wybierz kategorie wiadomości
Katarzyna Bosacka na UPWr o tym, czy wiemy, co jemy
18.09.2019
Katarzyna Bosacka, dziennikarka ucząca Polaków tego, jak zdrowo jeść i jak mądrze kupować jedzenie, będzie gościem VI Święta sera i wina na Pawłowicach, 22 września.
Chór Uniwersytetu Przyrodniczego podbił Macedonię
11.09.2019
Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wrócił z Międzynarodowego Festiwalu Chóralnego w Ohrid w Macedonii z nagrodami – za najlepsze wykonanie utworu sakralnego, dla najlepszego solisty, za znakomite wykonanie utworu macedońskiego.
Animacje o dyscyplinach: żywność
09.09.2019
UPWr ma 7 wiodących dyscyplin naukowych, w których prowadzi kształcenie studentów i doktorantów oraz badania naukowe. O każdej z dyscyplin powstaje animowany film – pierwszy z cyklu poświęcony jest technologii żywności i żywienia.
30 Kreatywnych Wrocławia
06.09.2019
Profesorowie Agnieszka Noszczyk-Nowak i Wojciech Niżański – oboje z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr – wśród tegorocznych 30 Kreatywnych Wrocławia.
PROM – zdobyliśmy kolejny projekt dla młodych
02.09.2019
Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej po raz kolejny przyznała UPWr pieniądze na międzynarodową wymianę doktorantów i młodej kadry akademickiej – tym razem ponad milion złotych.
Walne Zgromadzenie Międzynarodowej Unii Geodezji i Geofizyki (IUGG)
19.08.2019
27. walne zgromadzenie Międzynarodowej Unii Geodezji i Geofizyki (IUGG), które odbyło się w lipcu w Montrealu w Kanadzie połączono ze świętowaniem 100. rocznicy powstania Unii.
Student Sławek Banaś nie żyje
08.08.2019
Nie było spotkania bez Sławka. Gdzie się nie pojawił, zawsze wywoływał uśmiech na twarzach. Czy to żartem, czy swoim legendarnym „cześć, tu Sławomir!”. Sławek Banaś z Samorządu Studenckiego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zmarł nagle.
Prof. Marycz dyrektorem w Agencji Badań Medycznych
02.08.2019
Prof. Krzysztof Marycz, szef Katedry Biologii Eksperymentalnej, w Agencji Badań Medycznych będzie odpowiedzialny za koordynację badań, w ramach których będzie można walczyć o granty na niekomercyjne badania kliniczne.
Stypendium Fundacji na rzecz Nauki Polskiej dla dr. Kaźmierskiego
31.07.2019
Dr Kamil Kaźmierski z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki został stypendystą Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, która wspiera najzdolniejszych młodych naukowców.
Zielona Dolina na liście rządowych projektów
29.07.2019
Projekt „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”na liście rządowych projektów strategicznych. Decyzję podjęła Rada Monitorowania Portfela Projektów Strategicznych Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju.
Czas na zawodowców z UPWr
24.07.2019
Hotel dla owadów, turbina wiatrowa zintegrowana z panelami fotowoltaicznymi czy izolowanie kurkuminy z kurkumy – to niektóre efekty mini projektów badawczych realizowanych we współpracy UPWr i szkółzawodowych w ramach unijnego projektu „Czas na zawodowców”.
Prof. Wiatkowski: – Czas zacząć dbać o wodę
15.07.2019
Prof. Mirosław Wiatkowski, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska o suszy i wodzie, o tym, jak nauka może pomóc decydentom i co może zrobić każdy z nas, by chronić zasoby wodne.
Dolnośląski Festiwal Nauki: dołącz do zrzutki
08.07.2019
Trwa zrzutka na Dolnośląski Festiwal Nauki. Największy w Polsce cykl spotkań, wykładów i warsztatów, odbywający się już po raz 22. dostał mniejsze dofinansowanie. Zbiórka organizowana jest naserwisie zrzutka.pl
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!
01.07.2019
W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 208. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 241.
UPWr i stowarzyszenie z Saksonii dla żywności
18.06.2019
Utworzenie Centrum Dydaktycznego UPWr w Radomierzu – to jeden z efektów transgranicznego porozumienia podpisanego przez naszą uczelnię ze stowarzyszeniem Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V. (CSB).
Prof. Kawa-Rygielska: – Nasza marka to nie przypadek
17.06.2019
Prof. Joanna Kawa-Rygielska o tym, jak połączyła chemię z biologią, o tym, czego mogą nas nauczyć drożdże, o piwie i o tym, jak mądrze uczyć i jak współpracować z przemysłem.
UPWr w rankingu na pierwszym miejscu w swojej kategorii
12.06.2019
UPWr na 1. miejscu wśród uczelni rolniczych i na 22. miejscu wśród wszystkich uczelni w Polsce. Weterynaria i nauki o żywności i żywieniu najlepsze w rankingu kierunków studiów „Perspektyw”.
Nasi profesorowie na Spitzbergenie
10.06.2019
Jak wykorzystać grzyby do badania zmian klimatycznych? Odpowiedzi na to pytanie szukają na wyspach na Morzu Arktycznym prof. Wojciech Pusz i prof. Jacek Urbaniak.
UPWr 2.0: zdobyliśmy projekt na rozwój uczelni
31.05.2019
NCBiR przyznało nam ponad 7 mln zł na wzbogacenie i poprawę jakości, skuteczności i dostępności oferty edukacyjnej. Z programu POWER 3.5 skorzystają studenci, doktoranci, pracownicy i władze uczelni.
Jak to się robi w Ameryce?
30.05.2019
Jak wygląda studiowanie w Stanach Zjednoczonych? Na to pytanie odpowiadają dr hab. Andrzej Białowiec, Paweł Stępień i Kacper Świechowski, którzy wizytowali Iowa State University.
Studentki UPWr zdobyły Wrocławską Magnolię
29.05.2019
Joanna Dobrzańska i Sara Kanoza, absolwentki architektury krajobrazu, wyróżnione „Wrocławską Magnolią”. Ich prace magisterskie mają szansę na wykorzystanie w zadaniach miasta dotyczących zieleni.