wybierz kategorie wiadomości
Eksperci UPWr: Dlaczego warto zbierać deszczówkę?
05.08.2021
Letnie susze powodowane zmianami klimatycznymi dokuczają większości krajom w Europie, a nam wciąż zdarza się marnować zasoby wody pitnej, które są przecież ograniczone. Prawie 90% zużywanej codziennie przez nas wody nie ma zastosowania spożywczego, służy do celów gospodarczych. A przecież można zastąpić ją deszczówką, tylko jak?
Jak chronić środowisko? Po studiach na UPWr
04.08.2021
Inżynieria bezpieczeństwa, ochrona środowiska i inżynieria środowiska to kierunki studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym, które dają ciekawy zawód, ale też są odpowiedzią na wyzwania, jakie niosą ze sobą zmiany wywołane np. globalnym ociepleniem.
Studiuj na UPWr – rekrutacja trwa
02.08.2021
Do 15 września trwa nabór na studia stacjonarne I stopnia – wolne miejsca mamy jeszcze na 18 kierunkach. Ruszyła też rekrutacja na studia stacjonarne II stopnia i studia niestacjonarne. Włącz się do UPWr.
UPWr w CWTS Leiden Ranking 2021
28.07.2021
Po raz kolejny Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu znalazł się w gronie największych i najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Uzyskaliśmy wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych, a w jednej z kategorii byliśmy najlepszą uczelnią w Polsce.
Studia z przyszłością: żywienie człowieka
14.07.2021
Żywienie człowieka to jedna z najszybciej rozwijających się dziedzin wiedzy, a rynek usług dietetycznych to jeden z najdynamiczniej rozwijających się obszarów biznesowych. Studia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu przygotowują specjalistów, którzy są w stanie sprostać wymaganiom dzisiejszego świata w tym obszarze.
Międzynarodowa Szkoła Doktorska UPWr: technologia żywności i żywienia
12.07.2021
Interdyscyplinarne zespoły, współpraca z zagranicznymi ośrodkami, pozyskiwanie przez doktorantów środków na własne badania dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej – Szkoła Doktorska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dyscyplinie technologia żywności i żywienia daje nie tylko szansę własnego rozwoju, ale szuka też odpowiedzi na pytania ważne dla współczesnego świata.
Karate to sposób na życie
12.07.2021
W zdrowym ciele zdrowy duch – doskonale wie kadra karate Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dzieląc swój czas między obowiązki akademickie a sport, odnosi niemałe sukcesy w Polsce i na świecie, w tym na tegorocznych Akademickich Mistrzostwach Polski.
Młodzi naukowcy z UPWr ze stypendiami START 2021
07.07.2021
Dr Joanna Kowalska, dr Sabina Lachowicz-Wiśniewska i Radosław Zajdel, przed którym obrona doktoratu, zostali stypendystami Fundacji na rzecz Nauki Polskiej START 2021.
Węch i mikrobiom, czyli Sonata 16 i dwa granty na UPWr
02.07.2021
Jak pachną ludzie lub zwierzęta z zakażeniem wirusowym i czy można do ich diagnozowania wykorzystać psy? Jakie związki wzbogacające żywność wpływają korzystnie na mikrobiom jelitowy człowieka? Odpowiedzi na te pytania szukać będą dr Anna Matczuk i dr Sabina Lachowicz, których projekty zdobyły finansowanie w ramach programu Sonata 16 NCN.
Ponad 1,5 mln zł dla młodych naukowców UPWr
01.07.2021
Minister edukacji i nauki przyznał stypendia wybitnym młodym naukowcom, wśród których znalazło się aż ośmioro badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Preludium BIS 2 – dwa granty dla UPWr
30.06.2021
Ponad milion z programu Preludium BIS 2 NCN dostało dwoje naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak oraz prof. Andrzej Białowiec, liderzy dwóch Wiodących Zespołów Badawczych.
Opus 20 – granty dla naukowców z UPWr
24.06.2021
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w programie OPUS 20 Narodowego Centrum Nauki zdobyli prawie trzy miliony złotych na swoje badania. To dr Piotr Stępień, dr inż. Jarosław Waroszewski i prof. Robert Kupczyński.
UPWr najlepszą uczelnią rolniczą w Polsce
22.06.2021
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu najlepszą polską uczelnią rolniczą w Rankingu Szkół Wyższych Perspektywy 2021. W klasyfikacji wszystkich uczelni UPWr zajął 23. miejsce ex aequo z Uniwersytetem Gdańskim oraz Uniwersytetem Łódzkim.
Agroinżynieria – studia dla specjalistów
16.06.2021
Agroinżynieria to nowy kierunek studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – adresowany do tych, którzy z nowoczesnym rolnictwem chcą związać swoją przyszłość zawodową.
Mówicie – my słuchamy
15.06.2021
Komunikat jest jasny – Wy potrzebujecie wsparcia, więc my je Wam dajemy. W ramach Centrum Wsparcia i Dostępności poszerzamy ofertę wsparcia psychologicznego dla studentów w postaci konsultacji psychologicznych oraz szkoleń z szeroko pojętej psychoedukacji i rozwoju.
Na studiach na wszystko trzeba znaleźć czas
14.06.2021
Kończy studia na bioinformatyce, biega, trenuje wioślarstwo, zna pięć języków, część studiów spędził w Belgii i Portugalii, teraz przygotowuje się do stażu w Virginii. O łączeniu wielu zajęć i zainteresowań opowiada Oleksandr Khoroshevskyi.
Eksperci UPWr: Czy we Wrocławiu można pić kranówkę?
11.06.2021
Woda kranowa – przez jednych pita bez obaw, przez innych unikana. Na pytania skąd się bierze przekonanie, że woda kranowa jest niezdrowa, czy faktycznie możemy ją pić i czy kamień w wodzie jest dla człowieka niebezpieczny, odpowiada prof. Agnieszka Nawirska-Olszańska.
Ponad milion złotych z Agencji Badań Medycznych dla dr Agnieszki Śmieszek
10.06.2021
Dr Agnieszka Śmieszek w ramach projektu realizowanego m.in. z Instytutem Matki i Dziecka w Warszawie otrzymała dofinansowanie z Agencji Badań Medycznych w wysokości 1 332 490 zł
„Studenckie koła naukowe tworzą innowacje” na UPWr
08.06.2021
Cztery studenckie koła naukowe działające na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu zdobyły łącznie prawie 160 tys. zł dofinansowania w ramach ministerialnego programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”.
UPWr w Szanghajskim Rankingu GRAS 2021
27.05.2021
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz kolejny znalazł się w Szanghajskim Global Ranking of Academic Subjects 2021 – w dyscyplinach: veterinary science oraz food science and technology.
Pożegnaliśmy profesora Bieszczada
25.05.2021
Skromny, ale wymagający. Pracowity, oczekiwał tego samego od swoich studentów. I nic w tym dziwnego, biorąc pod uwagę jego losy. Pożegnaliśmy profesora Stanisława Bieszczada, współautora jednego z pierwszych w Polsce akademickich podręczników z ekologii.