wybierz kategorie wiadomości
Rusza druga edycja Budżetu Partycypacyjnego UPWr
04.01.2023
Rozpoczynamy nabór wniosków do drugiej edycji uczelnianego budżetu partycypacyjnego. Efekty realizacji zwycięskich projektów z roku 2022: „Bee&Chill Patio” w bibliotece oraz „Bee friendly! Ogród sprzyjający owadom oraz ptakom na parkingu przy budynku Geo-Info-Hydro” można podziwiać już od kilku tygodni.
Smog – walka o oddech. Jakość powietrza w Polsce
02.01.2023
Według danych WHO smog zabija rocznie ok. 7 mln ludzi na świecie. Jak się przed nim chronić i zmniejszyć jego występowanie? O tym rozmawiamy w najnowszym odcinku podcastu "Mamy zielone pojęcie" z naszymi naukowcami – prof. Joanną Kamińską i prof. Robertem Kalbarczykiem.
Kryzys wymusi oszczędności: z czasu inwestowania przejdziemy w czas innowacji
30.12.2022
Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr mówi o zarządzaniu uczelnią w czasach kryzysu i wyzwaniach na najbliższe miesiące. – Wszystkie decyzje, które wraz z zarządem podejmujemy i będziemy podejmować, mają jeden cel: chronić ludzi – podkreśla.
Naukowcy z UPWr wyróżnieni przez Wrocław
29.12.2022
Profesor Alina Wieliczko i prof. Krzysztof Kubiak uhonorowani medalem „Merito de Wratislavia”. Super Diament dostał absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego Artur Salamon, który opatentował interaktywną laskę dla niewidomych.
Architekci krajobrazu z UPWr z wyróżnieniem za iluminację Ogrodu Botanicznego
15.12.2022
Prestiżowe międzynarodowe wyróżnienie za projekt iluminacji Ogrodu Botanicznego we Wrocławiu zdobyli naukowcy z Katedry Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dr Magdalena Zienowicz nie kryje, że realizacja tego projektu łatwa nie była.
TikTok to nie miejsce dla uczelni?
13.12.2022
Pojawiły się w Internecie głosy, że uniwersytety nie powinny prowadzić kont na TikToku, że to niepoważne, że to nie miejsce dla instytucji naukowych. Sukces konta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu udowodnił jednak, że TikTok to jak najbardziej miejsce dla uczelni, mogące zarówno bawić, jak i edukować widzów.
Biotechnologia na UPWr i kannabinoidy – co je łączy?
12.12.2022
Sylwia Ciałek i dr Radosław Gniłka – absolwenci biotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – opowiadają o swojej pracy z firmie Healthcann, jednej z nielicznych i zarazem najlepszych firm w branży konopnej w Europie.
W stronę uczelni badawczej dzięki Wiodącym Zespołom Badawczym
08.12.2022
Działalność Wiodących Zespołów Badawczych to między innymi ponad 1300 publikacji naukowych i ponad 100 projektów, na które uzyskano niemal 100 milionów złotych dofinansowania.
Naukowcy dla bioróżnorodności
06.12.2022
Rektorzy europejskich uczelni przyrodniczych zrzeszonych w ICA (Association for European Life Science Universities) w tym roku przyjęli stanowisko dotyczące upowszechnienia wiedzy na temat znaczenia bioróżnorodności. Wśród sygnatariuszy jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Unia Europejska już dwa lata temu przyjęła strategię działań w tym obszarze.
Emocje zwierząt – jak je zrozumieć? Dobrostan, behawiorystyka i zoopsychologia
05.12.2022
W najnowszym podcaście prof. Magdalena Zatoń-Dobrowolska i lek. wet. Martyna Woszczyło opowiadają m.in. o tym czy pies może mieć depresję i jak to rozpoznać, dlaczego koty załatwiają się poza kuwetą i jak zapewnić naszym pupilom odpowiednie warunki do życia.
Naukowcy UPWr w zespole misji GENESIS
02.12.2022
Europejska Agencja Kosmiczna przeznaczy 80 milionów euro na misję GENESIS. Ma ona dokonać czegoś, czego wcześniej nigdy nie udało się w badaniach satelitarnych i kosmicznych. Nowy satelita przyczyni się do zwiększenia dokładności pomiarów geodezyjnych na powierzchni Ziemi. W skład zespołu przygotowującego koncepcję misji weszło czterech naukowców z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki.
Projekty badawcze z Miniatury 6
01.12.2022
Dr Magdalena Domańska, dr Karolina Rak, dr Magdalena Rychlicka, dr Paulina Śliwka, dr Agata Wojciechowicz-Budzisz i prof. Grzegorz Zaleśny zdobyli finansowanie na projekty badawcze w konkursie Narodowego Centrum Nauki Miniatura 6.
Mamy trzech LIDER-ów! Sukces naukowców UPWr w konkursie NCBiR
30.11.2022
Projekty dr Karoliny Bierowiec, dr Agaty Mikołajczyk-Martinez oraz prof. Tomasza Hadasia zwyciężyły w XIII edycji konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu LIDER. Naukowcy UPWr otrzymają na swoje badania blisko 4,5 mln złotych.
Michał Dudek ze Stypendium im. Alfreda Jahna
23.11.2022
Michał Dudek, doktorant z Instytutu Nauk o Glebie, Żywienia Roślin i Ochrony Środowiska, ze Stypendium im. Alfreda Jahna w zakresie nauk o Ziemi i środowisku. To kolejny doktorant UPWr wyróżniony w ramach Studenckiego Programu Stypendialnego z inicjatywy Prezydenta Wrocławia.
Biopolepszacz glebowy – eko pomysł SKN Gleboznawstwa i Ochrony Środowiska
22.11.2022
Statystyki pokazują, że w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie, z czego ponad 50 proc. trafia do śmieci z gospodarstw domowych. Studenci i naukowcy z UPWr postanowili zagospodarować część tych odpadów i stworzyć z nich biopolepszacz glebowy. Co na nim wyrośnie, przekonamy się już wkrótce. Przed budynkiem C-2 rozpoczęły się nasadzenia krzewów, traw, bylin i roślin cebulowych.
Big Data – ropa naftowa naszych czasów?
18.11.2022
W najnowszym odcinku podcastu "Mamy zielone pojęcie" rozmawiamy o Big Data. Jak zbierane i wykorzystywane są nasze dane? Czy sprzedajemy prywatność za możliwość używania aplikacji ułatwiających nam życie? Czy etyka nadąża z rozwojem technologii?
Daria Marczak ze stypendium dla doktorantów
18.11.2022
Daria Marczak, doktorantka z Instytutu Inżynierii Środowiska otrzymała Stypendium im. Mariana Suskiego w zakresie nauk inżynieryjno-technicznych. Stypendium jest przyznawane w ramach wrocławskiego Studenckiego Programu Stypendialnego. Rok temu Daria w tym samym programie otrzymała wyróżnienie.
UPWr w międzynarodowym projekcie SusPlant
09.11.2022
Naukowcy biorący udział w projekcie zbadają nastawienie i preferencje konsumentów do innowacyjnych produktów żywnościowych, m. in. zamienników mięsa, w społeczeństwach krajów uczestniczących w projekcie tj. Szwecji, Polski, Litwy, Ukrainy i Mołdawii. Wspólnie podjęte działania mają na celu rozeznanie podejścia konsumentów do nowych produktów na rynku oraz ułatwienie komponowania zdrowej i zrównoważonej diety.
Mamy najlepszy polski wynalazek
08.11.2022
Dr Agnieszka Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy na XVI Międzynarodowej Wystawie Wynalazków „IWIS 2022” zdobyła Złoty Medal, a otrzymane przez nią w procesie biotransformacji nowe glikozydy flawonoidowe o potencjalnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym tytuł Najlepszego Polskiego Wynalazku.
Jak smakują owady i czy wejdą na stałe do naszej diety?
07.11.2022
Owady są naszą przyszłością, ale nie jesteśmy na nią gotowi – w kolejnym podcaście z cyklu „Mamy zielone pojęcie” dr Paweł Migdał i dr Anna Żołnierczyk mówią nie tylko o tym, jak smakują owady, ale też dlaczego warto je jeść.
Wytrwałość się opłaca – historia absolwenta lek. wet. Petera Stewarta
03.11.2022
Lek. wet. Peter Stewart, absolwent medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, większość swojej kariery spędził na leczeniu zwierząt w zoo w Dudley, w Wielkiej Brytanii. Po latach powrócił na UPWr, by przeprowadzić kurs z zakresu medycyny egzotycznych zwierząt.