eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Autentyczna dydaktyka – dr Rozwadowska wyróżniona przez studentów

10.07.2024

Dr Aleksandra Rozwadowska z Katedry Biostruktury i Fizjologii Zwierząt została wyróżniona przez studentów jako jedna z najlepszych dydaktyczek Wydziału Medycyny Weterynaryjnej. Jej filozofia nauczania opiera się na tworzeniu środowiska, w którym studenci mogą być sobą, co sprzyja efektywnemu przyswajaniu wiedzy i budowaniu pozytywnych relacji między wykładowcą a studentem.

Zmarł prof. Zygmunt Owsiak

03.07.2024

W poniedziałek 1 lipca 2024 r. zmarł prof. dr hab. inż. Zygmunt Owsiak. Związany z Instytutem Inżynierii Rolniczej, był cenionym naukowcem oraz wychowawcą wielu pokoleń badaczy i studentów.

Zmarł doc. Jerzy Kiersnowski

01.07.2024

W grudniu 2023 roku świętował setne urodziny. Gratulacje składali mu wtedy nie tylko przyjaciele, ale też współpracownicy, wychowankowie i rektor UPWr, oraz przedstawiciele władz państwowych, samorządowych i kombatantów Armii Krajowej. Docent Jerzy Kiersnowski zmarł 28 czerwca 2024 roku.

Na UPWr powstała Katedra Badań Systemowych

27.06.2024

Katedra Badań Systemowych to nowa jednostka utworzona na Wydziale Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu. Kieruje nią dr hab. inż. Iwona Kaczmarek.

MINIATURA 8: cyfrowy bliźniak dla zrównoważonego rolnictwa

20.06.2024

Dr Arkadiusz Głogowski zdobył dofinansowanie z programu MINIATURA 8 Narodowego Centrum Nauki na realizację nowatorskiego projektu badawczego, dotyczącego produkcji żywności i dostępu do czystej wody – kluczowych w kontekście zrównoważonego rozwoju i zmian klimatycznych.

Leśny Zakład Doświadczalny w Złotówku – nie tylko zmiana nazwy

19.06.2024

Gdy ponad dwa lata temu zmienił się zarząd Ośrodka Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych w Złotówku, jednym z celów, jaki postawiła sobie załoga, była zmiana nazwy na Leśny Zakład Doświadczalny i dołączenie do grona czterech podobnych jednostek w kraju. I to się udało!

Cel 6: dostęp do wody

13.06.2024

Analitycy polityczni przewidują, że w ciągu kilkudziesięciu lat świat stanie w obliczu wojen o wodę. Bo to woda i jej jakość determinują życie i jakość tego życia.

UPWr w czołówce rankingu THE Impact

12.06.2024

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu już po raz trzeci znalazł się w prestiżowym brytyjskim zestawieniu THE Impact, które bada, czy i w jakim stopniu uczelnie na całym świecie wdrażają ogłoszone przez ONZ w 2015 roku Cele Zrównoważonego Rozwoju.

Wyczyść skrzynkę – szkoda prądu

11.06.2024

Sektor technologii informacyjno-komunikacyjnych, w tym centra danych, generuje nawet do 2% globalnych emisji dwutlenku węgla. To poziom porównywalny z udziałem sektora lotniczego. Stąd pomysł, by na uczelniach tworzących sojusz EU GREEN, efektywnie zmniejszać ślad węglowy poprzez akcję czyszczenia skrzynek mailowych.

Dr Neuvéglise: – Drożdże to fascynujący model badawczy

24.05.2024

Dr Cécile Neuvéglise z Francuskiego Narodowego Instytutu Rolnictwa, Żywności i Środowiska (INRAE), doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o możliwościach drożdży i ich tajemnicach, o bioinformatyce w biotechnologii i przyszłości francuskich winnic.

Miejska Farma na Swojcu. Plony trafią do wrocławskich żłobków

23.05.2024

Na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej UPWr na Swojczycach uruchomiono Miejską Farmę. Uprawiane tam warzywa trafią do maluchów we wrocławskich żłobkach, gdzie będą dowożone elektrycznym pojazdem, a resztki plonów zagospodaruje organizacja pozarządowa. Na farmie pracują osoby wykluczone społecznie ucząc się nowego zawodu. To wspólna inicjatywa miasta Wrocław i naszej uczelni.

CIT otwarty. To połączenie nauki, innowacji i biznesu

21.05.2024

Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) - nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu został uroczyście otwarty. Było symboliczne przecięcie wstęgi, prezentacja jednostek wchodzących w skład CIT, spotkanie z przedsiębiorcami oraz premiera promującego centrum filmu.

Dobry promotor? Wszechstronny i elastyczny

14.05.2024

Promotorka Szkoły Doktorskiej UPWr prof. Agnieszka Partyka mówi o różnorodności wyzwań, z jakimi stykają się promotorzy, a także o tym, że współpraca odgrywa kluczową rolę w kierowaniu, inspirowaniu i wspieraniu doktorantów w drodze do osiągnięcia celów naukowych.

Uczelnia, biznes, konsumenci

14.05.2024

O Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT), wyzwaniach jakie przed nim stoją, ale też roli we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym rozmawiamy z dr Dominiką Sokulską, dyrektorką centrum.

Prof. Aleksandra Lis: – W dydaktyce stawiam na rozwiązywanie problemów

08.05.2024

Prof. Aleksandra Lis, dziś związana z Wydziałem Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu, w ubiegłym roku akademickim została przez studentów uznana podczas ankietyzacji za jedną z najlepszych dydaktyczek Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji.

Zmarła prof. dr hab. inż. Zofia Więckowicz

06.05.2024

Ceniony specjalista, silna osobowość – profesor dr hab. inż. Zofia Więckowicz, wybitna naukowiec i lubiana pedagog odeszła od nas 30 kwietnia 2024 roku. Będziemy ją pamiętali jako osobę podejmującą najtrudniejsze wyzwania, otwartą na problemy innych i zawsze służącą dobrą radą.

Dzień Ziemi z EU GREEN

22.04.2024

UPWr dołączył do obchodów Światowego Dnia Ziemi w ramach sojuszu EU GREEN – studenci mieli okazję zażyć trochę ruchu, porozmawiać o well-being, ale też posprzątać tereny wokół Odry, czy wziąć udział w warsztatach sadzenia roślin.

Dr Ewa Szczepańska: – W dydaktyce nie ma głupich pytań

17.04.2024

Dr Ewa Szczepańska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności wyróżnia się swoim zapałem do nauki i nauczania, co potwierdziły w ankietach wysokie oceny studentów. To wyróżnienie, jak przyznaje, było dla niej miłą niespodzianką, ale jednocześnie potwierdzeniem efektywności jej metod dydaktycznych.

Prof. Sokół-Łętowska: – Rośliny są nieprzewidywalne

05.04.2024

Nowo powołana profesor Anna Sokół-Łętowska o tym, co może technolog żywności, o polskich superowocach, nieprzewidywalności ziół i o tym, jakie znaczenie w odkryciach ma przypadek.

Atmosfera otwartości i zaufania kluczem do efektywnej dydaktyki

04.04.2024

Dr Patrycja Wróblewska z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt o praktycznym podejściu do edukacji, istotności tworzenia komfortowego środowiska dla studentów oraz otwartej komunikacji w procesie nauki.

Prof. Dyjakon: – Energetyka to jedno z wyzwań dla ludzkości

02.04.2024

Arkadiusz Dyjakon, nowo mianowany profesor, o ewolucji energetyki, jej przyszłości i bezpieczeństwie energetycznym, ale też o uporze, pasji do uczenia innych i miejscu, które otworzyło mu okno na świat.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png