wybierz kategorie wiadomości
Święto Nauki i manifest wrocławskiego środowiska akademickiego
18.11.2024
Wrocławskie Święto Nauki, po raz kolejny stało się okazją do uhonorowania tradycji akademickiej i współczesnych osiągnięć naukowych. Uroczystości obejmowały koncert w Akademii Muzycznej, upamiętnienie profesorów zamordowanych podczas II wojny światowej i wręczenie nagród oraz stypendiów. Podczas obchodów rektorzy jedenastu wrocławskich uczelni podpisali również Manifest Akademickiego Wrocławia.
Cel 9: Stabilna infrastruktura, zrównoważone uprzemysłowienie i innowacyjność
12.11.2024
W 2015 roku na forum Organizacji Narodów Zjednoczonych reprezentanci 193 państw jednogłośnie przyjęli Agendę 2030 wyznaczająca cele, nazwane celami zrównoważonego rozwoju. 2030 rok oznaczał termin ich realizacji. Już wiadomo, że nierealny, nie zmienia to jednak faktu, że nawet jeśli uznamy je za rodzaj pozytywistycznej utopii, to jednak wiele z nich powoli udaje się realizować.
Pamiętamy o rektorach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
01.11.2024
Studenci UPWr zadbali o groby rektorów uczelni przed dniem Wszystkich Świętych.
Psy ratownicze pod opieką UPWr
24.10.2024
Lekarze Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr objęli bezpłatną opieką psy ratownicze GOPR-u, WOPR-u i OSP oraz psy „na ratowniczej emeryturze”. Dodatkowo na nasze wsparcie od października mogą liczyć również czworonogi, które przestały pracować, bo uległy wypadkowi lub kontuzji, a którymi opiekuje się Fundacja na Rzecz Psów Pracujących „Psi Ratownicy”.
Honory dla prof. Kiełbowicza
22.10.2024
Prof. Zdzisław Kiełbowicz został wyrożniony tytułem doktora honoris causa Lwowskiego Narodowego Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii im. Stefana Grzyckiego.
Ludzie, konie i termografia
21.10.2024
Prof. Maria Soroko-Dubrovina z Instytutu Hodowli Zwierząt o wykorzystaniu termografii w diagnostyce ludzi i koni, kongresie termologicznym, który zorganizowano niedawno na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt i współpracy medycyny człowieka z medycyną weterynaryjną.
Medal dla prof. Chełmońskiej
16.10.2024
Prof. Bronisława Chełmońska została pośmiertnie uhonorowana Medalem Towarzystwa Biologii Rozrodu – wyróżnienie przyznano za stworzenie szkoły naukowej biologii rozrodu ptaków domowych, zaangażowanie w prace założycielskie TBR i organizację oddziału Towarzystwa we Wrocławiu.
Cel 8: dobra praca, równa płaca
14.10.2024
Ósmy Cel Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych wyznaczony do realizacji do 2030 roku dotyczy z jednej strony wzrostu gospodarczego – stabilnego i zrównoważonego, a z drugiej połączonego z tym wzrostem pełnego, produktywnego, a przede wszystkim godnego zatrudnienia dla wszystkich ludzi.
Nie tylko higiena ciała, ale i umysłu, czyli jak dbać o zdrowie psychiczne na co dzień
10.10.2024
Zdrowie psychiczne coraz częściej staje się w Polsce przedmiotem dyskusji, jednak wciąż pozostaje wiele barier utrudniających otwarte rozmowy i szczere rozmowy o nim. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego Patrycja Krzemieniec, dyrektor Centrum Wsparcia i Dostępności, mówi o mechanizmach prowadzących do załamań psychicznych i wskazuje na proste, ale skuteczne strategie prewencyjne, które mogą wspierać w zachowaniu wewnętrznej równowagi i dbałości o zdrowie emocjonalne.
Podziękowanie rektora prof. Krzysztofa Kubiaka
07.10.2024
Podziękowanie rektora prof. Krzysztofa Kubiaka za udział i współtworzenie Inauguracji Roku Akademickiego 2024/2025.
Inauguracja środowiskowa wrocławskich uczelni
02.10.2024
We wtorek 1 października, w Auli Leopoldina rektorzy wrocławskich uczelni zainaugurowali nowy rok akademicki. W trakcie uroczystości odbyła się immatrykulacja nowych studentek i studentów, wręczono też Wrocławską Nagrodę Naukową.
Rozpoczynamy nowy rok akademicki
01.10.2024
W środę, 2 października w Auli im. Jana Pawła II uroczyście zainaugurowaliśmy kolejny rok akademicki na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Tradycyjnie podczas inauguracji immatrykulowani zostali studenci pierwszego roku, osoby szczególnie zasłużone dla uczelni dostały odznaki i medale, a uroczystość uświetnił występ Chóru UPWr oraz wykład prof. Andrzej Koteckiego.
Sery, wina i tłumy wrocławian
30.09.2024
Podczas kolejnej edycji Święta sera i wina tłumy wrocławian nie tylko miały okazję zrobić zakupy u najlepszych dolnośląskich winiarzy i serowarów. Były też warsztaty, konkursy, wykłady i plenerowe gotowanie.
Nowy Senat UPWr rozpoczął pracę
26.09.2024
Pierwsze posiedzenie Senatu UPWr kadencji 2024-2028 miało szczególny charakter. Rozpoczęła je uroczystość odsłonięcia nazwiska prof. Jarosława Bosego, rektora kadencji 2020-2024 na tablicy rektorów UPWr w gmachu głównym oraz portretu rektora w sali im. prof. Tołpy.
UPWr w Krajowej Akademickiej Sieci Biotechnologii
26.09.2024
Uniwersytet Przyrodniczy dołączył do ponadregionalnej Krajowej Akademickiej Sieci Biotechnologii. Inicjatywa stworzenia platformy wyszła ze strony Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Uniwersytetu Rzeszowskiego. List intencyjny dotyczący budowy Sieci w imieniu rektora UPWr, prof. Krzysztofa Kubiaka podpisał prof. Zbigniew Lazar, przewodniczący rady naukowej dyscypliny biotechnologia.
Nowi szefowie rad naukowych dyscyplin
25.09.2024
Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wręczył powołania nowym przewodniczącym rad naukowych dyscyplin.
Inauguracja roku akademickiego 2024/2025
25.09.2024
Zapraszamy na uroczystą inaugurację roku akademickiego 2024/2025, która odbędzie się 2 października o godzinie 11.00.
Wielkie gotowanie na Pawłowicach
24.09.2024
Mariusz Szwed, finalista MasterChefa, podczas tegorocznego Święta sera i wina ugotuje dla publiczności kwaśnicę (w sobotę) i gulasz (w niedzielę). I zapewnia, że będzie smacznie!
Powołanie prorektora ds. kadr i rozwoju uczelni
23.09.2024
Prof. Krzysztof Pulikowski został powołany przez rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. Krzysztofa Kubiaka, na stanowisko prorektora ds. kadr i rozwoju uczelni.
Przed nami Święto sera i wina. Będzie smacznie!
23.09.2024
Przed nami kolejna edycja Święta sera i wina na wrocławskich Pawłowicach. Zgodnie z nową tradycją, będą to dwa dni (28-29 września) pełne kulinarnych atrakcji zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. W programie znajdą się warsztaty, degustacje oraz pokazy, podczas których będzie można poznać tajniki produkcji sera i wina.