wybierz kategorie wiadomości
Dr Paweł Migdał: – Nie lubię oceniać
18.10.2021
O historii swojego zamiłowania do pszczół, najlepszych aspektach dydaktyki i budowaniu dla studentów przestrzeni do nauki, wolnej od oceny, opowiada dr Paweł Migdał – ekspert Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w dziedzinie pszczelarstwa.
Stowarzyszenie Absolwentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu ma 20 lat
15.10.2021
20 lat temu powstało Stowarzyszenie Absolwentów Akademii Rolniczej we Wrocławiu, po zmianie nazwy uczelni Stowarzyszenie Absolwentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Różne pokolenia byłych studentów łączy jedno – poczucie dumy ze swojej Alma Mater.
UPWr: kuźnia kadr dla wrocławskiego zoo
13.10.2021
Nie wyobrażają sobie innego miejsca pracy. Zoo to całe ich życie, pasja i powołanie. Realizują je, bo mają wiedzę i umiejętności zdobyte na studiach na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Nasi rządzą? Oczywiście! UPWr właśnie podpisuje umowę o współpracy z wrocławskim ogrodem zoologicznym.
Kantata Uniwersytecka, 70-lecie UPWr i… Horacy
11.10.2021
Jubileusz 70-lecia istnienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uświetniło prawykonanie zamówionej specjalnie na to wydarzenie Kantaty Uniwersyteckiej, skomponowanej przez Krzesimira Dębskiego. Artysta w utworze wykorzystał dwa cytaty z dzieł Horacego, wielkiego poety starożytnego Rzymu.
Pożegnaliśmy profesora Janika
06.10.2021
Profesor Grzegorz Janik, wieloletni opiekun Studenckiego Koła Naukowego Meliorantów im. prof. Stanisława Baca i kurator wydziałowy studenckich kół naukowych, zmarł 30 września w wieku 58 lat.
Zaczęliśmy 71. rok istnienia UPWr
05.10.2021
Światowe prawykonanie Kantaty Uniwersyteckiej Krzesimira Dębskiego, jubileuszowy koncert, wręczenie Drzew Jubileuszowych osobom szczególnie zasłużonym dla uczelni, odsłonięcie pszczelego muralu UPWr, immatrykulacja studentów, przysięga doktorantów, nadanie tytułu doktora honoris causa, statuetki dla wyjątkowego absolwenta i najlepszego studenta – rozpoczęliśmy rok akademicki 2021/2022 świętując jednocześnie 70-lecie naszego istnienia.
Jubileuszowa inauguracja roku akademickiego 2021/2022
04.10.2021
W 2021 r. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu obchodzi 70. urodziny. Inauguracja roku akademickiego 2021/2022 będzie więc wyjątkowa i szczególnie ważna dla całej społeczności UPWr. Transmisja na żywo o godz. 10:00.
Mural UPWr to nie tylko dzieło sztuki, ale i hotel dla pszczół!
01.10.2021
Na ścianie obok Centrum Dydaktyczno-Naukowego na placu Grunwaldzkim odsłonięty zostanie w poniedziałek nasz uczelniany mural. Powstał on w ramach obchodów 70-lecia Uniwersytetu Przyrodniczego i jest nie tylko piękną, edukacyjną ilustracją, ale też hotelem dla pszczół murarek.
Środowiskowa inauguracja roku akademickiego – transmisja
30.09.2021
O godz. 15.00 wrocławskie uczelnie wspólnie rozpoczną rok akademicki 2021/2022 – zapraszamy do obejrzenia transmisji z uroczystości.
Krzesimir Dębski: – Prawdziwe pomniki budujemy codziennie swoją pracą
30.09.2021
Krzesimir Dębski, autor Kantaty Uniwersyteckiej skomponowanej na 70-lecie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich kresowych i dolnośląskich korzeniach, uniwersyteckich powinnościach i o muzyce, która płynie z serca.
Wrześniowe posiedzenie senatu
24.09.2021
Pierwsze posiedzenie Senatu UPWr w tym roku akademickim – zorganizowane w Sali Senatu – to m.in. zatwierdzenie rocznego planu prac senatu oraz nadania imienia obserwatorium w Swojczycach.
Sok z aronii nagrodzony. Naukowiec UPWr odkrył jego właściwości lecznicze
21.09.2021
Sok z aronii może mieć ogromne znaczenie w okresie walki z pandemią COVID-19 – uznało jury konkursu „Lider Bezpieczeństwa Państwa” i nagrodziło jego producenta: firmę VIANAT z Podkarpacia. Właściwości lecznicze aronii odkrył prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Naukowiec od kilku lat współpracuje z nagrodzoną firmą.
Prof. Jan Oszmiański – Zakuć, zdać, zapomnieć? Zapomnij
17.09.2021
Profesor Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Jan Oszmiański, kończy w tym roku swoją wieloletnią przygodę z dydaktyką. Co w swojej pracy lubił najbardziej, co było dla niego ważne i czego będzie mu brakowało?
We wrześniu i październiku Dolny Śląsk ożyje nauką – DFN 2021
16.09.2021
Już dziś rozpoczyna się Dolnośląski Festiwal Nauki – największy festiwal popularyzujący naukę w regionie. Co roku, od września do października, wrocławskie uczelnie wyższe, instytuty Polskiej Akademii Nauk oraz środowiska pozauczelniane organizują podczas tego wydarzenia kilkaset atrakcji we Wrocławiu i w kilkunastu miastach regionu.
Organizacja roku akademickiego 2021/2022
13.09.2021
Przywrócone zostają zajęcia dydaktyczne i praca w siedzibie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
20 lat Złotówka: las, zwierzęta, edukacja i nauka
08.09.2021
Ośrodek Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr świętował 20-lecie działalności. Złotówek to ostoja dzikich zwierząt, miejsce, gdzie prowadzi się badania naukowe, edukuje młode pokolenie oraz leczy i rehabilituje zwierzęta.
Odkrycie geodetów: Szczeliniec Wielki jest wyższy o 3 metry
31.08.2021
Przeprowadzone przez pracowników Instytutu Geodezji i Geoinformatyki UPWr, najnowsze pomiary geodezyjne Szczelińca Wielkiego wskazują, że wysokość szczytu podawana w podręcznikach i atlasach – 919 m n.p.m. – jest błędna i zaniżona aż o 3 metry!
Wrocławscy antropolodzy badają zanikłą wieś w Czechach
25.08.2021
Dwieście grobów, w tym z okresu średniowiecza, oraz cenne zabytki odkryli nasi naukowcy w czasie tegorocznych wykopalisk w czeskich Libkovicach. Studenci i doktoranci UPWr mają okazję być częścią badań wyjątkowej wsi, którą za kilka lat zniszczy kopalnia węgla brunatnego.
Dr Marta Czaplicka: – Nie boję się trudnych pytań
23.08.2021
Na studia rolnicze trafiła przypadkiem, marzyła bowiem o oceanografii. Szybko się jednak na nich odnalazła, a jej pasją stało się winogrodnictwo. Dziś dr Marta Czaplicka swoją wiedzę przekazuje innym. – Lubię zajęcia ze studentami, ich ciekawość, odwagę i kreatywność – mówi nauczycielka.
Studia dla głodnych wiedzy: technologia żywności, jakość i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka
18.08.2021
Technologia żywności i żywienie człowieka, zarządzanie jakością i analiza żywności, żywienie człowieka i dietetyka to kierunki głównie związane z produkcją i analizą produktów spożywczych, które trafiają na nasze stoły. Studia te pozwalają absolwentom nie tylko zdobyć dobry zawód przy produkcji żywności, ale także prowadzić i promować zdrowy styl życia.
Co studiować na UPWr: biologia, biologia człowieka czy zootechnika?
16.08.2021
Biologia, biologia człowieka i zootechnika to trzy różne kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym, które nie tylko pozwalają zdobyć wiedzę z jednej z najciekawszych dziedzin nauki, ale też ciekawy zawód.