eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Coraz większa reprezentacja naukowców UPWr w prestiżowym rankingu Top 2%

W tym roku aż dwunastu naukowców UPWr znalazło się w zestawieniu najczęściej cytowanych badaczy na świecie.

Zestawienie Top 2%, które zostało przygotowane przez Uniwersytet Stanforda, wydawnictwo Elsevier oraz firmę SciTech Strategies, jest wynikiem analiz mających na celu wyłonienie najbardziej wpływowych badaczy na świecie. Ranking opiera się na wskaźnikach cytowalności, uwzględniając mechanizmy wykluczające negatywne zjawiska, takie jak autocytowania i „citation farms". W ramach klasyfikacji tworzone są dwa zestawienia: jedno dotyczące całościowego dorobku naukowca, a drugie odnoszące się do statystyk za dany rok.

Najlepsi na świecie

W gronie 2% najlepszych naukowców na świecie z uwzględnieniem całej kariery naukowej znalazło się w tym roku siedmioro badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (kolejność według najwyższego miejsca w rankingu) – prof. Joost van Hoof z Katedry Badań Systemowych, prof. Aneta Wojdyło z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, prof. Adam Figiel z Instytutu Inżynierii Rolniczej, prof. Jan Oszmiański z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, prof. Cezary Kabała z Instytutu Nauk o Glebie, Żywienia Roślin i Ochrony Środowiska, prof. Jan Kazak z Katedry Badań Systemowych i prof. Ewa Łukaszewicz z Instytutu Hodowli Zwierząt.

naukowcy-wszyscy.jpg
Od lewej: prof. Adam Figiel, pfor. Aneta Wojdyło, prof. Joost van Hoof, prof. Ewa Łukaszewicz, prof. Jan Oszmiański, prof. Jan K. Kazak, prof. Cezary Kabała

Najlepsi naukowcy w 2023 roku

W przypadku najczęściej cytowanych w 2023 roku Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu reprezentuje w rankingu aż jedenastu naukowców (o sześcioro więcej niż w roku poprzednim, kolejność według najwyższej pozycji w zestawieniu):

  • prof. Joost van Hoof – Katedra Badań Systemowych
  • prof. Aneta Wojdyło – Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, WZB Żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego (Plants4FOOD)
  • prof. Adam Figiel – Instytut Inżynierii Rolniczej, WZB Żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego (Plants4FOOD)
  • prof. Jan Oszmiański – Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych
  • prof. Krzysztof Marycz – Katedra Biologii Eksperymentalnej, WZB Marycz-LAB (Reg-Med-Lab)
  • prof. Jak Kazak z Katedry Badań Systemowych, lider WZB Zrównoważone miasta i regiony (SCR) 
  • prof. Joanna Kolniak-Ostek – Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, WZB Żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego (Plants4FOOD) i Żywność i zdrowie (Food&Health)
  • prof. Paulina Nowicka – Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, WZB Żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego (plants4FOOD) 
  • prof. Aleksandra. Mirończuk – Instytut Biologii Środowiskowej, WZB Zespół waloryzacji odpadów i biomasy (WBVG)
    prof. Ewa Łukaszewicz – Instytut Hodowli Zwierząt, WZB Drobiarstwo – od pola do stołu (DroPOWER) i Zootechnika przyszłości (ASc4Future)
  • prof. Wojciech Niżański – Katedra Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich, lider WZB Innowacyjna diagnostyka i terapia weterynaryjna (Inno-WET)

Założenia rankingu Top 2%

Autorzy rankingu zwracają uwagę, że chociaż wskaźniki cytowalności są szeroko stosowane jako miara wpływu lub jakości naukowca to ich interpretacja jest obarczona wieloma trudnościami. Przykłady negatywnych zjawisk, takich jak autocytowania oraz tzw. „citation farms" (małe grupy autorów masowo cytujących nawzajem swoje prace), prowadzą do zniekształcenia wyników. W efekcie wskaźniki te mogą być mylące i nie zawsze odzwierciedlają rzeczywisty wkład naukowy. W celu rozwiązania tych problemów, metodologia rankingu została opracowana tak, aby wykluczać tego typu zależności i dostarczać rzetelnych danych. 

Kluczowe wskaźniki obejmują liczbę cytowań, indeks Hirscha, współautorstwo oraz stosunek liczby cytowań do liczby opublikowanych artykułów. Do ostatecznych rankingów kwalifikuje się jedynie 2% najlepszych naukowców z całego świata.

Szczegółowe listy, zawierające nazwiska naukowców z różnych dziedzin, a także pełna metodologia rankingu są dostępne na stronie wydawcy rankingu.

mmj

Powrót
23.09.2024
Głos Uczelni
badania
sukcesy

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png