wybierz kategorie wiadomości
Analiza sensoryczna w nauce o żywności: gdzie smak spotyka innowacje
08.01.2024
W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie" prof. Edgar Chambers IV i prof. Agnieszka Kita omawiają analizę sensoryczną żywności. Zagłębiają się w jej rolę w rozwoju produktów i preferencjach konsumentów, podkreślając wkład projektu SEASONED w rozwój nauki o żywności.
O przyszłości uczelni z młodymi naukowcami
05.01.2024
Młodzi, zdolni naukowcy z nieprzeciętnymi osiągnięciami (stypendia i nagrody Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, premiera, ministra nauki, granty programu LIDER) spotkali się z prof. Jarosławem Bosym, rektorem UPWr na „śniadaniu ludzi z pasją”, by porozmawiać o przyszłości UPWr i ich roli w jej budowaniu.
Skończmy z rutyną, czas podjąć ryzyko
01.01.2024
Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr o sytuacji finansowej uczelni, podziale subwencji, innowacyjnej dydaktyce, którą wymusza m.in. rozwój sztucznej inteligencji oraz decyzjach, jakich oczekuje od nowego ministra nauki.
Sukces naukowców UPWr w konkursie POLSA
29.12.2023
W ostatniej edycji konkursu Polskiej Agencji Kosmicznej (POLSA) wyróżnione zostały prace doktorskie dr. Dariusza Strugarka i dr. Mateusza Drożdżewskiego.
Mamy LIDERA! Naukowczyni UPWr z szansą na podbicie rynku kosmetycznego
27.12.2023
Projekt dr Agnieszki Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy otrzyma finansowanie w XIV edycji programu „Lider” Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Naukowczyni UPWr chce opracować metodę otrzymywania wielofunkcyjnej substancji konserwującej dla przemysłu kosmetycznego - alternatywy dla m.in. nieakceptowanych przez konsumentów sztucznych konserwantów.