wybierz kategorie wiadomości
IQ Grape – UPWr poprawi lokalne wina
25.11.2019
Prawie 5 milionów złotych z budżetu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dostaną naukowcy z UPWr na projekt, który ma poprawić jakość i rozpoznawalność dolnośląskich win.
Prof. Kubiak doktorem h.c. lwowskiej uczelni
20.11.2019
Prof. Krzysztof Kubiak został doktorem honoris causa Lwowskiego Narodowego Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii im. Stefana Grzyckiego. To kolejne wyróżnienie, które podkreśla związki UPWr z tą uczelnią.
Święto UPWr: nagrody i patenty
19.11.2019
Najlepsi pracownicy uczelni odebrali z rąk rektora nagrody za działalność naukową, dydaktyczną i organizacyjną na rzecz UPWr. Naukowcy otrzymali także dokumenty patentowe.
Prof. Arciszewski: – Nadchodzi czas kreatywności
04.11.2019
Prof. Tomasz Arciszewski: – Większość naukowców to wyrobnicy nauki. Oczywiście są potrzebni, ale świat zmieniają ci kreatywni, którzy potrafią zaproponować teorię względności. Dlatego tak ważne jest to, jak rozwijamy swój potencjał.
Pierwszy konkurs Inicjatywa Doskonałości rozstrzygnięty
30.10.2019
Pierwszy konkurs Inicjatywa Doskonałości, który wyłonił grupę najlepszych 20 polskich uczelni walczących o status uczelni badawczych, został rozstrzygnięty.
Naukowcy UPWr z grantami Opus 16
24.10.2019
Naukowcy z UPWr zdobyli granty z programów Opus 16. Będą badać szlaki metaboliczne drożdży Yarrowia lipolytica, interakcje glebowej materii organicznej z pestycydami, odporność ptaków na toksyny Shiga oraz właściwości fizykochemiczne i biologiczne glicerydów sterolowych.
2 mln zł na międzynarodowe partnerstwo dla UPWr
30.09.2019
UPWr w dyscyplinie weterynaria zdobył grant w wysokości 2 milionów złotych z programu NAWA – partnerstwo międzynarodowe. Koordynatorem projektu jest prof. Wojciech Niżański, który nie kryje, że to ogromny sukces.
Katarzyna Bosacka na UPWr o tym, czy wiemy, co jemy
18.09.2019
Katarzyna Bosacka, dziennikarka ucząca Polaków tego, jak zdrowo jeść i jak mądrze kupować jedzenie, będzie gościem VI Święta sera i wina na Pawłowicach, 22 września.
Animacje o dyscyplinach: weterynaria
16.09.2019
Druga z animacji o siedmiu wiodących dyscyplinach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu poświęcona jest weterynarii.
30 Kreatywnych Wrocławia
06.09.2019
Profesorowie Agnieszka Noszczyk-Nowak i Wojciech Niżański – oboje z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr – wśród tegorocznych 30 Kreatywnych Wrocławia.
PROM – zdobyliśmy kolejny projekt dla młodych
02.09.2019
Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej po raz kolejny przyznała UPWr pieniądze na międzynarodową wymianę doktorantów i młodej kadry akademickiej – tym razem ponad milion złotych.
Prof. Marycz dyrektorem w Agencji Badań Medycznych
02.08.2019
Prof. Krzysztof Marycz, szef Katedry Biologii Eksperymentalnej, w Agencji Badań Medycznych będzie odpowiedzialny za koordynację badań, w ramach których będzie można walczyć o granty na niekomercyjne badania kliniczne.
Stypendium Fundacji na rzecz Nauki Polskiej dla dr. Kaźmierskiego
31.07.2019
Dr Kamil Kaźmierski z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki został stypendystą Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, która wspiera najzdolniejszych młodych naukowców.
Zielona Dolina na liście rządowych projektów
29.07.2019
Projekt „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”na liście rządowych projektów strategicznych. Decyzję podjęła Rada Monitorowania Portfela Projektów Strategicznych Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju.
Prof. Wiatkowski: – Czas zacząć dbać o wodę
15.07.2019
Prof. Mirosław Wiatkowski, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska o suszy i wodzie, o tym, jak nauka może pomóc decydentom i co może zrobić każdy z nas, by chronić zasoby wodne.
Prof. Kawa-Rygielska: – Nasza marka to nie przypadek
17.06.2019
Prof. Joanna Kawa-Rygielska o tym, jak połączyła chemię z biologią, o tym, czego mogą nas nauczyć drożdże, o piwie i o tym, jak mądrze uczyć i jak współpracować z przemysłem.
UPWr w rankingu na pierwszym miejscu w swojej kategorii
12.06.2019
UPWr na 1. miejscu wśród uczelni rolniczych i na 22. miejscu wśród wszystkich uczelni w Polsce. Weterynaria i nauki o żywności i żywieniu najlepsze w rankingu kierunków studiów „Perspektyw”.
Nasi profesorowie na Spitzbergenie
10.06.2019
Jak wykorzystać grzyby do badania zmian klimatycznych? Odpowiedzi na to pytanie szukają na wyspach na Morzu Arktycznym prof. Wojciech Pusz i prof. Jacek Urbaniak.
Przedstawicielki UPWr wygrały „Młode Talenty”
21.05.2019
Anna Lipowska, przewodnicząca Samorządu Studentów UPWr i studentka odnawialnych źródeł energii i gospodarki odpadami, i Ewa Kozłowska, doktorantka Katedry Chemii, wygrały konkurs „Młode Talenty” w dwóch kategoriach: działalności społecznej i innowacji.
Doktorant UPWr ze stypendium im. Anny Pasek
08.05.2019
Tegorocznym laureatem stypendium im. Anny Pasek został Krzysztof Wolski, doktorant w Instytucie Inżynierii Środowiska na Wydziale Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Stypendium przyznano po raz 11.
Prof. Górski: – Bez etyki ani rusz
23.04.2019
Prof. Andrzej Górski z Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN i przewodniczący Komisji ds. Etyki w Nauce o tym, dlaczego polskie uczelnie powinny wprowadzić regulaminy dotyczące kwestii etycznych.