eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Studia podyplomowe na UPWr

UPWr wychodzi naprzeciw dynamicznie zmieniającym się potrzebom rynku pracy, oferując szeroką gamę studiów podyplomowych. Od rolnictwa i ekologicznego ogrodnictwa, przez technologię piwowarstwa i winiarstwa, po zarządzanie bezpieczeństwem pracy i pielęgniarstwem zwierząt – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Dzięki zdobytej wiedzy, absolwenci zyskują umiejętności niezbędne w zawodowym rozwoju.

Program „Wiedza o Unii Europejskiej – Agro Unia” skierowany jest do absolwentów pragnących związać swoją przyszłość z rolnictwem. Obejmuje on technologię produkcji rolniczej, działalność rolniczą i jej uwarunkowania ekonomiczne i prawne oraz przetwórstwo płodów rolnych. Absolwenci zdobywają kwalifikacje do prowadzenia działalności rolniczej oraz poszerzają swoją wiedzę z zakresu systemów zarządzania jakością.

Kolejną propozycją są studia z zakresu dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej oraz audytowania systemów jakości zdrowotnej żywności. Program ten obejmuje m.in. prawo żywnościowe, produkcję roślinną i zwierzęcą, bezpieczeństwo żywnościowe oraz systemy zarządzania jakością.

Uniwersytet oferuje także studia „Ekologiczne i integrowane ogrodnictwo”, które spełniają wytyczne ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego. Studia są kierowane do osób chcących zdobyć wiedzę w zakresie ekologicznej uprawy roślin i przetwórstwa, a także do tych, którzy pragną zdobyć uprawnienia rolnicze.

podyplomowe_4.jpg
fot. Shutterstock

Dla miłośników koni i jeździectwa Uniwersytet Przyrodniczy oferuje studia „Hodowla koni i jeździectwo”, które jako jedyne w Polsce oferują kompleksowe kształcenie w tym zakresie. Absolwenci są przygotowani do modernizacji gospodarstw hodowlano-jeździeckich oraz mogą zdobyć kwalifikacje sędziego jeździeckiego. Z kolei studia „Naukowe podstawy treningu koni” skupiają się na ocenie przydatności koni do sportu, doskonaleniu treningu oraz zagadnieniach weterynaryjnych. Studia „Zarządzanie ośrodkiem jeździeckim” przygotowują zaś właścicieli stajni rekreacyjnych i hodowlanych oraz ośrodków jeździeckich do prowadzenia działalności, doboru koni oraz analizy rynku.

podyplomowe_konie.jpg
fot. archiwum prywatne

„Nowoczesna produkcja owoców miękkich” to unikalne studia podyplomowe, które odpowiadają na dynamiczny rozwój tego sektora w Polsce. Program obejmuje nowe technologie produkcji, uprawy pod osłonami oraz zintegrowaną i ekologiczną produkcję. Absolwenci zdobywają wiedzę pozwalającą na samodzielne prowadzenie gospodarstw produkujących owoce miękkie oraz pełnienie funkcji kierowniczych.

podyplomowe_9.jpg
fot. Shutterstock

Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy” to studia obejmujące problematykę BHP, regulacje prawne oraz zarządzanie bezpieczeństwem pracy. Absolwenci są przygotowani do samodzielnego wykonywania oceny i analizy ryzyka zawodowego oraz wdrażania systemów zarządzania zgodnie z normami ISO.

Studia „Ogrodnictwo miejskie” przygotowują specjalistów do pracy w dynamicznie rozwijających się miastach. Absolwenci zdobywają wiedzę z zakresu uprawy roślin w środowisku miejskim, pielęgnacji zieleni oraz projektowania terenów zielonych.

Nowym i prężnie rozwijającym się kierunkiem jest „Pielęgniarstwo zwierząt”, który odpowiada na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów w tej dziedzinie. Studia te obejmują zagadnienia z zakresu pielęgnacji i chowu zwierząt towarzyszących oraz laboratoryjnych. Absolwenci zdobywają umiejętności niezbędne do pracy w hodowlach, ogrodach zoologicznych oraz innych instytucjach związanych ze zwierzętami.

close-up-veterinarian-taking-care-dog1.jpg
fot. Freepik

Dla doradców rolniczych uniwersytet oferuje studia „Przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym”. Program obejmuje zagadnienia z zakresu przetwarzania żywności, zarządzania jakością oraz bezpieczeństwa żywności. Absolwenci potrafią dobrać odpowiednie metody i technologie do produkcji i utrwalania żywności oraz stosować zasady zarządzania jakością.

Studia „Psychodietetyka” to propozycja dla osób chcących pogłębić wiedzę z zakresu żywienia człowieka oraz psychologii. Program obejmuje teoretyczną wiedzę i praktyczne umiejętności wykorzystywane w pracy z pacjentem, w tym elementy psychoterapii oraz metody dietoterapii.

diet-concept-with-female-scientist-healthy-food.jpg
fot. Freepik

Dla pasjonatów piwowarstwa Uniwersytet oferuje studia „Technologia piwowarstwa”. Program obejmuje technologie produkcji piwa, ocenę jakości surowców oraz produktów finalnych, a także aspekty prawne i ekonomiczne branży piwowarskiej.

Miłośnicy wina mogą skorzystać ze studiów „Technologia winiarstwa”, które obejmują uprawę winorośli, winifikację oraz ocenę jakości surowców i produktów finalnych. Absolwenci zdobywają wiedzę z zakresu prawnych i ekonomicznych aspektów uprawy winorośli i produkcji win.

still-life-wine-carafe-table.jpg
fot. Freepik

Studia „Wycena nieruchomości” to jedne z najstarszych w Polsce programów kształcących rzeczoznawców majątkowych. Program obejmuje wiedzę z zakresu prawa, ekonomii, budownictwa oraz rzeczoznawstwa majątkowego, przygotowując absolwentów do pracy w administracji samorządowej i rządowej oraz firmach doradczych.

Program „Zioła i Nutraceutyki” obejmuje szeroki zakres zagadnień związanych z pozyskiwaniem, uprawą i wykorzystaniem ziół oraz nutraceutyków w gospodarce i ochronie zdrowia. Absolwenci zdobywają wiedzę niezbędną do prowadzenia małych zakładów przetwórczych oraz promocji zdrowia.

podyplomowe_3.jpg
Fot. Shutterstock

Studia „Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna” skierowane są do miłośników zdrowego stylu życia oraz nauczycieli. Program obejmuje zagadnienia z zakresu anatomii i fizjologii człowieka, dietetyki oraz sztuki kulinarnej, przygotowując absolwentów do pracy w gastronomii oraz poradnictwie żywieniowym.

Pierwsze w Polsce studia podyplomowe „MYKO-Med Mykoterapia, uprawa i przetwarzanie grzybów jadalnych i leczniczych” łączą zagadnienia mykoterapii oraz technologii uprawy i przetwarzania grzybów. Absolwenci poznają technologie upraw, przetwarzania oraz stosowania grzybów w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych.

Powrót
24.07.2024
Głos Uczelni
dydaktyka

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png