Nic tak nie łączy ludzi, jak dobre jedzenie. Dlatego Erasmus Student Network, AIESEC i Samorząd Studentów UPWr zorganizowali międzynarodowy obiad – były przysmaki kuchni z całego świata przygotowane przez naszych zagranicznych studentów i międzynarodowe karaoke.
– Jedzenie łączy ludzi, myślę, że w tym jesteśmy wszyscy zgodni. Dlatego poprosiłyśmy studentów naszej uczelni, którzy przyjechali tu z innych krajów – niezależnie od tego z jakich i na jakie studia – żeby podzielili się z nami swoimi rodzinnymi smakami i daniami. Oczywiście Polacy nie zostali dłużni i musiały pojawić się też pierogi – mówi Safoura Reza, organizatorka międzynarodowego obiadu z ramienia Samorządu Studentów UPWr, która sama na studia na weterynarii przyjechała z Francji.
fot. Tomasz Lewandowski
Na wspólnym stole znalazły się zatem dania francuskie, hiszpańskie, rumuńskie, włoskie, niemieckie, afgańskie, szwajcarskie, chińskie… I pewnie długo by jeszcze wymieniać. – Zależy nam przede wszystkim na integracji, dlatego zaprosiliśmy wszystkich, mógł przyjść każdy, kto tylko miał ochotę i gotowanie wcale nie było obowiązkowe. Tym bardziej cieszy, że dań było aż tyle – dodaje Safoura, a Joanna Śmiech, od kilku lat działająca w Erasmus Student Network, uzupełnia:
fot. Tomasz Lewandowski
– Obie z Safourą wiemy, że jak się przyjeżdża do innego kraju, w którym nie zna się nikogo, to czasami trudno o nowe znajomości. Dla studentów Erasmusa co roku organizujemy wycieczki, imprezy, spotkania, żeby im ten start jakoś ułatwić, ale chcemy też pokazać, że zagraniczni studenci to nie jest garstka osób, jest ich na UPWr całkiem sporo i to nie tylko Erasmusów. Z mojego doświadczenia wynika, że wszyscy się chętnie integrują – trzeba im tylko dać okazję – opowiada studentka i przyznaje, że wielokrotnie okazuje się, że ktoś przyjechał na studia na UPWr, bo znajomy, który był tu wcześniej, bardzo sobie chwalił pobyt we Wrocławiu. Więc wieść o tym, że fajnie jest u nas studiować – bo można się sporo nauczyć, poznać fajnych ludzi, miasto jest fantastyczne, a jednocześnie nie ma dużych problemów na przykład z papierologią – niesie się pocztą pantoflową. I to powinien być dla nas największy komplement. – Polscy studenci są bardzo otwarci na znajomych z innych krajów, co widać nie tylko po tym, jak chętnie odpowiedzieli na nasza zaproszenie tym razem, ale i na co dzień, szczególnie podczas imprez w akademikach – śmieje się Asia.
A dla tych, którzy na International Dinner przyjść nie mogli, ale żałują, publikujemy dwa proste przepisy na specjały przygotowane przez studentów.
Francuski quiche z tuńczykiem
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 puszka tuńczyka
2 jajka
1 pomidor
1/2 opakowania śmietany
3 łyżki mleka
3 łyżki musztardy
ser gruyère
Rozłóż ciasto francuskie na formie, nakłuj dno ciasta, a następnie posmaruj musztardą. Wyłóż tuńczyka i rozprowadź go na dnie ciasta. Pokrój pomidory w plastry i ułóż je na tuńczyku. Roztrzep jajka, dodaj śmietanę i mleko. Dopraw solą, pieprzem i wylej na ciasto.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 200° C i piecz przez około 20 minut. Następnie posyp startym serem i piecz przez kolejne 10 minut.
Afgańskie bolani (4-5 szt.)
Składniki na farsz:
3 ugotowane i utłuczone ziemniaki
Pół posiekanej w kostkę cebuli
Pół pomidora bez skóry
Składniki na ciasto:
300 g mąki
150 ml wody
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz wymieszać. Ugniatać mąkę z letnią wodą i solą do uzyskania gładkiego ciasta. Zostawić pod przykryciem na 30 minut w temperaturze pokojowej. Podzielić na 4, 5 kawałków, każdy rozwałkować tak, aby miał 5 mm grubości i okrągły kształt. Na połowę każdego z placków wyłożyć farsz, przykryć drugą połową, mocno zaciskając krawędzie, aby się nie otworzyły. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, ok. 2-3 minut z każdej strony (lub do zrumienienia).
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.