wybierz kategorie wiadomości
20 lat Złotówka: las, zwierzęta, edukacja i nauka
08.09.2021
Ośrodek Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr świętował 20-lecie działalności. Złotówek to ostoja dzikich zwierząt, miejsce, gdzie prowadzi się badania naukowe, edukuje młode pokolenie oraz leczy i rehabilituje zwierzęta.
UPWr z dofinansowaniem z programu SPINAKER
02.09.2021
Projekt „Doskonałość w naukach klinicznych – projekt podniesienia kompetencji klinicznych studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej” zdobył prawie pół miliona złotych dofinansowania z programu SPINAKER.
Odkrycie geodetów: Szczeliniec Wielki jest wyższy o 3 metry
31.08.2021
Przeprowadzone przez pracowników Instytutu Geodezji i Geoinformatyki UPWr, najnowsze pomiary geodezyjne Szczelińca Wielkiego wskazują, że wysokość szczytu podawana w podręcznikach i atlasach – 919 m n.p.m. – jest błędna i zaniżona aż o 3 metry!
Wrocławscy antropolodzy badają zanikłą wieś w Czechach
25.08.2021
Dwieście grobów, w tym z okresu średniowiecza, oraz cenne zabytki odkryli nasi naukowcy w czasie tegorocznych wykopalisk w czeskich Libkovicach. Studenci i doktoranci UPWr mają okazję być częścią badań wyjątkowej wsi, którą za kilka lat zniszczy kopalnia węgla brunatnego.
Na UPWr stworzą strategię ochrony krajobrazu
19.08.2021
Naukowcy z UPWr i TUD w Dreźnie we współpracy z samorządami i państwowymi instytucjami opracują wzorcową koncepcję ochrony i zarządzania krajobrazem kulturowym – modelem badawczym jest zespół ogrodowo-krajobrazowy w Książu. Projekt potrwa do 2023 roku.
Współpraca międzynarodowa: belgijski doktorant doskonali swoją pracę na UPWr
10.08.2021
Dzięki międzynarodowej współpracy z prof. Wojciechem Niżańskim w ramach projektu NAWA, doktorant Guillaume Domain, na co dzień studiujący na Uniwersytecie w Gandawie, przyjechał do Wrocławia, by na UPWr przyspieszyć prace badawcze nad doktoratem dotyczącym ulepszenia metod zamrażania plemników psów.
Food Technology – nowy kierunek na UPWr
02.08.2021
Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.
UPWr w CWTS Leiden Ranking 2021
28.07.2021
Po raz kolejny Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu znalazł się w gronie największych i najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Uzyskaliśmy wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych, a w jednej z kategorii byliśmy najlepszą uczelnią w Polsce.
Czy kot domowy może uratować tygrysa?
14.07.2021
O projekcie NAWA i warsztatach dotyczących biotechnik rozrodu, międzynarodowej współpracy oraz o tym, jak kot domowy może uratować tygrysa, opowiada profesor Wojciech Niżański.
Rowerowa wycieczka z rektorem
13.07.2021
Ponad 1500 złotych zapłaciła absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego Agnieszka Janik za wycieczkę rowerową w towarzystwie rektora uczelni. Była to jedna z licytacji wrocławskiego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Pytana o powody odpowiada, że chciała dać profesorowi drugą szansę.
Międzynarodowa Szkoła Doktorska UPWr: technologia żywności i żywienia
12.07.2021
Interdyscyplinarne zespoły, współpraca z zagranicznymi ośrodkami, pozyskiwanie przez doktorantów środków na własne badania dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej – Szkoła Doktorska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dyscyplinie technologia żywności i żywienia daje nie tylko szansę własnego rozwoju, ale szuka też odpowiedzi na pytania ważne dla współczesnego świata.
80. rocznica mordu profesorów lwowskich
05.07.2021
W 80. rocznicę kaźni na Wzgórzach Wuleckich we Lwowie, w lipcu 1941 roku, władze Wrocławia i przedstawiciele środowiska akademickiego złożyli kwiaty pod pomnikiem upamiętniającym ofiary mordu.
Iluminacja pałacu i parku na Pawłowicach – głosowanie na najlepszy projekt studentów
28.06.2021
Studenci architektury krajobrazu zaprojektowali dziewięć scenariuszy trasy spacerowej na wrocławskich Pawłowicach – zwycięski projekt zostanie zrealizowany w we wrześniu podczas Święta sera i wina. Trwa głosowanie.
Czerwcowe posiedzenie senatu
25.06.2021
Ostanie posiedzenie Senatu UPWr w tym roku akademickim – zorganizowane w auli Jana Pawła II – to m.in. sprawozdanie rektora z realizacji strategii i działalności uczelni w 2020 roku.
UPWr najlepszą uczelnią rolniczą w Polsce
22.06.2021
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu najlepszą polską uczelnią rolniczą w Rankingu Szkół Wyższych Perspektywy 2021. W klasyfikacji wszystkich uczelni UPWr zajął 23. miejsce ex aequo z Uniwersytetem Gdańskim oraz Uniwersytetem Łódzkim.
UPWr wspiera walkę z suszą
17.06.2021
Od 1995 roku 17 czerwca obchodzony jest Światowy Dzień Przeciwdziałania Pustynnieniu i Suszy. Zgromadzenie Ogólne Organizacji Narodów Zjednoczonych ustanowiło go, by zwrócić uwagę i decydentom, i zwykłym ludziom na zjawisko, którego skutki ludzkość odczuwa coraz częściej i coraz dotkliwiej.
UPWr stowarzyszony z KRPUT
02.06.2021
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu został uczelnią stowarzyszoną Konferencji Rektorów Polskich Uczelni Technicznych.
Majowe posiedzenie senatu
28.05.2021
Owczarni w Swojczycach nadano imię prof. Piotra Nowakowskiego, uzupełniono składy komisji senackich oraz ustalono programy studiów rozpoczynających się w roku akademickim 2021/2022.
UPWr w Szanghajskim Rankingu GRAS 2021
27.05.2021
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz kolejny znalazł się w Szanghajskim Global Ranking of Academic Subjects 2021 – w dyscyplinach: veterinary science oraz food science and technology.
Szczepienia przeciwko COVID-19 – UPWr był pierwszy
24.05.2021
Anna Rogowska, prezes zarządu szpitala Vratislavia Medica o szczepieniach przeciwko COVID-19 nauczycieli akademickich z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, przygotowaniach do szczepień pozostałych pracowników uczelni i studentów oraz o wzajemnym zaufaniu
70-lecie UPWr, czyli przyrodnicy dla wrocławian
12.05.2021
Czy pies może jeść cukierki? Jak zagospodarować na swoim podwórku deszczówkę, dbać o warzywa na działce i o kwiaty ozdobne w domu? Co jeść, by być zdrowym? Na te i wiele innych pytań naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego będą odpowiadali od 17 do 21 maja podczas Tygodnia Przyrodników.