eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Konstytucja dla Nauki: najważniejsze zapisy

01.10.2018

Zmiany strukturalne, między innymi utworzenie rady uczelni, nowe zasady wyboru rektora i oceny naukowców – 1 października 2018 roku wchodzi w życie reforma szkolnictwa wyższego.

30 Kreatywnych Wrocławia

28.09.2018

Doktoranci Katarzyna Kornicka i Paweł Stępień oraz prof. Krzysztof Sośnica znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia. To miejski projekt wyróżniający nietuzinkowych wrocławian.

Wrześniowe posiedzenie senatu

28.09.2018

Informacje o wdrażaniu ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, uchwalenie strategii rozwoju uczelni i powołanie studiów II stopnia z biologii człowieka – oto najważniejsze punkty wrześniowego posiedzenia senatu.

Prof. Asari: – Czas na społeczeństwo cyrkularne

26.09.2018

Prof. Misuzu Asari z Uniwersytetu w Kioto, członek Japońskiego Towarzystwa Ochrony Środowiska i Gospodarki Odpadami, na UPWr rozmawiała o proekologicznych działaniach podejmowanych w Japonii na rzecz zmniejszenia ilości odpadów.

Pierwsze certyfikaty Zielonej Doliny

25.09.2018

Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.

Robert Makłowicz zaprasza na Pawłowice

18.09.2018

Robert Makłowicz o tradycyjnych smakach, o tym dlaczego warto je chronić i jak polskim producentom w tej ochronie pomogła Unia Europejska. A w niedzielę o godz. 14 na Pawłowicach opowie o kosmosie polskich smaków.

Ekspert UPWr radzi: kiedy w pomidorze znajdziesz kiełki...

23.08.2018

Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego tłumaczy, czy można bezpiecznie jeść paprykę, w której znajdziemy małą papryczkę lub pomidora z kiełkami w środku.

Pożegnaliśmy prof. Słowińskiego – świadka historii

21.08.2018

W środę, 22 sierpnia, pochowano we Wrocławiu prof. Henryka Słowińskiego, żołnierza 27. Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej, po wojnie związanego z Instytutem Agroekologii i Produkcji Roślinnej Akademii Rolniczej.

Dr Sierżant z UPWr z nagrodą NFA 2017

16.08.2018

Dr Kamil Sierżant z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr wyróżniony nagrodą Nor-Feed-Award 2017 – za pracę doktorską dotyczącą zastosowania polifenoli w żywieniu zwierząt hodowlanych.

UPWr: studia nie tylko dla zielarzy

09.08.2018

Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych zaprasza na roczne studia podyplomowe dotyczące uprawy ziół, fitoterapii i stosowania nutracetyków.

Ogrodnictwo integrowane – studia na UPWr dla ludzi z pomysłem

02.08.2018

Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa UPWr o tym, dlaczego warto wybrać roczne studia podyplomowe z ogrodnictwa ekologicznego i integrowanego.

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!

31.07.2018

W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 186. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 190.

Wszystko o pracy geodety

30.07.2018

O blaskach i cieniach pracy geodety, specyfice zawodu i cechach dobrego geodety opowiada Michał Sanecki, właściciel firmy geodezyjnej i absolwent UPWr.

Eksperci UPWr radzą: jak robić przetwory?

26.07.2018

Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych o tym, dlaczego warto kisić warzywa i jak na zimę robić przetwory z owoców.

Mamy brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Japonii

24.07.2018

Aleksander Adamów, student inżynierii środowiska, zdobył – wraz ze swoją drużyną – brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Karate, które odbyły się w Japonii.

Nabór na studia podyplomowe na UPWr

18.07.2018

W roku akademickim 2018/2019 Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu planuje uruchomić 13 kierunków studiów podyplomowych. Na większość z nich nabór trwa już teraz.

Eksperci UPWr radzą: jak i co grillować na zdrowie?

12.07.2018

Dr Maciej Bieńkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności o wszystkich tajemnicach grillowania, które tak polubili Polacy.

O innowacyjnej dydaktyce na UPWr

10.07.2018

O metodach aktywizujących w dydaktyce, w tym m.in. o nauczaniu problemowym, kształceniu inżynierów z wizją i interaktywnych wykładach rozmawiali na UPWr naukowcy, dydaktycy i studenci.

Prof. Krzysztof Kubiak: – Weterynaria była moim marzeniem

09.07.2018

Prof. Krzysztof Kubiak, dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, odebrał nominację profesorską. I opowiada, dlaczego od dziecka chciał leczyć zwierzęta, a jednak został naukowcem.

Eskperci UPWr radzą: jak przygotować psa na wakacje?

05.07.2018

Dr Maciej Grzegory, ordynator w Przychodni Weterynaryjnej Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów Uniwersytetu Przyrodniczego, nie tylko o apteczce dla czworonoga.

Nowe narzędzia w bibliotece – rewolucja w przeszukiwaniu zasobów

28.06.2018

W najbliższych dniach Biblioteka Główna UPWr uruchomi nowe narzędzia, m.in. multiwyszukiwarkę, które pozwolą społeczności akademickiej na łatwiejsze korzystanie i przeszukiwanie zasobów.

  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 33

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png