wybierz kategorie wiadomości
Podręczny przewodnik studenta
25.09.2024
Witamy w progach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu! Dostaliście się na studia, ale nowa szkoła, a dla niektórych nowe miasto to wiele zagadek i pytań. Dlatego przygotowaliśmy dla Was przewodnik, w którym znajdziecie wszystkie potrzebne informacje, by odnaleźć się na pierwszym roku.
Wielkie gotowanie na Pawłowicach
24.09.2024
Mariusz Szwed, finalista MasterChefa, podczas tegorocznego Święta sera i wina ugotuje dla publiczności kwaśnicę (w sobotę) i gulasz (w niedzielę). I zapewnia, że będzie smacznie!
Powołanie prorektora ds. kadr i rozwoju uczelni
23.09.2024
Prof. Krzysztof Pulikowski został powołany przez rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. Krzysztofa Kubiaka, na stanowisko prorektora ds. kadr i rozwoju uczelni.
Przed nami Święto sera i wina. Będzie smacznie!
23.09.2024
Przed nami kolejna edycja Święta sera i wina na wrocławskich Pawłowicach. Zgodnie z nową tradycją, będą to dwa dni (28-29 września) pełne kulinarnych atrakcji zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. W programie znajdą się warsztaty, degustacje oraz pokazy, podczas których będzie można poznać tajniki produkcji sera i wina.
Dr Stodolak w powodziowym sztabie kryzysowym. Jest pełnomocnikiem premiera
20.09.2024
Dr Radosław Stodolak z Zakładu Modelowania Hydrodynamicznego Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr został powołany na pełnomocnika premiera ds. kontaktu z Wodami Polskimi.
UPWr gospodarzem spotkania międzynarodowego stowarzyszenia VetNEST
17.09.2024
W ubiegłym tygodniu we Wrocławiu gościli delegaci z wydziałów medycyny weterynaryjnej z krajów Europy Środkowej i Wschodniej, zrzeszonych w międzynarodowym stowarzyszeniu VetNEST.
Dydaktyka według dr Katarzyny Patejuk
17.09.2024
Nauczanie w obliczu ciągłego rozwoju technologii i zmieniających się potrzeb studentów wymaga od wykładowców elastyczności i zrozumienia. Przykładem takiego podejścia do dydaktyki jest praca dr Katarzyny Patejuk z Katedry Ochrony Roślin, wyróżnionej przez studentów jako najlepszy dydaktyk na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym.
Studenci UPWr na międzyuczelnianym obozie kół naukowych
12.09.2024
Grupa studentów z UPWr odwiedziła Dychów, aby wziąć udział w Międzyuczelnianym Obozie Naukowym Studenckich Kół Naukowych trzech uczelni: Politechniki Warszawskiej, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu Gdańskiego. Podczas wydarzenia studenci zdobyli praktyczną wiedzę o zasadach funkcjonowania elektrowni oraz jej wpływie na środowisko.
Doktorantka UPWr z grantem z Preludium
11.09.2024
Finiszuje z doktoratem i właśnie dostała fundusze na projekt realizowany w ramach konkursu Preludium. Promotorką Agaty Matery, studentki Szkoły Doktorskiej UPWr jest prof. Ewa Huszcza.
Prof. Bosy w ministerialnym zespole
09.09.2024
Były rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. Jarosław Bosy został powołany do Zespołu doradczego ds. infrastruktury badawczej przy Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Prodziekani uroczyście powołani
06.09.2024
Prof. Krzysztof Kubiak, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, wręczył powołania prodziekanom kadencji 2024-2028.
Nowe władze Uniwersytetu Przyrodniczego
02.09.2024
1 września władzę na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu objął prof. Krzysztof Kubiak. Rektor wybrany na kadencję 2024-2028 2 września wręczył nominacje prorektorom i dziekanom.
Rady naukowe PIWET oraz IZ z naukowcami z UPWr
28.08.2024
Ministrowie – rolnictwa oraz nauki i szkolnictwa wyższego powołali do rad naukowych dwóch instytutów profesorów z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Prof. Zdzisław Kiełbowicz kolejną kadencję będzie zasiadał w RN Państwowego Instytutu Weterynaryjnego, a prof. Andrzej Zachwieja – Instytutu Zootechniki. Członkiem RN IZ jest też prof. Mariusz Korczyński.
Odkrywanie krajobrazów represji nazistowskich – badania naukowców z UPWr
15.08.2024
W ramach interdyscyplinarnego projektu, antropolodzy i archeolodzy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odkrywają materialne dowody i zapomniane groby ofiar nazizmu. Osoby zainteresowane mogą zobaczyć, jak wygląda ich praca i wykopaliska podczas Dni z Archeologią. Ostatnia edycja miała miejsce 9 sierpnia.
Szkoła letnia UPWr Intensive Course
29.07.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował intensywny program letni w pierwszych dniach lipca, poświęcony rozwijaniu wiedzy i umiejętności międzynarodowych doktorantów nauk przyrodniczych. Jest to jedna z wielu aktywności w ramach projektu STER - "International Interdisciplinary Doctoral School - at the HEART of BioBased University , którego szefem jest prof. Małgorzata Korzeniowska.
Kolejna edycja Staff Week na UPWr
26.07.2024
W połowie czerwca Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu gościł przedstawicieli ukraińskich uczelni w ramach wydarzenia Staf Week z projektu INTERACT 2.0. W tegorocznej edycji do grona 10 ukraińskich instytucji dołączyły dwie kolejne uczelnie: National Aviation University z Kijowa oraz Ivan Puluj National Technical University z Tarnopola.
Studia podyplomowe na UPWr
24.07.2024
UPWr wychodzi naprzeciw dynamicznie zmieniającym się potrzebom rynku pracy, oferując szeroką gamę studiów podyplomowych. Od rolnictwa i ekologicznego ogrodnictwa, przez technologię piwowarstwa i winiarstwa, po zarządzanie bezpieczeństwem pracy i pielęgniarstwem zwierząt – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzięki zdobytej wiedzy, absolwenci zyskują umiejętności niezbędne w zawodowym rozwoju.
Studenckie Koła Naukowe z UPWr z dofinansowaniem FAST
19.07.2024
SKN-y z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uzyskały znaczące wsparcie w programie FAST. Dzięki dofinansowaniu, studenci będą mogli zrealizować zaawansowane projekty badawcze, takie jak monitoring farm fotowoltaicznych, budowa bioreaktora czy badania jakości wody i gleby.
Innowacyjne kształcenie dla zrównoważonej przyszłości – studia na UPWr
18.07.2024
UPWr aktywnie odpowiada na wyzwania współczesnego świata i zmiany klimatyczne, kształcąc przyszłych liderów zrównoważonego rozwoju. Prowadząc innowacyjne kierunki studiów, uczelnia dąży do poprawy jakości życia poprzez m.in. nowoczesne rolnictwo, ochronę środowiska, czy promowanie odnawialnych źródeł energii. Dzięki zaangażowaniu w ekologiczne praktyki i technologie, uczelnia przygotowuje swoich studentów do skutecznego zarządzania zasobami i tworzenia rozwiązań na miarę globalnych wyzwań.
Nowoczesne podejście do zdrowego żywienia – studia na UPWr
17.07.2024
Nowoczesne kierunki studiów oferowane przez UPWr, takie jak, dietetyka, technologia i organizacja gastronomii, technologia żywności i żywienie człowieka czy zarządzanie jakością i analiza żywności, to specjalizacje przygotowujące przyszłych ekspertów do walki z globalnymi wyzwaniami zdrowotnymi. Studenci zdobywają wiedzę, która pozwoli im m.in. skutecznie promować zdrowy styl życia i zapewnić bezpieczeństwo żywności.