na zimę. O tym jak chronić drzewa i krzewy, rośliny cebulowe, bulwiaste, kłączowe i trawniki opowiada dr hab. Marta Monder z Zakładu Roślin Ozdobnych i Dendrologii na UPWr.
Warsztaty z symulacji endoskopowych
13.09.2022
Lekarze medycyny weterynaryjnej z całej Polski szkolili się w w Katedrze Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z diagnostyki endoskopowej podczas specjalistycznych warsztatów z wykorzystaniem symulatorów. Warsztaty zostały ocenione bardzo dobrze, a kolejnym krokiem ma być powołanie roboczej grupy endoskopistów weterynaryjnych.
Eksperci UPWr: Jak robić przetwory?
09.09.2022
Koniec lata to doskonały czas na przygotowanie domowych przetworów, które są świetnym sposobem na wydłużenie przydatności do spożycia sezonowych warzyw i owoców. Profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych radzi, jak robić je z korzyścią dla zdrowia.
Eksperci UPWr o Odrze: wody w rzece jest coraz mniej, a to przepis na katastrofę
06.09.2022
Odra nie jest rzeką zbyt zasobną w wodę, a w lipcu na odcinku między Ścinawą a Głogowem, jej głębokość wynosiła miejscami tylko 28 cm! To sytuacja ekstremalna, nazywana suszą hydrologiczną. Czy możemy to zmienić? Tak, ale tylko gdy zawalczymy o to wszyscy wspólnie – mówi dr Radosław Stodolak z Zakładu Modelowania Hydrodynamicznego UPWr.
Wykorzystanie pomp ciepła do suszenia – wszechstronna i zielona technologia
31.08.2022
Profesor Odilio Alves-Filho opowiada o historii suszenia, wszechstronnym wykorzystaniu pomp ciepła do suszenia oraz o tym, jak ważna dla środowiska jest ta technologia. Inicjator Nordic-Baltic Drying Conference i jeden z jej organizatorów będzie gościem czwartej edycji spotkania naukowców z Europy, ale też Ameryki i Azji.
Eksperci UPWr o Odrze: retencja i renaturyzacja rzeki to podstawy
30.08.2022
Zmiany klimatu niosą ze sobą nieznane dotąd ryzyka, np. wysychanie rzek. Poprawa warunków hydrologicznych Odry jest możliwa, ale jedynie poprzez podjęcie kompleksowych działań w całej jej zlewni – mówi prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr.