wybierz kategorie wiadomości
![](/thumb/uGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nPxkYBgAkPkEJEwM9D1gXJBNcEE0sRxo3GwATTxYUGiQpT1dADTYCblBPTH08UBYkE1cuaDtVA3YCE1ZBGFADOiMHCAEdGghVRE1YeEEbWCcFVygVbxIENEpPExNVFRYXJQlPWFhpQ1IJGQ4_DFsWLhYbdRU7VQMrCwJFBlMdATFuQU8RAD8EE1xVGTVQDkozVgp_FSg/dsc_6860_glowna_new.jpg)
Szkolimy doradców rolników
20.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako jedyny w Polsce uruchomił podyplomowe studia dla doradców rolniczych – zamawiane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 45 słuchaczy z całego kraju poznaje przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym w wymiarze prawnym, organizacyjnym i praktycznym.
![](/thumb/YGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF4xTRkuABNKVRwkD1JYcUZeIEM6RxU2AQYATV4CFGpgTx0QBi8EUhIoEylBDVh-RhVtWzReE3pSQUEPFl5ROC0KCD0AIUMLV1tYLgxZDjkLVSNSJxJOegYGRhBXEwctKwIfG0tpQ0IPDR9vWRUZM1cAf09nA0R6FQ/gotowanie1.jpg)
Technologia żywności i żywienie człowieka z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia
17.03.2023
Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej przyznało Certyfikaty Doskonałości Kształcenia – wśród wyróżnionych jedenastu doskonałych kierunków w kategorii „Doskonały kierunek – doskonałość w kształceniu” jest technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
![](/thumb/kGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nNgcMGA0aEkUTEx8jF1gNaUgbKV45VVZiSgpcBGtCRnp7MgoOBjIPUEgdCipBG1g7FlYlUjZEKzEMQQtBAVBfaiAMAwVLf0NBClVWbxNWHS47UCsVbwFYegsMXxdGHR8kKR9PWEsrBEYVFBs5BlAVOR0bYxUmWQ49SlkTAExBSng0X15SSzg/img_0527_glowna.jpg)
Uczelnie przyrodnicze? Strzał w dziesiątkę!
15.03.2023
Dyskusje, warsztaty, szkolenia – podczas Forum Uczelni Przyrodniczych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu studenci debatowali m.in. o tym, co łączy cele zrównoważonego rozwoju ze szkolnictwem wyższym. My zapytaliśmy ich, dlaczego wybrali właśnie te uczelnie.
![](/thumb/JGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF4xTQ4gD1gTBFhhQVETJwEbdRUyVRoxHRBuBFgdBCYpQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/genius_glowne.jpg)
Mamy pierwsze i trzecie miejsce w konkursie Genius Universitatis
13.03.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu został nagrodzony w konkursie Genius Universitatis na najlepsze kampanie kreatywne polskich uczelni. Doceniono uczelnianego TikToka i film z życzeniami świątecznymi, w którym wystąpił sam rektor prof. Bosy.
![](/thumb/xGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQVFkbgsEDgxnWxMWFggmCmgdJwtOIVZ7WgQ_Sk8TE0YdGS0vGTILDWdbE1NVVm8PVhQsRgNtRzkSWHoYAlYGaxsXanZcQUAKKg9FFBgWIQZFWHFGVypAJlMVLA0EXhFNUF9qPwQXB0t_Q1IeREN9GwVJe0ZE/parki_glowna.jpg)
Polskie parki narodowe – piękne i unikatowe, ale co im zagraża?
13.03.2023
W Polsce parki narodowe zajmują jedynie ok. 1% całkowitej powierzchni kraju. Czy powinniśmy zatem powiększyć istniejące parki i tworzyć nowe? Jakie przyniosłoby to korzyści? Kto jest temu przeciwny? O tym, a także o swoich ulubionych parkach, pseudoturystyce, masowej wycince drzew i innych zagrożeniach czyhających na polskie parki narodowe opowiadają prof. Beata Raszka i prof. Alina Kulczyk-Dynowska z Instytutu Gospodarki Przestrzennej.
![](/thumb/BGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF4xTQw3AEILAglvTxUcIghcbQ13AUJvX1IEVwJHQ3p4WVlWWhoGXQkAFCxNXQosRhVtRydfHj0LF24KUFBJanlPQUAFJA9WRE1YPQ8VVmkUWChSClkQelJSHUFXHR08PgIBDgw3QwtEGR86EFQbPwFeIEUsElh6GwpLBhZIUSs0XlRSEXdSAUQK/1677154650244443_glowna.jpg)
Erasmus+ to więcej niż szansa na zdobycie wiedzy
07.03.2023
Program wymiany studenckiej Erasmus+ to nie tylko wiedza, którą zdobywa się podczas semestru spędzonego na obcej uczelni. To przerwa w codziennym życiu, podczas której zmienia się wszystko – zajęcia, na których się uczymy, łóżko, na którym do tej pory spaliśmy, a nawet najbliższy sklep na rogu.
![](/thumb/6GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF4xTQsgCloDBVhhQVETJwEbdRU3VR8zDRFuBFgdBCYtMl9MAzUGE0pVCj8MXR8oEGYmU3cKVm1KTxMPVRwUanZPHQ5LaUNBBxAfEgpTWHFVFW1UOl4AKgcPXQZGUElqIggaEQokFVQBGAg0QRtYOA1DKhVvEhcgW1oBGwZBQ2ox/bekker_glowna_2.jpg)
Troje naukowców z UPWr ze stypendium Bekkera
02.03.2023
Prof. Aleksandra Mirończuk, Estera Trzcina i dr Luca Demarchi to tegoroczni stypendyści programu im. Bekkera Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej. Na swoje projekty zdobyli ponad pół miliona złotych.
![](/thumb/HGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF4xTQcqFRNKVRwkD1JYcUZXIEMKVxg3Hw1UTV4CFGpgTx0QBi8EUhIoEylBDVh-RhVtWzReE3pSQUEPFl5ROC0KCD0AIUMLV1tYLgxZDjkLVSNSJxJOegYGRhBXEwctKwIfG0tpQ0IPDR9vWRUZM1cAf09nA0R6FQ/not_glowne.jpg)
Nagrody NOT dla UPWr
01.03.2023
Ten projekt został zrealizowany w ramach programu BIOSTRATEG. Innowacyjna suszarnia zbudowana w ramach konsorcjum, którego liderem był Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, zdobyła właśnie pierwszą nagrodę Naczelnej Organizacji Technicznej – oddziału wrocławskiego. Dyplomem NOT wyróżnił Studenckie Koło Naukowe Geodetów przy Instytucie Geodezji i Geoinformatyki UPWr.
![](/thumb/sGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTQ0_CFQIKBU5FFYIPx0bYxUzWRg9SlkTB04bFiYTAhkVCDcVblRHSH48UBYkE1cqGT9AE3pEQUERWxgWKzgyBAZLf0MERFtYIQJZHWleGz9bdxxWKAkEVDxdFlFyfUFPAQYrFUMJGxYoERVAaQpcOEQ2UQA9DwxDGhZeUTslFwhAU2cCSVVOSjVRBEppGQ/dzien_otwart_2023_glowne.jpg)
Dzień otwarty w rytmie TikToka
27.02.2023
Dzień Otwarty na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to okazja nie tylko do poznania uczelni od podszewki, ale przede wszystkim przekonania się, że warto tu studiować.
![](/thumb/mGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQVFkbgsEDgxnWxMWFg4iB1IMFANVIEA7UStqRglBBBZeUTg-AgcHCjE-WAJVQG9WFVZpCFghUHcKVigEQR1BRBMULRMECUBTdE0TBRgUORFYFicBS20Nd14RLxsAUBdRFRw6NU9BQBosG1RETVguGwRDexwLfAd3TQ/patodev_glowna_2.jpg)
Patodeweloperka, betonoza i brak mieszkań – w jakich warunkach żyją Polacy?
24.02.2023
„Żerujący" deweloper, nieodpowiedzialne organy wydające pozwolenia i nieświadomy odbiorca końcowy – czy można zmienić dynamikę w tej triadzie? Jak uwrażliwić deweloperów na potrzeby mieszkańców, jakie narzędzia dać urzędom i władzom lokalnym, jak zwiększyć świadomość inwestorów odnośnie godnych warunków życia? Gośćmi podcastu są prof. Tomasz Malczyk i dr Maciej Zathey z Instytutu Gospodarki Przestrzennej.
![](/thumb/NGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTQ0gEUMDBBAsQRtYLQ1VKhVvEhA9GBFUEF4TLHliBx0FS2lDQRQYECgAQyUiABt1FWASWHoEAl8EFkhROCBPQUAZJAZUOR4eb1kGVmkHViFDJ18YNA0RE1kWHBY_Pw4MFgwiDkMfVVZvEF4ALkYDbVQtA01oEFECUxYP/depresja_1.jpg)
Depresja – nazwijmy ją po imieniu
23.02.2023
Akademickie poradnie udzielające porad psychologicznych działają na wielu polskich uczelniach. Ta na Uniwersytecie Przyrodniczym od 2020 roku, po ogłoszeniu pandemii koronawirusa i lockdownie, skupia się na wsparciu w rozwiązywaniu problemów studentów. 23 lutego obchodzimy Światowy Dzień Walki z Depresją. Według specjalistów, częstotliwość występowania zaburzeń psychicznych wśród studentów jest wyższa niż w populacji ogólnej.
![](/thumb/HGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTQssDlQFGBQiDk5YZ0ZfJlswEk56Dw9eFFoTLColAkMIGSJDHUQHCCIJUhk_O1ArFW8SQXpEQV0CWhVRcm4dAUBFZxFQARIlJAcVQHpIGyxYO0QGNwQPVBEWSFEmKRoeAQgxBFYJBQNvTxUJIh5cbQ13UwxrUVNJUQdCUTU/glowna_bio.jpg)
Bioeconomy – odpowiedź na wyzwania współczesnego świata
22.02.2023
Studenci nowego kierunku na UPWr – bioeconomy – na zaliczenie semestru przygotowali projekty, które są próbą rozwiązania problemów zdefiniowanych w Celach Zrównoważonego Rozwoju. Zanieczyszczenie środowiska, smog, betonoza, czy fast fashion to wyzwania, z którymi mierzy się współczesny świat.
![](/thumb/JGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfFwxTRsgCkMTAxsuCVZYZ0ZfJlswEk56GgZaEUEGEismDDIFBSoWXwNZED0EFVZpFEsgXTBTAAcBBxNZFkdRZG4BDAwOZ1sTFhtYYUFHGywBZiZTdwpFdEoAXg1AABwkIAgfQFNnD1QRBBksF1IdJBZAbRt3Qx0iDUELQVcKQHF8FV9RWWcc/rekrutacja_glowne.jpg)
Trwa II nabór na studia magisterskie
20.02.2023
Do 22 lutego trwa II nabór na studia drugiego stopnia.
![](/thumb/iGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTRkkAksNHlhhQVETJwEbdRUlURciAwpuBFgdBCYpQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/paczki_glowne.jpg)
Eksperci UPWr: Tłusty czwartek w wersji light? To możliwe, ale czy konieczne?
15.02.2023
Tradycyjny pączek ma około 350 kilokalorii. Żeby nie mieć wyrzutów sumienia po jego zjedzeniu, powinniśmy pójść na 40-minutowy szybki spacer. – W tłusty czwartek możemy sobie jednak pozwolić na małe łakomstwo, zwłaszcza, kiedy zjadamy tę zdrowszą wersję pączka, upieczoną w domu – mówi Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka UPWr.
![](/thumb/NGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTRoxGEEDGR40EFQTFBNcOxV5EhIxBAYTWRYVHyc7Aww9GjEYQQMZHjQQVBNlDkkoFXkSBCoHCVQAQC0aLG5XT1dLaUNdBxkdb1kVCidGFW1HNFcRBwEHE1kFXlErIwMZEAYpDVQUVUBvDVINOAdYO1IyXwYhSk8TEF0IFmp2Tw4aWnxRSVRESm8e/glowna_stypendysci.jpg)
Studenci weterynarii z międzynarodowym stypendium
15.02.2023
Czworo studentów UPWr znalazło się w gronie stypendystów 2022 Veterinary Student Scholarship Program organizowanego przez MSD Animal Health and the Federation of Veterinarians of Europe.
![](/thumb/VGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTRMqDkUDFBIjClwbaUgbKV45VVZiShleDEAXECAiBAYDNiINXhEZH2MJRx1pSBs_RTpaETscPFgHFkhRfW5BTw4IKwYTXFUKIUEbWDsFXipoPFRWYllPEwBbHAc6IwEBBxtnWxMIEg0-AFYOLgNWPU53HFYrARlUQQ5QEDB_VF0aW3ZRExs/zootechnika_glowne.jpg)
Praca ze zwierzętami nie tylko po weterynarii
14.02.2023
Absolwent dr Damian Konkol i student Tomasz Stanisławski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opowiadają o swoim doświadczeniu z zootechniką.
![](/thumb/0GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQVFkbgsEDgxnWxMWHhQqFF4UMjteI1giXhV2AhNWQRhQAzojBwgBHRoIVURNWHhBG1gnBVcoFW8SBDRKTxMTVRUWFyUJT1hYaUNSCRkOPwxbFi4WG3UVO1UDKwsCRQZTHQExbkFPEQA_BBNcVRk1UA5KM1YKfxUo/pingwiny_glowna.jpg)
Chowanie potomstwa, monogamia i homoseksualizm u zwierząt, czyli oblicza miłości w naturze
13.02.2023
W najnowszym odcinku podcastu dr Tomasz Piasecki z Katedry Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych i nasz doktorant Paweł Borecki, opiekun zwierząt we wrocławskim Zoo opowiadają m.in. o przypadkach homoseksualizmu u zwierząt, o monogamii i o tym jak wychowują potomstwo w różnych modelach rodziny.
![](/thumb/gGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTQ0qClAUGhMsDV4fFB5OJlInShUsSk8TBV0eFmp2TwkNAiQTXA8WFCQGGkhlDkkoFXkSBCoHCVQAQC0aLG5XT1dLaUNdBxkdb1kVCidGFW1HNFcRBwEHE1kFXlErIwMZEAYpDVQUVUBvDVINOAdYO1IyXwYhSk8TEF0IFmp2Tw4aWnxRSVRESm8e/dokarmianie-2.jpg)
Eksperci UPWr: Czy zwierzęta leśne należy dokarmiać zimą?
10.02.2023
Dokarmianie zwierząt zimą to temat, o którym mówi się co roku – szczególnie głośno 11 lutego w Ogólnopolskim Dniu Dokarmiania Zwierzyny Leśnej. I słusznie. Bo choć do niesienia pomocy zwierzętom nie trzeba nikogo namawiać, część osób – nieświadomie – robi to źle, co może przynieść więcej szkody niż pożytku. O tym, jak tego uniknąć rozmawiamy z prof. Wojciechem Puszem, koordynatorem Ośrodka Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr w Złotówku.
![](/thumb/cGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTR0gAlkIGBYiBF4TFB5AOFk6QxcxSk8TBV0eFmp2TxkHCi0PXgoYHSQCaAAyE1cgRDZZKz8EDEYNUVwZOCtPQUAZNw5bAxQOEgpTWHFGDG0bd1wVNg9BC0FEHlFkbh0MBQwaCFVETUthQVQVJRBLIFs5VQZ6UkFfBkMBECk4CAoNGzxDHUQEEzcGFUBpB0F8DmVIRmtYQUw/technologia_zywnosci_glowne.jpg)
Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?
07.02.2023
Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.
![](/thumb/gGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTQY_BBNKVRwkD1JYcUZWNVIKVxg3Hw1UTV4CFGpgTx0QBi8EUhIoEylBDVh-RhVtWzReE3pSQUEPFl5ROC0KCD0AIUMLV1tYLgxZDjkLVSNSJxJOegYGRhBXEwctKwIfG0tpQ0IPDR9vWRUZM1cAf09nA0R6FQ/oze_glowne.jpg)
Studiuj OZE, bądź krok do przodu
06.02.2023
Odnawialne źródła energii są jedną z gałęzi sektora energetycznego, która obecnie najszybciej się rozwija. Nie przez przypadek – coraz więcej mówi się o konieczności ograniczenia emisji CO2 do atmosfery oraz o konsekwencjach zużycia paliw kopalnych. Studenci Mateusz Jajczyk i Marek Korendał są świadomi zmian, jakie są potrzebne w tej dziedzinie i wybierając studia na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami będą już o krok do przodu w branży.
![](/thumb/cGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTRM8Fl8JBBlvTxUcIghcbQ13Rx09BRpbAl8tGS0oFwgMACA-VgoYDSMCGRA7AxtjFSVCGzINAEU8XRZRcm5YT05LKQBfAVVAbxNbWGdGSS5QMG8dPEpZAE8WERwmOB8CDgUgExNcVRQoFEQZKhBcKFgnSVZ0ShBYGVFQSWovFV5bWT1TAlZVBw/wiemyjak_jedzenie_glowna.jpg)
Mniej kalorii, więcej świadomości
02.02.2023
Wrocławski obszar funkcjonalny nie tylko jest w stanie zaspokoić lokalne, wegetariańskie potrzeby żywnościowe mieszkańców, ale nawet ma nadwyżki, którymi mógłby się podzielić. Nie wszystkie z ośrodków badanych na Uniwersytecie Przyrodniczym mają taką możliwość. Wyniki badań pokazują, że europejskie miasta mają problem z samowystarczalnością.