eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Niekonwencjonalne drożdże i ciemne słody, czyli jak stworzyć piwo

23.06.2023

Piwowarzy żartują, że ich zadaniem jest tylko przygotowanie brzeczki, a zadaniem drożdży – cała reszta. Badania na Uniwersytecie Przyrodniczym pokazują, jak zastosowanie różnych szczepów tych mikrorganizmów wpływa na jakość piwa. Co to znaczy jakość, dowiemy się dziś na finale Akademii Dobrego Piwa.

Co mówią kości, czyli prawda zakopana w ziemi

19.06.2023

Zawód archeologa i antropologa to wyjątkowe zajęcie. Nie tylko fascynujące, ale też trudne, często obciążone dużymi emocjami. Z czym muszą się mierzyć naukowcy? Co udało się wyczytać z kości znalezionych w dolnośląskich filiach obozów koncentracyjnych, jakie były kulisy badań czaszki Janiny Lewandowskiej, jedynej kobiety zamordowanej w Katyniu? W najnowszym odcinku podcastu na te i inne pytania odpowiadają prof. Barbara Kwiatkowska i dr Paweł Konczewski z Zakładu Antropologii UPWr.

Sukces UPWr w prestiżowym rankingu THE Impact

06.06.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu już po raz drugi znalazł się w THE Impact Rankings, notując przy tym spore awanse w poszczególnych kategoriach. To jedyny międzynarodowy ranking oceniający szkoły wyższe pod kątem Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ, a jego celem jest promowanie uczelni mierzących się z wyzwaniami współczesności oraz mających wkład w budowanie zrównoważonego społeczeństwa.

Studenci rolnictwa zdobyli III miejsce w zawodach Agro Games

06.06.2023

Studenci rolnictwa Patryk Golina, Wiktor Hanko, Maurycy Wiszniowski i Mateusz Zając zajęli trzecie miejsce w zawodach Agro Games organizowanych na SGGW w Warszawie.

Mięso – jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie

05.06.2023

W najnowszym odcinku podcastu Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka i prof. Małgorzata Korzeniowska z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych odpowiadają m.in. na pytania dlaczego potrzebne jest nam białko zwierzęce, czy wegetarianizm to przyszłość, a weganizm to tylko moda i jak na środowisko oddziałuje hodowla zwierząt.

Studentki UPWr ze stypendium na zagraniczne studia

29.05.2023

Sześć studentek Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało laureatkami Studenckiego Programu Stypendialnego. To Marta Marcinek, Maria Karpeta, Klaudia Marzec, Maria Malinowska, Adrianna Czupryna i Weronika Kuźnia.

Komórki do zadań specjalnych

26.05.2023

Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?

Troje naukowców UPWr ze stypendium START

25.05.2023

Dr Dariusz Strugarek, dr Aleksandra Wdowczyk oraz doktorantka Daria Marczak zostali stypendystami programu START Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.

Nominowani za wsparcie dla Ukrainy

24.05.2023

W organizowanym po raz pierwszy konkursie „Uniwersytety Europejskie – sojusze przyszłości” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu nominowany był do nagrody w kategorii Wsparcie dla Ukrainy.

Święto Uniwersytetu Przyrodniczego 2023 za nami

22.05.2023

Medale i odznaczenia za Zasługi dla Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, uroczystość przyznania doktoratu honoris causa prof. Anna Van Soom z Uniwersytetu w Gandawie, piknik studencki i tłumy wrocławian podczas zamykającego Święto i Dni Przyrodników jarmarku na Pawłowicach – wspólne świętowanie było i uroczyste, i rodzinne.

Dr Karolina Bierowiec finalistką konkursu Młode Talenty

22.05.2023

Naukowczyni z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, dr Karolina Bierowiec, została finalistką konkursu Młode Talenty.

Kleszcze, komary i pająki – małe, ale groźne

22.05.2023

W najnowszym odcinku podcastu prof. Joanna Mąkol i dr Jarosław Pacoń rozmawiają m.in. na temat tego, czy będziemy ponownie mieli do czynienia z plagą komarów, czy to prawda, że komary chętniej atakują osoby pijące alkohol, czy istnieją skuteczne sposoby ochrony przed kleszczami i czy w Polsce są jakiekolwiek pająki, które są dla człowieka groźne?

Święto Uczelni – transmisja online

19.05.2023

Transmisja Święta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Uroczystość rozpocznie się o godz. 10.00.

Rusza Erasmus+ InnHUB Wrocław

18.05.2023

Rektorzy siedmiu wrocławskich uczelni podpisali umowę na utworzenie Centrum Innowacji Erasmus+ InnHUB. Głównym zadaniem centrum będzie popularyzacja i promocja oferty uczelni, inicjatywy Uniwersytetów Europejskich i mobilności edukacyjnej.

Święto Uniwersytetu Przyrodniczego

17.05.2023

Nagrody, medale, odznaczenia, uroczystość przyznania doktoratu honoris causa prof. Ann Van Soon z Gandawy – to wydarzenia pierwszego dnia Święta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, w piątek 19 maja. W sobotę zapraszamy wszystkich na Pawłowice, gdzie Dni Przyrodników zdominuje… ziemniak.

UPWr w gronie najlepszych uczelni świata

16.05.2023

Nasza uczelnia znalazła się w gronie najlepszych uczelni świata według najnowszego zestawienia The Center for World University Ranking „Global 2000”. UPWr zajął 1783 miejsce na ponad 20 tysięcy ocenionych.

ECOpiknik, OdraNa i Juwenalia, czyli studenci przejmują Wrocław!

15.05.2023

Jak co roku, maj stoi pod znakiem imprez i wydarzeń organizowanych przez studentów. Na UPWr startujemy 18 maja z ECOpiknikiem, 22 maja PWr szykuje piknik OdraNa, a 24-25.05 ruszają Juwenalia pod hasłem #WrocławRazem.

XXVII Międzynarodowa Konferencja SKN-ów na UPWr

12.05.2023

Postery, referaty, networking i imprezy plenerowe – 11 i 12 maja na UPWr odbywa się 27. Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych.

Eksperci UPWr: Nie dotykaj małych saren i zajęcy. Wyrządzisz im krzywdę

10.05.2023

Jeśli podczas spaceru w lesie zobaczymy małą sarnę lub zająca spokojnie wycofajmy się i dajmy im czas na ukrycie się w trawie. Nie wolno ich dotykać, głaskać, dokarmiać czy przytulać, bo to spowoduje, że matka zamiast zająć się młodymi pozostawi je bez opieki – mówi prof. Wojciech Pusz, koordynator Ośrodka Badań Środowiska Leśnego w Złotówku.

PRELUDIUM BIS – cztery granty dla naukowców UPWr

09.05.2023

Ponad 2,6 mln złotych otrzymają naukowcy UPWr na badania w ramach grantów przyznanych w konkursie Narodowego Centrum Nauki PRELUDIUM BIS 4. Dofinansowane projekty przyczynią się m.in. do wzrostu bezpieczeństwa żywności, poprawienia metod prewencji i leczenia salmonelloz oraz wykorzystania w produkcji biopaliw drożdży.

Wyzwania współczesnej medycyny – antybiotykooporność, choroby cywilizacyjne i terapie szyte na miarę

08.05.2023

W najnowszym odcinku podcastu prof. Anna Gliszczyńska, szefowa Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy i prof. Agnieszka Śmieszek z Katedry Farmakologii i Toksykologii rozmawiają na temat wyzwań współczesnej medycyny. Opowiadają m.in. o problemie antybiotykooporności o pladze chorób cywilizacyjnych i terapiach personalizowanych.

  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 57

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png