eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Uniwersytet Przyrodniczy w pigułce

04.10.2017

Co warto wiedzieć o Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, jednej z najlepszych uczelni przyrodniczych w Polsce? Przedstawiamy UPWr w pigułce.

Pokolenie W zaczyna nowy rok akademicki

03.10.2017

Pokolenie W to młodzi ludzie, których połączył Wrocław – tu studiują, pracują, bywają lub mieszkają. To oni tworzą miasto, w którym 2 października uczelnie wspólnie rozpoczęły rok akademicki 2017/2018.

Wrześniowe posiedzenie senatu

30.09.2017

Do najważniejszych wydarzeń pierwszego posiedzenia senatu w roku akademickim 2017/2018 należało powołanie wraz z Hunan Agricultural University podwójnie dyplomowanej specjalizacji na ogrodnictwie. Prorektorzy poinformowali o działalności swoich pionów i planach na kolejny rok.

Otwieramy Centrum Digitalizacji

25.09.2017

We wtorek, 26 września oficjalnie otwarta została nowa jednostka uczelni – Centrum Digitalizacji. Powstała w ramach projektu, ale ma służyć uczelni także poza nim.

IV Święto Sera i Wina za nami!

25.09.2017

Sery najlepszych w Polsce producentów, wina z dolnośląskich winnic, oleje, chleby, masło, a nawet kiszonki – IV Święto Sera i Wina było prawdziwym rajem dla smakoszy, ale też i szansą na poszerzenie wiedzy i zdobycie pochwał.

IV Święto Sera i Wina: Tradycja, czyli nowoczesność

22.09.2017

Dr Maciej Oziembłowski, nasz ekspert w powołanym niedawno szlaku kulinarnym „Smaki Dolnego Śląska”, o znaczeniu produktu regionalnego, europejskiej ochronie tradycyjnej żywności i możliwościach polskich producentów.

IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi

20.09.2017

Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.

IV Święto Sera i Wina: zapraszamy do Pawłowic

20.09.2017

W niedzielę 24 września po raz kolejny w Pawłowicach będzie można zjeść najlepszy ser i posmakować najlepszego wina regionu. Ale nie tylko – będą też pokazy kulinarne, warsztaty, laboratoria smaku i dyskusja o regionalnych smakach.

Nowa ustawa o szkolnictwie wyższym: co proponuje?

19.09.2017

Na rozpoczętym Narodowym Kongresie Nauki minister Jarosław Gowin przedstawił założenia reformy szkolnictwa wyższego. Szczegóły nowej ustawy przedstawiła Polska Agencja Prasowa. Prezentujemy je za PAP.

Rusza XX Dolnośląski Festiwal Nauki

18.09.2017

Od 21 września ponownie we Wrocławiu – festiwal pełen tajemnic, wiedzy nieoczywistej i naukowych inspiracji. Nie tylko dla dzieci.

Prof. Michał Heller o wszechświecie i człowieku

18.09.2017

Blisko 500 osób wysłuchało wykładu wybitnego fizyka, kosmologa, laureata nagrody Templetona prof. Michała Hellera.

Springer i „Map Functions” prof. Krzywickiej-Blum

24.07.2017

„Map Functions” prof. Ewy Krzywickiej-Blum w prestiżowym wydawnictwie Springer. Na ukazanie się książki zgodę musiała wyrazić królowa brytyjska Elżbieta II.

30 lat współpracy UPWr z Chinami – perspektywy rozwoju

17.07.2017

Władze Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w czasie ostatniej wizyty w Chinach rozmawiały nie tylko o poszerzeniu współpracy z uczelnią w Changshy, ale również z uniwersytetem Minzu w Pekinie.

VETs with HORSEPOWER z wykładami na UPWr

06.07.2017

Lekarze weterynarii na mechanicznych koniach, czyli VETs with HORSEPOWER – z Pragi przyjechali do Wrocławia, by po jednodniowej konferencji ruszyć dalej i promując wiedzę o leczeniu koni, zbierać fundusze na pomoc dla dzieci w RPA i lecznicę weterynaryjną w Gambii.

Pamiętamy o zamordowanych profesorach lwowskich

04.07.2017

Ta zbrodnia miała pozostać tajemnicą. Gestapowiec przesłuchujący Karolinę Lanckorońską tak był pewien, że aresztowana nie przeżyje, że opowiedział jej, co się stało na Wzgórzach Wuleckich we Lwowie w lipcu 1941 roku. Lanckorońska przeżyła i napisała raport o mordzie profesorów lwowskich.

Jubileusz Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności

03.07.2017

Medale za zasługi dla Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, wiele słów uznania i podziękowania, sesja naukowa i zjazd absolwentów – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności świętował 40-lecie swojego istnienia, honorując wszystkich, którzy przyczynili się do jego rozwoju.

40-lecie Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności

29.06.2017

Tradycja sięgająca przedwojennej historii lwowskich uczelni. Wielkie nazwiska polskiej nauki i unikatowe projekty badawcze. I nowa od kilku miesięcy nazwa, będąca odpowiedzią na zmieniającą się rzeczywistość. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności świętuje 40. urodziny.

Czerwcowe posiedzenie senatu

26.06.2017

Na czerwcowym posiedzeniu senatu rektor Tadeusz Trziszka przedstawił sprawozdanie z działalności uczelni w 2016 r., a prorektor Jarosław Bosy poinformował o przebiegu studiów doktoranckich na UPWr.

Centrum Kształcenia Ustawicznego – zajęcia dla małych i dużych

22.06.2017

Uczniowie VII LO właśnie skończyli warsztaty na weterynarii, niedługo ruszają bezpłatne zajęcia dla winiarzy i hodowców roślin. CKU oferuje zajęcia dla dzieci, specjalistyczne warsztaty i studia podyplomowe – jest z czego wybierać.

W nocy na UPWr: pokaz laserów podczas półmaratonu

20.06.2017

Prawie 10 tys. osób przebiegło przez plac Grunwaldzki i ulicę Norwida podczas 5. PKO Nocnego Wrocław Półmaratonu. Tematem przewodnim biegu był film, więc UPWr rozświetlił swoje budynki pokazem laserowym w rytm muzyki z „Matrixa”.

Czy biotechnologia uratuje świat?

19.06.2017

Z Jensem Nielsenem – specjalistą od metabolizmu drożdży, ludzkiej flory jelitowej oraz produkcji biopaliw i biochemikaliów – rozmawiamy o tym, czy możliwy jest świat bez ropy, jak bakterie w jelitach wpływają na nasze zdrowie i czy kiedyś to właśnie bakterie nas uzdrowią.

  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 64

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png