wybierz kategorie wiadomości
Wielkie gotowanie na Pawłowicach
24.09.2024
Mariusz Szwed, finalista MasterChefa, podczas tegorocznego Święta sera i wina ugotuje dla publiczności kwaśnicę (w sobotę) i gulasz (w niedzielę). I zapewnia, że będzie smacznie!
Powołanie prorektora ds. kadr i rozwoju uczelni
23.09.2024
Prof. Krzysztof Pulikowski został powołany przez rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. Krzysztofa Kubiaka, na stanowisko prorektora ds. kadr i rozwoju uczelni.
Coraz większa reprezentacja naukowców UPWr w prestiżowym rankingu Top 2%
23.09.2024
W tym roku aż dwunastu naukowców UPWr znalazło się w zestawieniu najczęściej cytowanych badaczy na świecie.
Przed nami Święto sera i wina. Będzie smacznie!
23.09.2024
Przed nami kolejna edycja Święta sera i wina na wrocławskich Pawłowicach. Zgodnie z nową tradycją, będą to dwa dni (28-29 września) pełne kulinarnych atrakcji zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. W programie znajdą się warsztaty, degustacje oraz pokazy, podczas których będzie można poznać tajniki produkcji sera i wina.
Dr Stodolak w powodziowym sztabie kryzysowym. Jest pełnomocnikiem premiera
20.09.2024
Dr Radosław Stodolak z Zakładu Modelowania Hydrodynamicznego Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr został powołany na pełnomocnika premiera ds. kontaktu z Wodami Polskimi.
Eksperci UPWr: oddajmy rzekom przestrzeń na rozlewanie się w trakcie powodzi
19.09.2024
Prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr o tym, jakie wnioski powinniśmy wyciągnąć z ostatnich, trudnych dni, o wycince lasów i przesiedleniach najbardziej narażonych na powodzie miejscowości, które mogą stać się koniecznością.
Escherichia coli – czasem przyjaciel, czasem wróg
17.09.2024
Choroby wywołane przez bakterie E. coli są powszechne wśród ptaków hodowlanych. To efekt intensywnych praktyk hodowlanych i wzrostu liczebności szczepów opornych na antybiotyki.
UPWr gospodarzem spotkania międzynarodowego stowarzyszenia VetNEST
17.09.2024
W ubiegłym tygodniu we Wrocławiu gościli delegaci z wydziałów medycyny weterynaryjnej z krajów Europy Środkowej i Wschodniej, zrzeszonych w międzynarodowym stowarzyszeniu VetNEST.
Eksperci UPWr: zbiorniki zredukują falę wezbraniową, ale rzeki i tak wyleją
16.09.2024
Prof. Mirosław Wiatkowski, kierownik Zakładu Hydrologii i Gospodarki Wodnej Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr, o tym jak walczyć z powodzią, o skuteczności zbiorników i polderów oraz planowaniu gospodarki wodnej.
Prof. Bosy w ministerialnym zespole
09.09.2024
Były rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. Jarosław Bosy został powołany do Zespołu doradczego ds. infrastruktury badawczej przy Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Prodziekani uroczyście powołani
06.09.2024
Prof. Krzysztof Kubiak, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, wręczył powołania prodziekanom kadencji 2024-2028.
Eksperci UPWr radzą, jak nakarmić ucznia
04.09.2024
Rok szkolny to nie tylko wyzwanie czysto edukacyjne, ale też dietetyczne. Dziecko musi mieć siłę i energię, by od wczesnych godzin porannych być skupionym i przyswajać dostarczane mu przez nauczycieli informacje.
Nowe władze Uniwersytetu Przyrodniczego
02.09.2024
1 września władzę na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu objął prof. Krzysztof Kubiak. Rektor wybrany na kadencję 2024-2028 2 września wręczył nominacje prorektorom i dziekanom.
Rady naukowe PIWET oraz IZ z naukowcami z UPWr
28.08.2024
Ministrowie – rolnictwa oraz nauki i szkolnictwa wyższego powołali do rad naukowych dwóch instytutów profesorów z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Prof. Zdzisław Kiełbowicz kolejną kadencję będzie zasiadał w RN Państwowego Instytutu Weterynaryjnego, a prof. Andrzej Zachwieja – Instytutu Zootechniki. Członkiem RN IZ jest też prof. Mariusz Korczyński.
Odkrywanie krajobrazów represji nazistowskich – badania naukowców z UPWr
15.08.2024
W ramach interdyscyplinarnego projektu, antropolodzy i archeolodzy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odkrywają materialne dowody i zapomniane groby ofiar nazizmu. Osoby zainteresowane mogą zobaczyć, jak wygląda ich praca i wykopaliska podczas Dni z Archeologią. Ostatnia edycja miała miejsce 9 sierpnia.
Eksperci UPWr radzą: co pić w upały
09.08.2024
Przed nami kolejna fala upałów – dla organizmu człowieka taki stan to zazwyczaj temperatura powyżej 27 st. C. Powyżej tej temperatury proces termoregulacji, w tym potliwości jest przyśpieszony. Czy wystarczy wtedy pić zwykłą wodę, czy lepiej sięgać po reklamowane od jakiegoś czasu napoje izotoniczne?
Eksperci UPWr: intensywne, ale krótkotrwałe opady nie rozwiązują problemu suszy
07.08.2024
O nawalnych opadach deszczu, które przynoszą więcej strat niż zysków dla środowiska, retencjonowaniu wody i naszych nawykach, które wbrew pozorom mogą wiele zmienić, rozmawiamy z prof. Ewą Bursztą-Adamiak z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.
Trzy projekty programu Horyzont Europa dla UPWr
31.07.2024
Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyli finansowanie na trzy innowacyjne projekty badawcze, które zrealizują wspólnie z uczelniami i przedsiębiorstwami z całej Europy. Zajmą się zwiększeniem odporności rolnictwa na suszę, monitorowaniem aktywności sejsmicznej oraz ulepszaniem produktów spożywczych pochodzenia roślinnego.
Szkoła letnia UPWr Intensive Course
29.07.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował intensywny program letni w pierwszych dniach lipca, poświęcony rozwijaniu wiedzy i umiejętności międzynarodowych doktorantów nauk przyrodniczych. Jest to jedna z wielu aktywności w ramach projektu STER - "International Interdisciplinary Doctoral School - at the HEART of BioBased University , którego szefem jest prof. Małgorzata Korzeniowska.
Kolejna edycja Staff Week na UPWr
26.07.2024
W połowie czerwca Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu gościł przedstawicieli ukraińskich uczelni w ramach wydarzenia Staf Week z projektu INTERACT 2.0. W tegorocznej edycji do grona 10 ukraińskich instytucji dołączyły dwie kolejne uczelnie: National Aviation University z Kijowa oraz Ivan Puluj National Technical University z Tarnopola.
Stojąc na straży bezpieczeństwa żywności
22.07.2024
W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu prof. Małgorzata Korzeniowska i prof. Dušan Mišić omawiają kluczowe aspekty bezpieczeństwa żywności. Mówią o zagrożeniach związanych z zanieczyszczeniem, historycznych i obecnych przepisach bezpieczeństwa oraz znaczeniu ciągłych badań dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w przyszłości.