wybierz kategorie wiadomości
Eksperci UPWr o Odrze: rzeka jest uboższa o setki ton ryb
18.08.2022
Katastrofa ekologiczna na Odrze oznacza nie tylko śmierć ryb, ale też zagrożenie dla ptactwa i zwierząt żyjących nad nią. Naukowcy UPWr w cyklu poświęconym Odrze opowiedzą o rzece i spróbują nakreślić scenariusze dotyczące jej przyszłości. W pierwszym odcinku dr hab. Monika Kowalska-Góralska z Zakładu Limnologii i Rybactwa UPWr mówi o rybach.
Czym pasjonują się pracownicy UPWr?
16.08.2022
Ilu pracowników, tyle pasji – spośród ponad 1600 osób pracujących na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pięcioro postanowiło się swoimi podzielić. To prof. Jan Kapłon, dr Adam Luberański, Marta Nowicka, doktorant Jakub Pacoń i dr Kamil Abt.
Eksperci UPWr: Jak zbierać i suszyć grzyby?
05.08.2022
W Polsce rośnie około 1400 rodzajów jadalnych grzybów, a do obrotu dopuszczonych jest 47. Jak je zbierać, suszyć i przyrządzać opowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa i prof. Artur Gryszkin z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa.
Naukowczyni UPWr bada i promuje bezinwazyjną metodę diagnostyki zwierząt
02.08.2022
Czy wystarczy dokładnie obejrzeć obraz konia w kamerze termowizyjnej by zdiagnozować jego choroby lub kontuzje? Tak i prof. Maria Soroko-Dubrovina z UPWr, która prowadzi badania na ten temat, nie ma wątpliwości, że to przyszłość w medycynie weterynaryjnej i rehabilitacji koni.
Znamy wyniki ewaluacji. Tak oceniono dyscypliny UPWr
28.07.2022
Jedna dyscyplina z kategorią A+, dwie z kategorią A i pięć z kategorią B+ – takie są wyniki ewaluacji jakości działalności naukowej za lata 2017-2021. Oznaczają one, że wszystkie dyscypliny wiodące UPWr będą miały uprawnienia do nadawania stopni naukowych.
Eksperci UPWr: Nie schlebiaj mi – czyli jak karmić kaczki i inne ptaki wodne?
26.07.2022
Czy powinniśmy dokarmiać kaczki i łabędzie? A jeśli tak, to kiedy i czym jeśli naprawdę chcemy im pomóc, a nie zaszkodzić?
Eksperci UPWr: Susza i upały niebezpieczne dla ekosystemów leśnych
22.07.2022
Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o skutkach trwającej już kolejny rok suszy, a ostatnio również ekstremalnych upałów. To pożary, wysychające rzeki, słabe plony w rolnictwie. Niewiele mówi się jednak o skutkach suszy w ekosystemach leśnych. – A efekty posuchy w lasach to m.in. pogarszająca się różnorodność biologiczna, usychanie młodych drzew i obniżenie ich odporności na choroby i szkodniki – wylicza prof. Wojciech Pusz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Specjaliści od gastronomii z dyplomem
08.07.2022
Studia inżynierskie na kierunku technologia i organizacja gastronomii – to odpowiedź nie tylko na potrzeby rynku, ale też samych studentów. Agata Kurasiewicz i Izabela Florek są właśnie na praktyce u Zbigniewa Koźlika, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, współtwórcy – razem z Dolnośląską Organizacją Turystyczną – Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego.
UPWr wyróżniony na Gali Konkursu Polski Produkt Przyszłości
06.07.2022
Zespół z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu został wyróżniony w konkursie Polski Produkt Przyszłości organizowanym przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w kategorii dla instytucji szkolnictwa wyższego.
Na uczelni to „panie z dziekanatu”, a po pracy? Podróżniczki, miłośniczki książek, rowerzystki…
05.07.2022
Panie z dziekanatu Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji w pracy pomagają studentom szczęśliwie ukończyć studia, a po pracy realizują swoje pasje, do których należą m.in. podróże, książki, a nawet jazda konna.
Dwa stypendia ministra dla naukowczyń z UPWr
04.07.2022
Ministerstwo Edukacji i Nauki ogłosiło właśnie listę młodych, wybitnych naukowców wyróżnionych stypendiami ministra. Z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyróżnione zostały dr Karolina Bierowiec w dyscyplinie weterynaria, a w zootechnice i rybactwie dr Alicja Kowalczyk.
Naukowcy z UPWr zdobyli ponad 1,1 mln zł z programu POLONEZ BIS 1
27.06.2022
Prof. Filip Boratyński wraz z WZB BioActiv nawiązał międzynarodową współpracę z egipskim naukowcem, by razem badać m.in. mikrobiologiczną produkcję barwników z udziałem grzybów endofitycznych.
Prace naukowe z UPWr nagrodzone w Konkursie Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii
27.06.2022
Czwarta edycja Konkursu Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii w dziedzinie geoinformacji i czterdziesta dziewiąta edycja w dziedzinach architektury i budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa zostały rozstrzygnięte. Jurorzy nagrodzili cztery prace powstałe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
UPWr wraz z Europejską Agencją Kosmiczną tworzą nowe laboratorium ESA w Polsce
27.06.2022
Europejska Agencja Kosmiczna i Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu podpisały porozumienie, w wyniku którego powstanie nowe laboratorium ESA w Polsce – ESA_Lab@UPWr. Będzie ono miejscem rozwoju systemów nawigacyjnych, transferu technologii oraz wymiany dla młodych naukowców chcących rozwijać się w obszarze badań kosmicznych i satelitarnych.
Diamenty między liśćmi
24.06.2022
W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie roślinami zapomnianymi i mało znanymi. Wiele z nich jest bogatych w związki bioaktywne, które można by wykorzystać na przykład w profilaktyce chorób cywilizacyjnych – mówi Igor Turkiewicz z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych UPWr. – Nauka potwierdza to, o czym od wieków wiedziała medycyna ludowa.
UPWr z projektem z programu Horizon-Widera
21.06.2022
Stworzenie centrum analizy sensorycznej żywności z ukierunkowaniem na novel food – to długofalowy cel związany z projektem SEASONED prof. Agnieszki Kity, przewodniczącej Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia i lidera WZB „Żywność i zdrowie”.
Co łączy whisky z orchideą i wanilią? Związki zapachowe
20.06.2022
Dawid Hernik, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, w ramach doktoratu prowadzi badania dotyczące otrzymywania związków zapachowych takich jak whisky lakton, aerangis lakton oraz piperonal.
Czy po kierunkach biologicznych jest praca? Tak, i to jaka!
13.06.2022
Otaczający nas świat jest złożonym i wrażliwym ekosystemem, który wciąż kryje w sobie wiele tajemnic. Wybierając kierunek studiów taki jak biologia, biologia człowieka czy biotechnologia można zagłębić się w jego struktury i poznać jego działanie.
Mobilność na UPWr: Erasmus i NAWA szansą na edukacyjny wyjazd
09.06.2022
Po okresie, kiedy wyjazdy na zagraniczne studia, staże czy praktyki były z powodu pandemii zawieszone albo ograniczone, mobilność wraca. – Możliwości i miejsc jest nawet więcej niż chętnych. Dlatego zachęcamy, by z nich korzystać – podkreśla Krzysztof Kafarski, dyrektor Działu Współpracy z Zagranicą UPWr.
Naukowcy UPWr badają wiekowe rododendrony i azalie w Książu
07.06.2022
Pracujący na terenie zamku Książ w Wałbrzychu zespół naukowców z UPWr zidentyfikował tam już 40 odmian różaneczników. – Szacujemy, że na terenie całego kompleksu parkowo-krajobrazowego liczba odmian może sięgać nawet 70, a tym samym stać się jedną z najcenniejszych nie tylko na Dolnym Śląsku, ale i w Polsce – mówi dr Justyna Jaworek-Jakubska z Katedry Architektury Krajobrazu UPWr.
Dr Vanessa Brum-Bastos – naukowczyni międzynarodowa
06.06.2022
Pochodząca z Brazylii dr Vanessa Brum-Bastos zajmuje się analizowaniem danych przestrzennych. Wraz z Wiodącym Zespołem Badawczym SpaceOS Uniwersytetu Przyrodniczego bada kontekstowe modele mobilności ludzi.