eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

International Dinner na UPWr

19.04.2018

Nic tak nie łączy ludzi, jak dobre jedzenie. Dlatego Erasmus Student Network, AIESEC i Samorząd Studentów UPWr zorganizowali międzynarodowy obiad – były przysmaki kuchni z całego świata przygotowane przez naszych zagranicznych studentów i międzynarodowe karaoke.

Złoty Chiron dla prof. Niżańskiego z UPWr

12.04.2018

Prof. Wojciech Niżański, szef Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej, wyróżniony Złotym Chironem.

SciVal – narzędzie do analizy i oceny dorobku

11.04.2018

Zarówno uczelnia, jak i sami naukowcy mogą skorzystać z nowego narzędzia wykupionego przez MNiSW – SciVal – i sprawdzić, jak wypadają na tle innych w kraju i na świecie.

UPWr liderem pierwszej części projektu TOPAS

10.04.2018

Pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uczestniczyli w Samarkandzie w spotkaniu roboczym międzynarodowego projektu TOPAS. Kolejne spotkanie za kilka miesięcy – we Wrocławiu, na naszej uczelni.

„A my po ESK…” – wystawa pracowników UPWr

03.04.2018

W Muzeum Architektury i Galerii Awangarda można oglądać wystawę „A my po ESK… Ekspresja. Struktura. Kolor” blisko 200 artystów, w tym prof. Piotra Błażejewskiego, prof. Alojzego Gryta i dr Anny Borcz z Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji.

Wesołych świąt!

28.03.2018

Niech wielkanocna nadzieja, dzięki której stajemy się lepsi, towarzyszy Wam przez cały rok, sprawiając, że wyzwania, jakie niesie ze sobą współczesny świat stają się łatwiejsze do mierzenia i prostsze do rozwiązania.

Jajo – symbol Wielkanocy i najdoskonalsze tworzywo

28.03.2018

Jajo, jak mówi prof. Tadeusz Trziszka, jest najdoskonalszym wytworem natury. Ma w sobie wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego, żywego organizmu. Wystarczy 21 dni ciepła.

Marcowe posiedzenie senatu

26.03.2018

Utworzono studia II stopnia na kierunku biologia człowieka ora studia podyplomowe „Ekologiczne i integrowane ogrodnictwo”.

Światowy Dzień Wody 2018

22.03.2018

Obchody Dnia Wody na świecie i na UPWr pod hasłem „Woda dla natury”. Wiedzą o wodzie i wszystkim, co z nią związane dzieli się tego dnia Wydział Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji.

Wieczory Pawłowickie z Krzysztofem Pełechem

22.03.2018

Jeden z najwybitniejszych gitarzystów na świecie zagra w piątek 23 marca w pałacu w Pawłowicach. Koncert w cyklu Wieczorów Pawłowickich jest organizowany w ramach Festiwalu Frankofonii.

Europejska Karta Naukowa – co wiemy o naszej uczelni?

19.03.2018

Warunki pracy i rozwoju naukowego, wpływ na organy decyzyjne, prawa własności intelektualnej czy równość płci – to tylko niektóre obszary, które zdiagnozowaliśmy w badaniu ankietowym na UPWr.

Profesor Andrzej Białowiec stypendystą Fulbrighta

14.03.2018

Naukowiec z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr, specjalizujący się w gospodarce odpadami, został stypendystą prestiżowego programu staży dla polskich naukowców – przez 9 miesięcy będzie prowadził badania na Iowa State University.

„Czas na zawodowców” – UPWr realizuje nowy projekt

09.03.2018

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu będzie realizował projekt „Czas na zawodowców”. Na ten cel przeznaczono ponad 445 tys. zł.

Awanturnicy w Pawłowicach. Muzyczni

28.02.2018

Podczas ostatniego Wieczoru Pawłowickiego wystąpił zespół Jaracas, wykonujący muzykę XVII-wiecznej Hiszpanii.

Gadżet promocyjny UPWr nagrodzony

26.02.2018

Rośliny in vitro zamknięte w małych słoikach, rozmnażane w Katedrze Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, zostały nagrodzone w konkursie Genius Universitatis na najlepszy gadżet promujący uczelnię wyższą w Polsce.

Lutowe posiedzenie senatu

26.02.2018

Do najważniejszych spraw lutowego posiedzenia senatu należało wyrażenie zgody na zbycie nieruchomości w Zabrodziu, referaty z działalności biblioteki, wydawnictwa, studium pedagogicznego, uniwersytetu otwartego oraz informacje o warunkach socjalno-bytowych studentów.

Biopaliwo z drożdży i alg – grant NCN

21.02.2018

Dr Adam Dobrowolski z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności WBiNoŻ otrzymał 1,5 mln zł na badania z konkursu SONATA BIS 7. Sprawdzi, czy i w jaki sposób biomasa brunatnych alg morskich może być wykorzystana do produkcji biopaliw przez drożdże.

Europejska Karta Naukowa. Co daje pracownikom i UPWr?

19.02.2018

W Polsce to wyróżnienie ma 67 instytucji. Przyznaje je Komisja Europejska na podstawie analizy zasad funkcjonowania wnioskodawcy, zalecając – po uwzględnieniu braków – naprawczy plan działania. Za dwa lata pierwsza ocena.

Uniwersytet Dzieci na Uniwersytecie Przyrodniczym

15.02.2018

Cel do 2025 roku: pół miliona dzieci – 20% wszystkich uczniów klas 1-6 SP i 28 tysięcy nauczycieli – 10% wszystkich uczących w klasach 1-6. Do zrealizowania z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu.

Ekspert UPWr: Doceńmy ryby. Nie tylko w śledzika

13.02.2018

Polacy w ciągu roku jedzą średnio 12 kilogramów ryb. Dla porównania: Norweg je ich 46 kg, a Portugalczyk aż 60 kg. Najczęściej wybieramy mintaja, a zaraz po nim – śledzie. Dlaczego warto jeść ryby?

Ekspert UPWr: Tłusty czwartek? Szanujmy tradycję!

08.02.2018

Żeby nie mieć wyrzutów sumienia po zjedzeniu jednego pączka, powinniśmy pójść na 40-minutowy szybki spacer. Ale jak mówi prof. Monika Bronkowska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, tradycja jest po to, by o niej pamiętać.

  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 62

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png