eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Katarzyna Bosacka na UPWr o tym, czy wiemy, co jemy

18.09.2019

Katarzyna Bosacka, dziennikarka ucząca Polaków tego, jak zdrowo jeść i jak mądrze kupować jedzenie, będzie gościem VI Święta sera i wina na Pawłowicach, 22 września.

Chór Uniwersytetu Przyrodniczego podbił Macedonię

11.09.2019

Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wrócił z Międzynarodowego Festiwalu Chóralnego w Ohrid w Macedonii z nagrodami – za najlepsze wykonanie utworu sakralnego, dla najlepszego solisty, za znakomite wykonanie utworu macedońskiego.

Animacje o dyscyplinach: żywność

09.09.2019

UPWr ma 7 wiodących dyscyplin naukowych, w których prowadzi kształcenie studentów i doktorantów oraz badania naukowe. O każdej z dyscyplin powstaje animowany film – pierwszy z cyklu poświęcony jest technologii żywności i żywienia.

30 Kreatywnych Wrocławia

06.09.2019

Profesorowie Agnieszka Noszczyk-Nowak i Wojciech Niżański – oboje z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr – wśród tegorocznych 30 Kreatywnych Wrocławia.

PROM – zdobyliśmy kolejny projekt dla młodych

02.09.2019

Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej po raz kolejny przyznała UPWr pieniądze na międzynarodową wymianę doktorantów i młodej kadry akademickiej – tym razem ponad milion złotych.

Walne Zgromadzenie Międzynarodowej Unii Geodezji i Geofizyki (IUGG)

19.08.2019

27. walne zgromadzenie Międzynarodowej Unii Geodezji i Geofizyki (IUGG), które odbyło się w lipcu w Montrealu w Kanadzie połączono ze świętowaniem 100. rocznicy powstania Unii.

Student Sławek Banaś nie żyje

08.08.2019

Nie było spotkania bez Sławka. Gdzie się nie pojawił, zawsze wywoływał uśmiech na twarzach. Czy to żartem, czy swoim legendarnym „cześć, tu Sławomir!”. Sławek Banaś z Samorządu Studenckiego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zmarł nagle.

Prof. Marycz dyrektorem w Agencji Badań Medycznych

02.08.2019

Prof. Krzysztof Marycz, szef Katedry Biologii Eksperymentalnej, w Agencji Badań Medycznych będzie odpowiedzialny za koordynację badań, w ramach których będzie można walczyć o granty na niekomercyjne badania kliniczne.

Stypendium Fundacji na rzecz Nauki Polskiej dla dr. Kaźmierskiego

31.07.2019

Dr Kamil Kaźmierski z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki został stypendystą Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, która wspiera najzdolniejszych młodych naukowców.

Zielona Dolina na liście rządowych projektów

29.07.2019

Projekt „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”na liście rządowych projektów strategicznych. Decyzję podjęła Rada Monitorowania Portfela Projektów Strategicznych Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju.

Czas na zawodowców z UPWr

24.07.2019

Hotel dla owadów, turbina wiatrowa zintegrowana z panelami fotowoltaicznymi czy izolowanie kurkuminy z kurkumy – to niektóre efekty mini projektów badawczych realizowanych we współpracy UPWr i szkółzawodowych w ramach unijnego projektu „Czas na zawodowców”.

Prof. Wiatkowski: – Czas zacząć dbać o wodę

15.07.2019

Prof. Mirosław Wiatkowski, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska o suszy i wodzie, o tym, jak nauka może pomóc decydentom i co może zrobić każdy z nas, by chronić zasoby wodne.

Dolnośląski Festiwal Nauki: dołącz do zrzutki

08.07.2019

Trwa zrzutka na Dolnośląski Festiwal Nauki. Największy w Polsce cykl spotkań, wykładów i warsztatów, odbywający się już po raz 22. dostał mniejsze dofinansowanie. Zbiórka organizowana jest naserwisie zrzutka.pl

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!

01.07.2019

W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 208. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 241.

UPWr i stowarzyszenie z Saksonii dla żywności

18.06.2019

Utworzenie Centrum Dydaktycznego UPWr w Radomierzu – to jeden z efektów transgranicznego porozumienia podpisanego przez naszą uczelnię ze stowarzyszeniem Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V. (CSB).

Prof. Kawa-Rygielska: – Nasza marka to nie przypadek

17.06.2019

Prof. Joanna Kawa-Rygielska o tym, jak połączyła chemię z biologią, o tym, czego mogą nas nauczyć drożdże, o piwie i o tym, jak mądrze uczyć i jak współpracować z przemysłem.

UPWr w rankingu na pierwszym miejscu w swojej kategorii

12.06.2019

UPWr na 1. miejscu wśród uczelni rolniczych i na 22. miejscu wśród wszystkich uczelni w Polsce. Weterynaria i nauki o żywności i żywieniu najlepsze w rankingu kierunków studiów „Perspektyw”.

Nasi profesorowie na Spitzbergenie

10.06.2019

Jak wykorzystać grzyby do badania zmian klimatycznych? Odpowiedzi na to pytanie szukają na wyspach na Morzu Arktycznym prof. Wojciech Pusz i prof. Jacek Urbaniak.

UPWr 2.0: zdobyliśmy projekt na rozwój uczelni

31.05.2019

NCBiR przyznało nam ponad 7 mln zł na wzbogacenie i poprawę jakości, skuteczności i dostępności oferty edukacyjnej. Z programu POWER 3.5 skorzystają studenci, doktoranci, pracownicy i władze uczelni.

Jak to się robi w Ameryce?

30.05.2019

Jak wygląda studiowanie w Stanach Zjednoczonych? Na to pytanie odpowiadają dr hab. Andrzej Białowiec, Paweł Stępień i Kacper Świechowski, którzy wizytowali Iowa State University.

Studentki UPWr zdobyły Wrocławską Magnolię

29.05.2019

Joanna Dobrzańska i Sara Kanoza, absolwentki architektury krajobrazu, wyróżnione „Wrocławską Magnolią”. Ich prace magisterskie mają szansę na wykorzystanie w zadaniach miasta dotyczących zieleni.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png