eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości
Absolwentka architektury krajobrazu na UPWr wyróżniona w konkursie Wrocławska Magnolia za koncepcję projektową eko-parku na osiedlu Wojszyce we Wrocławiu.

Absolwentka UPWr wyróżniona we Wrocławskiej Magnolii

25.06.2020

Absolwentka architektury krajobrazu na UPWr wyróżniona w konkursie Wrocławska Magnolia za koncepcję projektową eko-parku na osiedlu Wojszyce we Wrocławiu.

Prof. Wiatkowski: – Woda to nasze wspólne dobro

29.05.2020

Prof. Mirosław Wiatkowski z Instytutu Inżynierii Środowiska o swojej drodze naukowej, radości z nominacji profesorskiej, o tym, czy inżynier brzmi dumnie i o wodzie, bez której nie ma życia.

Prof. Janeczek: – Paleobiologia ma wiele do odkrycia

27.05.2020

Nowo mianowany profesor Maciej Janeczek z Katedry Biostruktury i Fizjologii Zwierząt o tym, co nam mówią kości, co odkrywa archeozoologia, ale też jaki powinien być dobry lekarz weterynarii i czego uczy studentów.

Prof. Gaweł: – Uczeni powinni pomagać rozwiązywać problemy

22.05.2020

Prof. Andrzej Gaweł z Katedry Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych o tym, że gęsi nie są głupie, o sukcesach w pracy naukowca i porażkach oraz czy nominacja profesorska to nowy początek.

Prof. Joanna Wyka: – Zdrowie i życie są najważniejsze

15.05.2020

Prof. Joanna Wyka z Katedry Żywienia Człowieka o drodze do profesury, piramidzie żywienia, modach dietetycznych, psychodietetyce i o tym, że dzisiaj już nie ma wątpliwości – to, co jemy decyduje o naszym zdrowiu.

Prof. Mitrus: – Ja po prostu kocham ptaki

07.05.2020

Prof. Cezary Mitrus z Instytutu Biologii, Zakładu Ekologii Kręgowców i Paleontologii o swojej miłości do ptaków i do Białowieży, o bezkrwawych łowach w puszczy, miejscu człowieka w przyrodzie i nominacji profesorskiej.

Biogospodarka: wyzwania i możliwości

03.03.2020

Agata Foks, radca ministra nauki ds. spraw europejskich w obszarze rolnictwa, zmian klimatu, bioróżnorodności oraz biogospodarki o możliwościach, jakie daje polskiej nauce i gospodarce udział w Bio-Based Industries Consortium.

Zielona Dolina szansą dla hodowców bydła

25.02.2020

Na Dolnym Śląsku działa 5700 gospodarstw rolnych, ale hodowcy i specjaliści nie kryją, że to region, w którym pogłowie bydła mlecznego i mięsnego jest najmniejsze w kraju. Czy program Zielona Dolina to zmieni?

Prof. Bystroń: – Miesiąc dla bakterii to wieczność

13.02.2020

Profesor Jarosław Bystroń z Katedry Higieny Żywności i Ochrony Konsumenta o tym, czy człowiek jest w stanie wygrać wyścig z bakteriami, sport pomaga w nauce… bezpieczeństwie.

Prof. Miążek: – Gen odziera nas z tajemnicy

29.01.2020

Prof. Arkadiusz Miążek, dyrektor Centrum Inżynierii Genetycznej UPWr o tym, co można wyczytać z genu i genomu, czy są nauce bariery nie do przekroczenia i o tym, czy genetyk może się czuć jak bóg.

Prof. Olejniczak: – Biotransformacje to nasza przyszłość

21.01.2020

Prof. Teresa Olejniczak o swojej miłości do chemii i nauki, o pasji odkrywania, jaką powinien mieć w sobie każdy naukowiec i o tym, że nie ma głupich pytań.

Wojciech Myślecki: – Musimy być gotowi na wyzwania

13.12.2019

Wojciech Myślecki, profesor honorowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich związkach z uczelnią i wyzwaniach, jakie niesie otaczająca nas rzeczywistość.

Prof. Szewrański: – Cenię samodzielność

09.12.2019

Prof. Szymon Szewrański z Katedry Gospodarki Przestrzennej UPWr o odwadze w nauce, odpowiedzialności w nauczaniu i wyzwaniach, jakie czekają społeczeństwa w najbliższych latach.

IQ Grape – UPWr poprawi lokalne wina

25.11.2019

Prawie 5 milionów złotych z budżetu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dostaną naukowcy z UPWr na projekt, który ma poprawić jakość i rozpoznawalność dolnośląskich win.

Prof. Arciszewski: – Nadchodzi czas kreatywności

04.11.2019

Prof. Tomasz Arciszewski: – Większość naukowców to wyrobnicy nauki. Oczywiście są potrzebni, ale świat zmieniają ci kreatywni, którzy potrafią zaproponować teorię względności. Dlatego tak ważne jest to, jak rozwijamy swój potencjał.

Katarzyna Bosacka na UPWr o tym, czy wiemy, co jemy

18.09.2019

Katarzyna Bosacka, dziennikarka ucząca Polaków tego, jak zdrowo jeść i jak mądrze kupować jedzenie, będzie gościem VI Święta sera i wina na Pawłowicach, 22 września.

Zielona Dolina na liście rządowych projektów

29.07.2019

Projekt „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”na liście rządowych projektów strategicznych. Decyzję podjęła Rada Monitorowania Portfela Projektów Strategicznych Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju.

Prof. Wiatkowski: – Czas zacząć dbać o wodę

15.07.2019

Prof. Mirosław Wiatkowski, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska o suszy i wodzie, o tym, jak nauka może pomóc decydentom i co może zrobić każdy z nas, by chronić zasoby wodne.

Prof. Górski: – Bez etyki ani rusz

23.04.2019

Prof. Andrzej Górski z Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN i przewodniczący Komisji ds. Etyki w Nauce o tym, dlaczego polskie uczelnie powinny wprowadzić regulaminy dotyczące kwestii etycznych.

Śmiertelny człowiek, nieśmiertelna komórka

18.04.2019

Każda komórka musi umrzeć. I to tak, by zrobić miejsce swojej następczyni. Z tej zasady wyłamują się komórki nowotworowe, które naukowcy nazywają nieśmiertelnymi. Nie tylko o nieśmiertelności rozmawiamy z profesorami Maciejem Ugorskim i Arkadiuszem Miążkiem.

Studentka UPWr ratuje małpy w Azji

03.04.2019

Karolina Nowacka, studentka Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr studiuje w Chinach i jest wolontariuszką w ośrodku, do którego trafiają małpy konfiskowane handlarzom.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png