eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Cel? Usprawnić przyszłe geodezyjne misje satelitarne

02.11.2022

Doktorantka Szkoły Doktorskiej UPWr Joanna Najder bada symulacje orbit i globalnych parametrów geodezyjnych dla przyszłych geodezyjnych misji satelitarnych.

Doktorant UPWr opracowuje nowe narzędzia dla inteligentnego rolnictwa

19.10.2022

Jasper Mbah, kameruński doktorant ze Szkoły Doktorskiej UPWr, zamierza w Polsce zdobyć wiedzę, której w przyszłości użyje do rozwiązywania problemów związanych z niekorzystnym dla upraw zagęszczeniem gleby, będącym częściowo odpowiedzialnym za kryzys żywnościowy w jego ojczyźnie.

Naukowcy z UPWr w poszukiwaniu grobów ofiar nazistów

18.10.2022

Filie niemieckich obozów koncentracyjnych zostaną przebadane przez polsko-czeski zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu Zachodnioczeskiego w Pilźnie. Badaniami ze strony UPWr pokieruje dr Paweł Konczewski. Kierownikiem zespołu z Czech jest doc. dr hab. Pavel Vařeka.

Miniatura 6 dla UPWr: skrobia oporna i żywienie seniorów

14.10.2022

Dwa projekty z konkursu Miniatura 6 będą realizować naukowcy z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Prof. Małgorzata Kapelko-Żeberska będzie pracować nad nowym sposobem otrzymywania skrobi opornej, a dr Robert Gajda nad opracowaniem pierwszego w Polsce kwestionariusza pozwalającego ocenić ryzyko żywieniowe seniorów mieszkających w społeczności lokalnej.

Naukowcy UPWr w rankingu TOP 2 najbardziej wpływowych naukowców na świecie

14.10.2022

Wydawnictwo Elsevier opublikowało ranking najczęściej cytowanych naukowców na świecie. Wśród 200 tysięcy najbardziej wpływowych autorów publikacji naukowych znaleźli się przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Naukowcy UPWr badają nowy lek na atopowe zapalenie skóry u psów

11.10.2022

Atopowe zapalenie skóry (AZS) dotyka już blisko 30 proc. populacji psów w Polsce, a lekarze weterynarii wciąż mają do dyspozycji leki, które działają głównie objawowo. Taka terapia nie daje długotrwałych efektów, a przewlekłe stosowanie zwiększa ryzyko wystąpienia efektów ubocznych. Naukowcy z UPWr mają szansę to zmienić.

Prof. Kabała: – Gleba to życie, skarb ukryty pod stopami

08.09.2022

To co dla gleboznawcy jest glebą, przeciętny Kowalski nazywa ziemią i choć pojęcia te mają różne definicje, to prof. Cezary Kabała jest wyrozumiały. – Każde określenie żyje swoim życiem i z czasem nabiera wielu znaczeń, w tym potocznych, dalekich od ścisłości naukowej – tłumaczy naukowiec UPWr, który podczas ostatniego kongresu Międzynarodowej Unii Gleboznawczej w Glasgow wybrany został na przewodniczącego grupy zajmującej się klasyfikacją gleb.

Odbudowa ekosystemu wymaga kompetencji

17.08.2022

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozmawiali z przedstawicielami samorządu województwa dolnośląskiego o działaniach, które trzeba podjąć, by maksymalnie zminimalizować, a w przyszłości odwrócić skutki katastrofy ekologicznej jaka dotknęła ekosystem Odry.

Naukowczyni UPWr bada i promuje bezinwazyjną metodę diagnostyki zwierząt

02.08.2022

Czy wystarczy dokładnie obejrzeć obraz konia w kamerze termowizyjnej by zdiagnozować jego choroby lub kontuzje? Tak i prof. Maria Soroko-Dubrovina z UPWr, która prowadzi badania na ten temat, nie ma wątpliwości, że to przyszłość w medycynie weterynaryjnej i rehabilitacji koni.

Znamy wyniki ewaluacji. Tak oceniono dyscypliny UPWr

28.07.2022

Jedna dyscyplina z kategorią A+, dwie z kategorią A i pięć z kategorią B+ – takie są wyniki ewaluacji jakości działalności naukowej za lata 2017-2021. Oznaczają one, że wszystkie dyscypliny wiodące UPWr będą miały uprawnienia do nadawania stopni naukowych.

Specjaliści od gastronomii z dyplomem

08.07.2022

Studia inżynierskie na kierunku technologia i organizacja gastronomii – to odpowiedź nie tylko na potrzeby rynku, ale też samych studentów. Agata Kurasiewicz i Izabela Florek są właśnie na praktyce u Zbigniewa Koźlika, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, współtwórcy – razem z Dolnośląską Organizacją Turystyczną – Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego.

PARP

UPWr wyróżniony na Gali Konkursu Polski Produkt Przyszłości

06.07.2022

Zespół z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu został wyróżniony w konkursie Polski Produkt Przyszłości organizowanym przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w kategorii dla instytucji szkolnictwa wyższego.

Dwa stypendia ministra dla naukowczyń z UPWr

04.07.2022

Ministerstwo Edukacji i Nauki ogłosiło właśnie listę młodych, wybitnych naukowców wyróżnionych stypendiami ministra. Z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyróżnione zostały dr Karolina Bierowiec w dyscyplinie weterynaria, a w zootechnice i rybactwie dr Alicja Kowalczyk.

Naukowcy z UPWr zdobyli ponad 1,1 mln zł z programu POLONEZ BIS 1

27.06.2022

Prof. Filip Boratyński wraz z WZB BioActiv nawiązał międzynarodową współpracę z egipskim naukowcem, by razem badać m.in. mikrobiologiczną produkcję barwników z udziałem grzybów endofitycznych.

UPWr wraz z Europejską Agencją Kosmiczną tworzą nowe laboratorium ESA w Polsce

27.06.2022

Europejska Agencja Kosmiczna i Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu podpisały porozumienie, w wyniku którego powstanie nowe laboratorium ESA w Polsce – ESA_Lab@UPWr. Będzie ono miejscem rozwoju systemów nawigacyjnych, transferu technologii oraz wymiany dla młodych naukowców chcących rozwijać się w obszarze badań kosmicznych i satelitarnych.

Diamenty między liśćmi

24.06.2022

W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie roślinami zapomnianymi i mało znanymi. Wiele z nich jest bogatych w związki bioaktywne, które można by wykorzystać na przykład w profilaktyce chorób cywilizacyjnych – mówi Igor Turkiewicz z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych UPWr. – Nauka potwierdza to, o czym od wieków wiedziała medycyna ludowa.

UPWr z projektem z programu Horizon-Widera

21.06.2022

Stworzenie centrum analizy sensorycznej żywności z ukierunkowaniem na novel food – to długofalowy cel związany z projektem SEASONED prof. Agnieszki Kity, przewodniczącej Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia i lidera WZB „Żywność i zdrowie”.

Co łączy whisky z orchideą i wanilią? Związki zapachowe

20.06.2022

Dawid Hernik, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, w ramach doktoratu prowadzi badania dotyczące otrzymywania związków zapachowych takich jak whisky lakton, aerangis lakton oraz piperonal.

Mobilność na UPWr: Erasmus i NAWA szansą na edukacyjny wyjazd

09.06.2022

Po okresie, kiedy wyjazdy na zagraniczne studia, staże czy praktyki były z powodu pandemii zawieszone albo ograniczone, mobilność wraca. – Możliwości i miejsc jest nawet więcej niż chętnych. Dlatego zachęcamy, by z nich korzystać – podkreśla Krzysztof Kafarski, dyrektor Działu Współpracy z Zagranicą UPWr.

Naukowcy UPWr badają wiekowe rododendrony i azalie w Książu

07.06.2022

Pracujący na terenie zamku Książ w Wałbrzychu zespół naukowców z UPWr zidentyfikował tam już 40 odmian różaneczników. – Szacujemy, że na terenie całego kompleksu parkowo-krajobrazowego liczba odmian może sięgać nawet 70, a tym samym stać się jedną z najcenniejszych nie tylko na Dolnym Śląsku, ale i w Polsce – mówi dr Justyna Jaworek-Jakubska z Katedry Architektury Krajobrazu UPWr.

Dr Vanessa Brum-Bastos – naukowczyni międzynarodowa

06.06.2022

Pochodząca z Brazylii dr Vanessa Brum-Bastos zajmuje się analizowaniem danych przestrzennych. Wraz z Wiodącym Zespołem Badawczym SpaceOS Uniwersytetu Przyrodniczego bada kontekstowe modele mobilności ludzi.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg