eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Konwent nie tylko o Zielonej Dolinie

23.05.2017

Transfer technologii, współpraca środowiska naukowego z przedsiębiorcami, umiejętność reagowania na wzywania – to tylko niektóre kwestie podnoszone podczas trzeciego posiedzenia Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego.

EIT+ w nowych rękach

07.04.2017

Gmina Wrocław przekazała swoje udziały we Wrocławskim Centrum Badań EIT+ Skarbowi Państwa. Na taki sam krok zdecydowały się wrocławskie uczelnie. Minister nauki Jarosław Gowin nie kryje, że to szansa dla całego środowiska naukowego.

BIOSTRATEG – pieniądze dla innowacyjnej gospodarki

06.04.2017

Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wezmą udział w 5 z 16 projektów zakwalifikowanych do finansowania w ramach programu BIOSTRATEG. W dwóch jesteśmy liderem, w trzech – partnerem naukowym.

CIT - innowacyjne centrum UPWr

04.04.2017

Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) to największa inwestycja planowana na UPWr w najbliższych latach. Jej wartość to ponad 94 mln złotych, z czego 29 mln wyłoży uczelnia. Dofinansowanie w wysokości 65 mln zatwierdził na ostatnim swoim posiedzeniu Zarząd Województwa Dolnośląskiego.

Europa stawia na biotechnologie

30.03.2017

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu uczestniczył w europejskich badaniach możliwości i szans biogospodarki w zlewni Dunaju. O badaniach i reindustrializacji Europy mówi prof. Józef Sowiński.

Jak sięgać po fundusze europejskie?

23.03.2017

Horyzont 2020. Największy w historii program finansowania badań naukowych i innowacji w Unii Europejskiej. Jego budżet do 2020 roku zamknie się sumą 80 mld euro. Co trzeba o nim wiedzieć?

Energia wprost z przyrody

21.03.2017

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu był pierwszą polską uczelnią, która uruchomiła studia na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami. Nic dziwnego, że stawia też na OŹE we własnej infrastrukturze.

Wyniki konkursu na logo Zielonej Doliny

15.03.2017

Z ponad 200 zgłoszeń jury konkursu wybrało zwycięski logotyp programu „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”.

Upamiętniono dorobek prof. Mazurkiewicza

06.02.2017

Wielkopolska firma AMI od lat współpracująca z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu swojej nowej sali konferencyjnej nadała imię prof. Michała Mazurkiewicza.

Posiedzenie Konwentu UPWr

03.02.2017

Zanim strategię Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na lata 2017-2020 zaakceptuje senat uczelni, musi to zrobić konwent. Posiedzenie było również okazją do omówienia obszarów współpracy.

Nasi naukowcy z nagrodami NOT-u

31.01.2017

Dwie prestiżowe nagrody II stopnia za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki przyznane przez Naczelną Organizację Techniczną otrzymali naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Komercjalizacja bez tajemnic

19.01.2017

Dr Bartosz Greczner z Działu Innowacji, Wdrożeń i Komercjalizacji UPWr o komercjalizacji wynalazków i najważniejszych związanych z tym problemach.

OŹE: dobry kierunek na przyszłość

12.12.2016

Odnawialne źródła energii – ekologiczny wybór czy gospodarcza konieczność? Dr Arkadiusz Dyjakon o znaczeniu OŹE i ich przyszłości.

Nauka dla zysku czy zysk dla nauki

08.12.2016

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego organizatorem Narodowego Kongresu Nauki. Na PWr spotkali się najważniejsi przedstawiciele polskiej nauki. Moderatorem akademickiego panelu był prof. Tadeusz Trziszka – rektor UPWr.

Startup Wrocław 2016

25.05.2016

O rozwoju polskiej innowacyjności i przedsiębiorczości, efekcie Medyceuszy oraz Zielonej Dolinie rozmawiali uczestnicy konferencji Startup Wrocław 2016. Wśród panelistów prof. Tadeusz Trziszka.

Biocervin: podsumowanie projektu

07.03.2016

Efektem jednego z największych i najważniejszych projektów, w którym bierze udział UPWr są cztery unikalne w skali światowej prototypy wyrobów medycznych na bazie surowców z komórek macierzystych poroża jelenia szlachetnego.

Liczy się współdziałanie

25.01.2016

We Wrocławiu na zaproszenie prof. Tadeusza Trziszki, prorektora Uniwersytetu Przyrodniczego ds. nauki i innowacji, przebywali przedstawiciele konsorcjum europejskiego, które być może w najbliższych latach decydować będzie o kierunkach rozwoju gospodarki żywnościowej w Europie.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg