wybierz kategorie wiadomości
Zielone dachy to przyszłość nowoczesnych i zrównoważonych miast
31.03.2023
O zielonych dachach, zaletach tego ekologicznego oraz praktycznego rozwiązania, dobrych praktykach z Wrocławia i ekoprojektach pracowników i studentów UPWr rozmawiamy z dr Martą Weber–Siwirską z Katedry Architektury Krajobrazu, prezesem Polskiego Stowarzyszenia „Dachy Zielone” i współorganizatorką konferencji „Zazielenianie dachów polskich miast”.
Matematyka ostrzega przed smogiem
30.03.2023
Czy powietrze w Polsce naprawdę jest coraz gorsze? Jakie metody sprawdzają się najlepiej w modelowaniu zanieczyszczeń atmosferycznych? Czy można stworzyć lepsze systemy wczesnego ostrzegania?
Race to Zero na UPWr: zrównoważony transport
24.03.2023
Zrównoważony transport, a więc jaki? Na pewno zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju, tylko co to znaczy? Według jednej z popularniejszych definicji to taka organizacja i sposoby, które minimalizują szkodliwy wpływ, jaki środki transportu wywierają na środowisko – zarówno naturalne, jak i aglomeracji miejskich. UPWr kampanię na rzecz zrównoważonego transportu zaczyna od wewnętrznej ankiety.
UPWr i współpraca z uczelnią z Tajwanu
21.03.2023
Dr Mohsen Gavahian, profesor National Pingtung University of Science and Technology of Taiwan i jeden z 2% najlepszych naukowców na świecie, odwiedził ostatnio Zakład Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej, którym kieruje prof. Adam Figiel.
Szkolimy doradców rolników
20.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako jedyny w Polsce uruchomił podyplomowe studia dla doradców rolniczych – zamawiane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 45 słuchaczy z całego kraju poznaje przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym w wymiarze prawnym, organizacyjnym i praktycznym.
Technologia żywności i żywienie człowieka z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia
17.03.2023
Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej przyznało Certyfikaty Doskonałości Kształcenia – wśród wyróżnionych jedenastu doskonałych kierunków w kategorii „Doskonały kierunek – doskonałość w kształceniu” jest technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Równość na UPWr
08.03.2023
Prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu do spraw umiędzynarodowienia o planie równości na UPWr, jego realizacji i szansach jakie daje w tym aspekcie EU GREEN: – Wciąż barierą dla kobiet jest uczestnictwo w gremiach decyzyjnych. Konsorcjum przyjęło plan pracy nad parytetem.
Troje naukowców z UPWr ze stypendium Bekkera
02.03.2023
Prof. Aleksandra Mirończuk, Estera Trzcina i dr Luca Demarchi to tegoroczni stypendyści programu im. Bekkera Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej. Na swoje projekty zdobyli ponad pół miliona złotych.
Budżet Partycypacyjny UPWr: znamy zwycięskie projekty
01.03.2023
Bee-therapy garden. Apiterapia i wypoczynek na kampusie Biskupin” oraz „Strefa work & chillout” – to zwycięskie projekty drugiej edycji Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Pierwszy z nich to inicjatywa pracownicza, drugi – studencka. W głosowaniu wzięło udział 1285 osób. To 17 proc. więcej niż w pierwszej edycji tej obywatelskiej inicjatywy.
Tutoring w Szkole Doktorskiej UPWr – to się sprawdza!
28.02.2023
Doktoranci Sepideh Fallahi, Joanna Bubak i Hassanali Mollashahi opowiadają o swoim doświadczeniu z programem tutoringowym Szkoły Doktorskiej UPWr po pierwszym roku jego funkcjonowania.
Prof. Melnyk: – My walczymy o życie
24.02.2023
Prof. Oleg Melnyk z Narodowego Uniwersytetu Przyrodniczego i Nauk o Środowisku Ukrainy, specjalista z zakresu anatomii i profesor honorowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o współpracy z polskimi naukowcami, znaczeniu anatomii i własnej drodze do nauki.
Bioeconomy – odpowiedź na wyzwania współczesnego świata
22.02.2023
Studenci nowego kierunku na UPWr – bioeconomy – na zaliczenie semestru przygotowali projekty, które są próbą rozwiązania problemów zdefiniowanych w Celach Zrównoważonego Rozwoju. Zanieczyszczenie środowiska, smog, betonoza, czy fast fashion to wyzwania, z którymi mierzy się współczesny świat.
Budżet Partycypacyjny UPWr: zagłosuj i zmień kampus Biskupin
20.02.2023
Ogród „Bee-therapy”, zakup lodówki do foodsharingu czy stworzenie w bibliotece strefy przeznaczonej do nauki i odpoczynku – to tylko część projektów zgłoszonych do Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Trzy z nich to inicjatywa pracownicza, dwa – studencka. Do wtorku, 28 lutego można zagłosować na ten najciekawszy, najlepszy, ulubiony.
Prof. Sośnica: – Kopernik zmienił perspektywę patrzenia na wszechświat
16.02.2023
Prof. Krzysztof Sośnica na Dzień Nauki Polskiej obchodzony w rocznicę urodzin Mikołaja Kopernika o znaczeniu przełomu kopernikańskiego, poszukiwaniu piękna w nauce, misjach kosmicznych i udziale naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w budowie bazy na Księżycu. Rok 2023 w związku z 550. rocznicą urodzin astronoma został ogłoszony Rokiem Kopernika.
Rozpoczęliśmy realizację projektu EU GREEN
13.02.2023
Podczas tzw. kick-off meeting przedstawiciele dziewięciu partnerskich uczelni europejskiego konsorcjum EU GREEN zainaugurowali projekt służący budowie i rozwojowi wspólnych działań w ramach sojuszu. Do współpracy zaproszono uczelnie z Ukrainy – z inicjatywy UPWr do Cáceres w Hiszpanii przyjechali przedstawiciele dziesięciu, m.in. z Kijowa i Lwowa.
Prof. Gliszczyńska: – Chemia jest kluczem do poznania żywych organizmów
09.02.2023
Nowo mianowana prof. Anna Gliszczyńska o tym, co wiemy dzięki chemikom, co to jest chemia żywności, do czego można wykorzystać fosfolipidy i co kryje się pod terminem „biokataliza”.
Prawda pogrzebana w ziemi – jak naukowcy UPWr odkrywają tajemnice przeszłości
08.02.2023
Praca archeologa czy antropologa przypomina nieco pracę detektywa, tyle że dowody i poszlaki w ich sprawach są lepiej ukryte. O tym jak szukać tropów, o potrzebie łączenia nauk humanistycznych i przyrodniczych, o znaczeniu odkrywania zapomnianych niemieckich obozów koncentracyjnych i o pracy przy wykopaliskach opowiadają dr Paweł Konczewski i studentka biologii człowieka Weronika Sądzińska.
Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?
07.02.2023
Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.
Studiuj OZE, bądź krok do przodu
06.02.2023
Odnawialne źródła energii są jedną z gałęzi sektora energetycznego, która obecnie najszybciej się rozwija. Nie przez przypadek – coraz więcej mówi się o konieczności ograniczenia emisji CO2 do atmosfery oraz o konsekwencjach zużycia paliw kopalnych. Studenci Mateusz Jajczyk i Marek Korendał są świadomi zmian, jakie są potrzebne w tej dziedzinie i wybierając studia na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami będą już o krok do przodu w branży.
Prof. Lazar: – Stawiam na myślenie
01.02.2023
Nowo mianowany profesor Zbigniew Lazar o tym, czy z drożdży da się zrobić paliwo do samolotów, o tym, co w naukach przyrodniczych zmieniła biotechnologia i o pożytkach ze staży zagranicznych.
Naukowcy UPWr odkrywają potencjał mykobiomu flory leśnej
25.01.2023
Egipski naukowiec dr El-Sayed Ramadan El-Sayed Ali dołączył do UPWr, by poprowadzić projekt BioExplor, który dotyczy badań nad mykobiomem flory leśnej, jako źródła nowych związków bioaktywnych, karotenoidów i innych biopigmentów.