wybierz kategorie wiadomości
Eksperci UPWr: jak kupować ryby odpowiedzialnie, a jeśli nie karp, to...?
18.12.2023
Ryby głosu nie mają, ale wielkością, kształtem, barwą, rodzajem łuski i pochodzeniem mówią nam, że różnią się między sobą i to znacznie – twierdzi prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr i odpowiada na nurtujące nas przed świętami pytania: jeśli nie karp, to co, które ryby są najzdrowsze, jak rozpoznać czy ryba jest świeża, usunąć jej charakterystyczny zapach i kupować odpowiedzialnie?
Nagroda Premiera dla wybitnych naukowczyń z UPWr
15.12.2023
Dr Agnieszka Krawczyk-Łebek i dr Karolina Tkacz zostały uhonorowane Nagrodą Premiera za wyróżniające się prace doktorskie, mające znaczący wkład w rozwój polskiej nauki w dyscyplinach nauki biologiczne i technologii żywności.
Eksperci UPWr: jeśli choinka to jaka: żywa czy sztuczna?
15.12.2023
Świerk, sosna, jodła, a może daglezja? Żywa czy sztuczna? Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii oraz wybrać taką, którą potem możemy wsadzić do ogrodu? Na pytania odpowiada prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Współpraca UPWr i sektora mleczarskiego: „Chcemy skupić się na białkach”
13.12.2023
Badania naukowe wspierające sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji – to główne założenia programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. W projekcie uczestniczy osiem spółdzielni mleczarskich i sześć uczelni, w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Doktorantki UPWr zdobyły dofinansowanie z programu Perły Nauki
12.12.2023
W I edycji programu Perły Nauki, finansowanym przez Ministerstwo Edukacji i Nauki, dwie doktorantki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyły wsparcie finansowe na swoje innowacyjne badania. Katarzyna Leicht oraz Aleksandra Hendrysiak wyróżniły się projektami, które mają znaczący potencjał wpływu na rozwój nauki oraz przemysłu spożywczego.
O czym mówią lodowce? Antarktyda, zmiany klimatu i data science
11.12.2023
W najnowszym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” zgłębiamy fascynujący świat lodowców i klimatu. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielą się z nami prof. Sławomir Tułaczyk – geomorfolog, glacjolog i geograf z University of California oraz dr Grzegorz Chrobak z Instytutu Gospodarki Przestrzennej UPWr i specjalista w dziedzinie data science. Z ich pomocą spróbujemy zrozumieć wpływ zmian klimatu na lodowce, a także ich globalne konsekwencje.
Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz
08.12.2023
Co to jest wysoko jakościowy sen, czy z wiekiem rośnie podatność na jego zaburzenia i czy bardziej służy nam sen zimowy czy letni opowiada dr Aleksandra Karykowska z Zakładu Antropologii UPWr.
Nowy WZB zajmie się badaniami Ziemi i kosmosu
06.12.2023
Na UPWr powstał kolejny Wiodący Zespół Badawczy – SPACE OS – skoncentrowany na badaniach Ziemi i kosmosu za pomocą technik geodezyjnych. Na początku listopada odbyło się także pierwsze spotkanie wybranej w sierpniu nowej Rady WZB.
Cyfrowy bliźniak pomoże monitorować cyklony, susze i powodzie
05.12.2023
Ekstremalne warunki pogodowe i zmiany klimatu to największe wyzwania, przed którymi obecnie stoi świat. Stworzenia wirtualnej repliki systemów ziemskich (cyfrowego bliźniaka) do symulacji i przewidywania m.in. „pogodowych i klimatycznych” scenariuszy, to jeden z głównych celów inicjatywy Destination Earth Komisji Europejskiej. Swój udział w tym ważnym przedsięwzięciu będzie miał prof. Witold Rohm z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Świat bez głodu
04.12.2023
17 Celów Zrównoważonego Rozwoju, czyli Agenda 2030 to wyznaczone przez Organizację Narodów Zjednoczonych strategiczne cele, których realizacja ma ochronić świat prze katastrofą. Już wiadomo, że większości z nich nie uda się zrealizować w wyznaczonym czasie. Wiadomo też, że o Celach i ich znaczeniu społecznym, politycznym, czy gospodarczym wielu ludzi nie wie nic.
Psy ratownicze, terapeutyczne i przewodnicy – bohaterowie na czterech łapach
24.11.2023
W najnowszym odcinku podcastu eksperci dr Anna Budny-Walczak z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt i Tomasz Stępień, Współpracownik Fundacji Psi Ratownicy opowiadają o psach terapeutycznych, przewodnikach i ratowniczych. Mówią m.in. o ich bohaterskich misjach, jak przeszukują gruzowiska i odnajdują zaginione osoby, czy o psach, które bezpiecznie prowadzą przez życie osoby z niepełnosprawnościami.
Hodowla bydła: między zyskiem a dobrostanem
24.11.2023
Wiele krów traci ciążę na wczesnym etapie, do 50 dnia. Ustalenie ich profilu hematologicznego pomaga w wykryciu zaburzeń rozrodczych. Szybka diagnostyka ma kluczowe znaczenie dla utrzymania rentowności stada i efektywnej reprodukcji.
Naukowczyni UPWr wyróżniona przez Wrocławskie Centrum Akademickie
23.11.2023
Dr Karolina Sobieraj została wyróżniona w Studenckim Programie Stypendialnym realizowanym przez Wrocławskie Centrum Akademickie. Docenione zostały jej sukcesy na polu biologicznej produkcji tlenku węgla z bioodpadów.
Prof. Luca Pandolfi: – Przeszłość daje nam wgląd w przyszłość
20.11.2023
Włoski paleontolog, prof. Luca Pandolfi z Uniwersytetu w Basilicacie w Potenzie, współpracuje z antropologiem i paleontologiem dr. hab. Dariuszem Nowakowskim z UPWr nad odkryciem tajemnic naszej planety dotyczących ewolucji dużych ssaków i ich adaptacji do zmian klimatycznych.
UPWr wśród liderów polskiej wynalazczości
15.11.2023
Już drugi rok z rzędu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu utrzymuje się w czołówce uczelni, których naukowcy uzyskali najwięcej patentów. W 2021 roku było ich 118 dając nam trzecie miejsce w rankingu Urzędu Patentowego RP, rok później 56, co pozwoliło zająć miejsce czwarte.
Superfoods 101: Black Garlic and Other Supplements
13.11.2023
W pierwszym anglojęzycznym odcinku podcastu, prof. Adam Figiel i dr Nesa Dibagar opowiadają o wpływie diety na zdrowie, właściwościach jabłek i czarnego czosnku, międzynarodowej współpracy w badaniach i odmiennych perspektywach kulturowych. Czym tak naprawdę są superfoods? Jak wpływają na nasze zdrowie? Co to jest czarny czosnek? Czy jedzenie superfoods naprawdę może wpłynąć na długość naszego życia? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w najnowszym odcinku podcastu UPWr.
Eksperci UPWr: wygrabianie liści niszczy bioróżnorodność
09.11.2023
Dokładne wygrabianie liści sprawia, że nasz ogród zamienia się w biologiczną pustynię. – Opadłe liście przyczyniają się do powstawania próchnicy, która gromadzi się w glebie, a to jest najcenniejszy i najbardziej naturalny nawóz. To również środowisko życia mikroorganizmów, schronienie dla mniejszych zwierząt oraz stołówka dla zimujących u nas ptaków – wylicza prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr.
Walka z ubóstwem – cel pierwszy z siedemnastu
06.11.2023
Pierwszy cel z „siedemnastki” wyznaczającej zrównoważony rozwój jest jasny. To wyeliminowanie ubóstwa we wszelkich jego formach – na całym świecie. Każdy z 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju ma zdefiniowane zadania, ale jednocześnie można mówić o swoistym przenikaniu się i celów, i zadań, bo nie tylko są one ze sobą powiązane, ale realizacja każdego z nich determinuje pozostałe.
Miasto, masa, maszyna – rola miasta w życiu człowieka
30.10.2023
W najnowszym odcinku podcastu, prof. Paweł Swianiewicz i Bartłomiej Świerczewski, dyrektor Wydziału Spraw Społecznych Urzędu Miasta Wrocławia, analizują m.in., czy miasto to dar cywilizacyjny czy wyzwanie. Przytaczają koncepcję miasta jako maszyny wzrostu, rozmawiają o wpływie deweloperów i właścicieli nieruchomości na rozwój miast i mówią o demografii Wrocławia.
EU GREEN nabiera rozpędu
26.10.2023
Nie opadły jeszcze emocje po Staff Weeku i Students Council, ledwie wczoraj UPWr gościł uczniów z XVII LO we Wrocławiu w ramach projektu „Tree BioBlitz – Tree Biodiversity Event”, a już przyszedł czas na realizację kolejnych działań konsorcjum – tym razem podczas spotkania na Uniwersytecie Otto von Guericke’a w Magdeburgu.
UPWr i EU GREEN jako przykłady dobrych praktyk w raporcie EUA
26.10.2023
UPWr i projekt EU GREEN znalazły się w raporcie „A Green Deal roadmap for universities ” dotyczącym działań na rzecz Zielonego Ładu. Dokument formułujący wyzwania strategiczne dla europejskich uczelni, zawiera katalog dobrych praktyk i inicjatyw odgrywających ważną rolę w dążeniu do Europy neutralnej dla klimatu, zrównoważonej i sprawiedliwej społecznie. Publikacja została przygotowana przez Europejskie Stowarzyszenie Uniwersytetów (EUA).