wybierz kategorie wiadomości
Zielona Dolina szansą dla hodowców bydła
25.02.2020
Na Dolnym Śląsku działa 5700 gospodarstw rolnych, ale hodowcy i specjaliści nie kryją, że to region, w którym pogłowie bydła mlecznego i mięsnego jest najmniejsze w kraju. Czy program Zielona Dolina to zmieni?
Prof. Bystroń: – Miesiąc dla bakterii to wieczność
13.02.2020
Profesor Jarosław Bystroń z Katedry Higieny Żywności i Ochrony Konsumenta o tym, czy człowiek jest w stanie wygrać wyścig z bakteriami, sport pomaga w nauce… bezpieczeństwie.
Prof. Miążek: – Gen odziera nas z tajemnicy
29.01.2020
Prof. Arkadiusz Miążek, dyrektor Centrum Inżynierii Genetycznej UPWr o tym, co można wyczytać z genu i genomu, czy są nauce bariery nie do przekroczenia i o tym, czy genetyk może się czuć jak bóg.
Prof. Olejniczak: – Biotransformacje to nasza przyszłość
21.01.2020
Prof. Teresa Olejniczak o swojej miłości do chemii i nauki, o pasji odkrywania, jaką powinien mieć w sobie każdy naukowiec i o tym, że nie ma głupich pytań.
WZB zdobywają granty Horyzontu 2020
15.01.2020
Dwa współpracujące Wiodące Zespoły Badawcze – WCE i SpaceOS – zostały partnerem międzynarodowego projektu WATERAGRI, który szuka nowych sposobów gospodarowania wodą w rolnictwie i może usprawnić produkcję roślinną.
Wojciech Myślecki: – Musimy być gotowi na wyzwania
13.12.2019
Wojciech Myślecki, profesor honorowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich związkach z uczelnią i wyzwaniach, jakie niesie otaczająca nas rzeczywistość.
Prof. Szewrański: – Cenię samodzielność
09.12.2019
Prof. Szymon Szewrański z Katedry Gospodarki Przestrzennej UPWr o odwadze w nauce, odpowiedzialności w nauczaniu i wyzwaniach, jakie czekają społeczeństwa w najbliższych latach.
Projekt „Wołowina z Zielonej Doliny” i francuskie doświadczenia
04.12.2019
Dzięki dofinansowaniu z konkursu KSOW, naukowcy z UPWr, hodowcy bydła mięsnego, przedsiębiorca i przedstawiciel DODR przyglądali się najlepiej prowadzonym hodowlom bydła we Francji.
IQ Grape – UPWr poprawi lokalne wina
25.11.2019
Prawie 5 milionów złotych z budżetu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dostaną naukowcy z UPWr na projekt, który ma poprawić jakość i rozpoznawalność dolnośląskich win.
Pożegnanie profesor Dety Łuczyckiej
15.11.2019
Nie było dla niej problemu, którego nie dałoby się rozwiązać. Jak mówią jej współpracownicy, miała charyzmę, była towarzyska i kochała zwierzęta. Profesor Deta Łuczycka zmarła po ciężkiej chorobie.
W hołdzie profesorom lwowskim
15.11.2019
15 listopada 1945 roku prof. Kazimierz Idaszewski wygłosił wykład inaugurujący rok akademicki 1945/1946 na Uniwersytecie i Politechnice Wrocławskiej, tworzonej przez ocalałych z wojny profesorów lwowskich. Tego dnia obchodzimy święto nauki wrocławskiej.
Żegnamy profesora Szerszenia
08.11.2019
Był lubiany i miał dar skupiana ludzi wokół pomysłów i idei, których był autentyczną kopalnią. Profesor Leszek Szerszeń jak mało kto uważał, że nauka powinna interdyscyplinarnie spojrzeć na ochronę środowiska. Zmarł 2 listopada. Miał 91 lat.
Prof. Arciszewski: – Nadchodzi czas kreatywności
04.11.2019
Prof. Tomasz Arciszewski: – Większość naukowców to wyrobnicy nauki. Oczywiście są potrzebni, ale świat zmieniają ci kreatywni, którzy potrafią zaproponować teorię względności. Dlatego tak ważne jest to, jak rozwijamy swój potencjał.
Pamiętamy o rektorach
31.10.2019
Jak co roku przed dniem Wszystkich Świętych wolontariusze – studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – porządkowali groby rektorów naszej uczelni.
2 mln zł na międzynarodowe partnerstwo dla UPWr
30.09.2019
UPWr w dyscyplinie weterynaria zdobył grant w wysokości 2 milionów złotych z programu NAWA – partnerstwo międzynarodowe. Koordynatorem projektu jest prof. Wojciech Niżański, który nie kryje, że to ogromny sukces.
Pożegnaliśmy profesora Nowakowskiego
24.09.2019
Zawsze ciekawy świata i ludzi, życzliwy i całym sercem oddany nauce i swojej pasji – małym przeżuwaczom. Profesor Piotr Nowakowski z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt zmarł po długiej i ciężkiej chorobie. Pożegnaliśmy go we wtorek we Wrocławiu.
UPWr wysyła serowarów i winiarzy na szkolenia
19.09.2019
Już po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował wyjazdy studyjne do Francji i Włoch dla winiarzy i serowarów. Zdobytą za granicą wiedzę uzupełnią szkolenia, które odbędą się w październiku.
Katarzyna Bosacka na UPWr o tym, czy wiemy, co jemy
18.09.2019
Katarzyna Bosacka, dziennikarka ucząca Polaków tego, jak zdrowo jeść i jak mądrze kupować jedzenie, będzie gościem VI Święta sera i wina na Pawłowicach, 22 września.
Zielona Dolina na liście rządowych projektów
29.07.2019
Projekt „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”na liście rządowych projektów strategicznych. Decyzję podjęła Rada Monitorowania Portfela Projektów Strategicznych Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju.
Prof. Wiatkowski: – Czas zacząć dbać o wodę
15.07.2019
Prof. Mirosław Wiatkowski, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska o suszy i wodzie, o tym, jak nauka może pomóc decydentom i co może zrobić każdy z nas, by chronić zasoby wodne.
UPWr i stowarzyszenie z Saksonii dla żywności
18.06.2019
Utworzenie Centrum Dydaktycznego UPWr w Radomierzu – to jeden z efektów transgranicznego porozumienia podpisanego przez naszą uczelnię ze stowarzyszeniem Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V. (CSB).