eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Wracają Wieczory Pawłowickie

25.10.2018

Koncert inaugurujący sezon artystyczny 2018/2019 będzie hołdem dla zmarłego w kwietniu prof. Jerzego Monkiewicza – mówi prof. Jan Twardoń, nowy prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Pałacu Wrocław Pawłowice.

ORCID: narzędzie dla naukowców

24.10.2018

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wprowadza międzynarodowy identyfikator naukowca – ORCID. Jednostką, która koordynuje związane z tym działania, jest biblioteka.

IV Noc Laboratoriów - fotorelacja

22.10.2018

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz czwarty otworzył się dla wrocławian podczas Nocy Laboratoriów. Wspólnie z firmą Tołpa zaprosiliśmy mieszkańców do laboratorium kosmetycznego.

Noc Laboratoriów: jak się ma torf do kosmetyków?

17.10.2018

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z firmą Tołpa otworzy laboratorium kosmetyczne podczas IV Nocy Laboratoriów. W trakcie zajęć słuchacze będą mogli stworzyć swój własny krem, ale też poznać właściwości i zastosowanie torfu w kosmetykach.

Katedra i Klinika Chirurgii UPWr z Polską Nagrodą Innowacyjności 2018

15.10.2018

Polska Nagroda Innowacyjności przyznawana jest przez Polską Agencję Przedsiębiorczości i redakcję „Forum Przedsiębiorczości”. Po kolejny przyznano ją naszej weterynarii. Tym razem nagrodzono Katedrę i Klinikę Chirurgii.

IV Noc Laboratoriów na UPWr

15.10.2018

20 października UPWr ponownie otworzy się dla wrocławian – w tym roku wspólnie z firmą Tołpa zapraszamy do laboratorium kosmetycznego, w którym będzie można zrobić sobie samemu krem.

Inauguracja roku akademickeigo 2018/2019

04.10.2018

3 października społeczność Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozpoczęła nowy rok akademicki. To będzie czas wyzwań i zmian.

Inauguracja środowiskowa 2018/2019

02.10.2018

O jedności wrocławskiego środowiska akademickiego i wyzwaniach w rozpoczynającym się roku mówił podczas wspólnej inauguracji prof. Marek Ziętek, rektor Uniwersytetu Medycznego i przewodniczący Kolegium Rektorów Wrocławia i Opola.

30 Kreatywnych Wrocławia

28.09.2018

Doktoranci Katarzyna Kornicka i Paweł Stępień oraz prof. Krzysztof Sośnica znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia. To miejski projekt wyróżniający nietuzinkowych wrocławian.

Szatkownica – Festiwal Produktów Fermentowanych

27.09.2018

Kiszonki podbijają serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Nowe oblicza kiszenia i fermentacji będzie można odkryć 6 października na Pawłowicach. UPWr jest partnerem merytorycznym festiwalu Szatkownica.

Pierwsze certyfikaty Zielonej Doliny

25.09.2018

Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.

V Święto sera i wina: nagrodzono najlepszych

24.09.2018

Warsztaty serowarskie, winiarskie i Slow Food, wybór najlepszych dolnośląskich serów i win, certyfikaty przyznane przez Zieloną Dolinę – V Święto sera i wina za nami. Gwiazdą spotkania był Robert Makłowicz, dziennikarz i krytyk kulinarny.

Zapraszamy na V Święto sera i wina

17.09.2018

Warsztaty dla serowarów i winiarzy, kiermasz produktów regionalnych, a przede wszystkim wręczenie przez Roberta Makłowicza certyfikatów „Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” – w niedzielę Święto sera i wina.

ziBees – aplikacja dla pszczół i pszczelarzy

10.09.2018

Pomogliśmy stworzyć aplikację, która wykorzystując sztuczną inteligencję policzy pszczoły w ulu i wykryje warrozę, chorobę zagrażającą życiu tych pożytecznych owadów.

Pożegnaliśmy prof. Słowińskiego – świadka historii

21.08.2018

W środę, 22 sierpnia, pochowano we Wrocławiu prof. Henryka Słowińskiego, żołnierza 27. Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej, po wojnie związanego z Instytutem Agroekologii i Produkcji Roślinnej Akademii Rolniczej.

Dr Sierżant z UPWr z nagrodą NFA 2017

16.08.2018

Dr Kamil Sierżant z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr wyróżniony nagrodą Nor-Feed-Award 2017 – za pracę doktorską dotyczącą zastosowania polifenoli w żywieniu zwierząt hodowlanych.

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!

31.07.2018

W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 186. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 190.

Mamy brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Japonii

24.07.2018

Aleksander Adamów, student inżynierii środowiska, zdobył – wraz ze swoją drużyną – brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Karate, które odbyły się w Japonii.

Otworzyliśmy pasiekę w centrum Wrocławia

23.07.2018

Pięć rodzin pszczelich zamieszkało na dachu centrum handlowego Wroclavia, czyli w samym sercu stolicy Dolnego Śląska. To wspólne przedsięwzięcie galerii handlowej i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który opiekuje się pszczołami.

Innowacyjny sprzęt do analizy krwi dla UPWr

12.07.2018

Dzięki FutureNet Foundation Wydział Medycyny Weterynaryjnej UPWr zyskał nowy, innowacyjny sprzęt do szybkiego badania krwi kotów, psów i koni. Weterynarze wykorzystają go na bloku operacyjnym i w terenie.

Prof. Krzysztof Kubiak: – Weterynaria była moim marzeniem

09.07.2018

Prof. Krzysztof Kubiak, dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, odebrał nominację profesorską. I opowiada, dlaczego od dziecka chciał leczyć zwierzęta, a jednak został naukowcem.

  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 55

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png