wybierz kategorie wiadomości
Eksperci UPWr: wygrabianie liści niszczy bioróżnorodność
09.11.2023
Dokładne wygrabianie liści sprawia, że nasz ogród zamienia się w biologiczną pustynię. – Opadłe liście przyczyniają się do powstawania próchnicy, która gromadzi się w glebie, a to jest najcenniejszy i najbardziej naturalny nawóz. To również środowisko życia mikroorganizmów, schronienie dla mniejszych zwierząt oraz stołówka dla zimujących u nas ptaków – wylicza prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr.
Pierwszy miesiąc studiów – zaliczony!
08.11.2023
Początek studiów to czas przełomowy, pełen wyzwań i nowych doświadczeń. Jak radzą sobie nowi studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu?
Walka z ubóstwem – cel pierwszy z siedemnastu
06.11.2023
Pierwszy cel z „siedemnastki” wyznaczającej zrównoważony rozwój jest jasny. To wyeliminowanie ubóstwa we wszelkich jego formach – na całym świecie. Każdy z 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju ma zdefiniowane zadania, ale jednocześnie można mówić o swoistym przenikaniu się i celów, i zadań, bo nie tylko są one ze sobą powiązane, ale realizacja każdego z nich determinuje pozostałe.
Na ratunek Libkovicom, czyli antropologiczna przygoda studentów UPWr
06.11.2023
Studenci z SKN Antropologów Juvenis co roku biorą udział w wykopaliskach archeologicznych pod okiem naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Ucząc się tego, jak wygląda zawód antropologa, wspierają zespół polsko-czeskich naukowców prowadzących badania ratunkowe przed ekspansją kopalni węgla, która pochłonie pozostałości zanikłej, 800-letniej wsi Libkovice w północno-zachodnich Czechach.
Miasto, masa, maszyna – rola miasta w życiu człowieka
30.10.2023
W najnowszym odcinku podcastu, prof. Paweł Swianiewicz i Bartłomiej Świerczewski, dyrektor Wydziału Spraw Społecznych Urzędu Miasta Wrocławia, analizują m.in., czy miasto to dar cywilizacyjny czy wyzwanie. Przytaczają koncepcję miasta jako maszyny wzrostu, rozmawiają o wpływie deweloperów i właścicieli nieruchomości na rozwój miast i mówią o demografii Wrocławia.
Sukces kół naukowych w konkursie KoKoN
27.10.2023
SKN Geodetów i SKN Planowania Przestrzennego „Puzzle" nagrodzeni w konkursie KoKon w kategoriach „Cyfryzacja” oraz „Innowacja i nowe technologie w ekologii i ochrony środowiska”. Wyniki ogłoszono 14 października podczas Gali Środowiska Studenckiego na Politechnice Warszawskiej
Eksperci UPWr: biedronka azjatycka to owad pożyteczny, choć bywa uciążliwy
26.10.2023
Temat biedronek azjatyckich pojawia się jesienią, kiedy te niewielkie owady, szukając sobie miejsca do zimowania, siadają na oknach, nasłonecznionych ścianach i próbują się dostać do naszych mieszkań. – Mówimy wtedy o pladze i mnożymy sposoby, by się biedronki pozbyć. Ale jej uciążliwość trwa zaledwie kilka dni. Przez pozostałą część roku nikt o niej nie mówi, a szkoda, bo jest pożyteczna, zjadając np. mszyce – mówi prof. Jacek Twardowski, kierownik Zakładu Entomologii UPWr.
Śmiertelność płodów bydła: nadzieja w szczepionkach
26.10.2023
Na sto cieląt aż sześć, siedem rodzi się martwych. Hodowcy traktują te śmierci jak dopust boży. Naukowcy natomiast próbują zrozumieć czynniki ryzyka i przyczyny poronień oraz śmiertelności płodów bydła. Jedną z najlepszych metod zapobiegania czynnikom infekcyjnym jest immunoprofilaktyka.
Międzynarodowa działalność studentek UPWr
19.10.2023
Studentki weterynarii z UPWr zostały wybrane do IVSA Officials. Zuzanna Czekaj do zarządu IVSA Global (Executive Committee), a Małgorzata Nosiadek została powołana na Secretary of DAD.
Prof. Twardowski: – Owady nie zawsze gryzą
18.10.2023
Nowo mianowany profesor Jacek Twardowski, kierownik Zakładu Entomologii, o korzyściach z pożytecznych owadów, entomologii stosowanej, walce o dobre publikacje, Zielonym Ładzie i pracy u podstaw.
Po co miastom ich wirtualne modele 3D?
16.10.2023
W najnowszym odcinku podcastu otwierającym kolejny sezon serii „Mamy zielone pojęcie”, dr Paweł Bogusławski z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki mówi o tym, czym jest BIM, jak się tworzy w nim modele, po co miastom ich wirtualne modele i jak z nich korzystać, m.in. do transformacji energetycznej, czy do mierzenia ruchu.
Prof. Mytnik: – Czas oswoić AI
29.09.2023
Modele językowe AI powinny zmienić sposób przekazywania oraz sprawdzania wiedzy, zdefiniować na nowo rolę, jaką powinien pełnić nauczyciel w procesie uczenia się. Tymczasem, my wciąż oferujemy wieloletnie programy studiów z mnóstwem nieaktualnych przedmiotów. Polski system edukacji nie dogonił postępu – prof. Joanna Mytnik, dyrektorka Centrum Nowoczesnej Edukacji na Politechnice Gdańskiej, która wygłosi wykład inaugurujący rok 2023/2024.
Ścieki: kompromis między ekonomią a ekologią
29.09.2023
Zarządzanie? Zwykle kojarzy nam się z finansami, nieruchomościami, kadrą czy ryzykiem. Zarządza się także ściekami, a czas gra tu bardzo ważną rolę.
Święto sera, wina i MasterChef
20.09.2023
Mateusz Krojenka, finalista 7. edycji programu „MasterChef” o tradycji w kuchni, gotowaniu dla publiczności i daniach, jakie ta publiczność będzie mogła skosztować podczas tegorocznego Święta sera i wina na Pawłowicach.
Absolwentka UPWr: – Zieleń w mieście jest niezbędna
14.09.2023
Angelika Kuśmierczyk-Jędrzak jest absolwentką architektury krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To dzięki jej zaangażowaniu w miejskie projekty Wrocław się zazielenia.
Studenci UPWr na szkole letniej w Chinach
12.09.2023
Dwoje studentów technologii żywności i żywienia człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wzięło udział w szkole letniej organizowanej przez Jiangnan University w Chinach.
Pożegnaliśmy prof. Filistowicza
06.09.2023
Był kreatywny, zaangażowany i odważnie szukał nowych rozwiązań. Prof. Andrzej Filistowicz był znaczącą postacią Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt nie tylko jako jego dziekan. Zmarł 26 sierpnia 2023 roku.
Eksperci UPWr radzą: Dlaczego warto robić przetwory?
30.08.2023
Domowe przetwory od kilku lat wróciły do łask. To nie tylko modny trend, ale też dobry sposób na wzbogacenie zimą codziennej diety w cenne składniki odżywcze i witaminy. Jak je przygotować radzi profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych.
Eksperci UPWr: Zadbajmy, by dzieci jadły zdrowo w domu i w szkole
24.08.2023
Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka UPWr o tym, co dziecko powinno jeść na śniadanie, by wspomóc pracę mózgu i koncentrację, jak przygotować uczniom idealny lunch-box i dlaczego z diety należy wyeliminować słodzone napoje, a zwłaszcza energetyki.
Absolwentka UPWr na straży bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego
24.08.2023
Czy po weterynarii trzeba zostać praktykującym lekarzem weterynarii? Otóż nie. Historia Pani Małgorzaty Bystroń-Pospiszyl pokazuje, że po studiach na kierunku weterynaria można mieć ciekawy zawód związany z weterynarią, niekoniecznie w klinice weterynaryjnej.
Eksperci UPWr: Suszyć, marynować, mrozić? Jak zbierać i przetwarzać grzyby
21.08.2023
Przed nami szczyt sezonu grzybowego. Na jesienny wysyp czekają miłośnicy borowików, podgrzybków, maślaków i kurek. Dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa UPWr podpowiada, jak zbierać grzyby i która z metod ich przetwarzania jest najlepsza.