wybierz kategorie wiadomości
Minister nauki na UPWr
14.03.2024
Minister nauki i szkolnictwa wyższego Dariusz Wieczorek na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu spotkał się z rektorami uczelni dolnośląskich i studentami. Mówił o finansowaniu badań, inwestycjach, funduszach na podwyżki i remonty i budowę akademików.
Znajdź swojego mistrza! - tutoring na UPWr
13.03.2024
Zadajesz sobie pytania o przyszłość po studiach? Zastanawiasz się nad wyborem tematu pracy? A może po prostu chcesz studiować ciekawiej oraz umieć więcej i lepiej? Zaloguj się dzisiaj na spotkanie z tutorami i znajdź swojego mistrza. Początek godzina 12.
Prof. Krzysztof Kubiak nowym rektorem UPWr
12.03.2024
Prof. Krzysztof Kubiak z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej został nowym rektorem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Kadencję rozpocznie 1 września 2024 r.
PRELUDIUM BIS 5 dla naukowczyń z UPWr
11.03.2024
Określenie roli fitoskładników jagód oraz liści i kwiatów sorbus w kształtowaniu m.in. potencjału prozdrowotnego i bioprzyswajalności w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, to projekt UPWr, który otrzymał dofinansowanie w najnowszej edycji konkursu PRELUDIUM BIS 5 Narodowego Centrum Nauki. Kierownikiem projektu, realizowanego przez Monikę Siniawską ze Szkoły Doktorskiej UPWr, jest prof. Aneta Wojdyło.
Rekordowy Dzień Otwarty na UPWr
08.03.2024
W Dniu Otwartym na kampusie grunwaldzkim UPWr wzięło udział około tysiąca osób! Licealiści się tłumnie zgromadzili, przekraczając tym samym liczby z poprzednich lat. Wydarzenie, pod hasłem „zasiej naukę", stało się platformą nie tylko do prezentacji oferty edukacyjnej uczelni, ale także do inspiracji i zachęcenia młodych ludzi do nauki.
UPWr członkiem międzynarodowych projektów w programie Interreg Central Europe
07.03.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu będzie uczestniczyć w trzech nowych projektach międzynarodowych realizowanych w ramach Programu Interreg Central Europe finansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. To foodCIRCUS, Climate_CRICES i URBIO BAUHAUS
Inspiration Day na UPWr – pierwszy krok dla przedsiębiorców
05.03.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował inauguracyjne wydarzenie programu EU GREEN Entrepreneur Journey – Inspiration Day. To inicjatywa mająca na celu wspieranie i inspirację studentów, doktorantów i naukowców, pragnących wkroczyć na ścieżkę przedsiębiorczości technologicznej.
Kandydaci na rektora UPWr
05.03.2024
Programy wyborcze kandydatów na rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w kadencji 2024-2028.
Na ratunek pingwinom przylądkowym
05.03.2024
Paweł Borecki ze Szkoły Doktorskiej UPWr prowadzi badania mające na celu ochronę jednego z najbardziej zagrożonych gatunków pingwinów – pingwinów przylądkowych. Jego praca otwiera nowe możliwości w ochronie zagrożonych gatunków poprzez kriokonserwację materiału genetycznego.
Od pola do laboratorium – Czy AI i zrównoważony rozwój to przyszłość rolnictwa?
04.03.2024
W ostatnim w tym sezonie odcinku podcastu, dr Wiesław Fiałkiewicz i Józef Puciłowski podzielili się swoimi doświadczeniami i poglądami na temat rolnictwa w obliczu współczesnych wyzwań, takich jak zmiany klimatu. Eksperci dyskutowali na temat związku nauki z praktyką rolniczą, podkreślając, jak innowacje mogą wspierać zrównoważony rozwój upraw.
Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek: – Dobry promotor jest przewodnikiem po świecie nauki
01.03.2024
O kluczowych aspektach kształcenia doktorantów, cechach, które definiują dobrego doktoranta i promotora oraz o ewaluacji modelu szkoły doktorskiej po czterech latach jego działania opowiada prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek.
Wyróżnieni za zasługi dla Wrocławia
27.02.2024
Dr Grzegorz Sapikowski z medalem „Merito de Wratislavia” – „Zasłużony dla Wrocławia”. Lekarz medycyny weterynaryjnej z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów wyróżnienie odebrał podczas 52. Wrocławskiej Księgi Pamięci.
FARMWISE: jak chronić wodę w glebie
27.02.2024
FARMWISE to projekt finansowany przez Unię Europejską, realizowany we współpracy z partnerami zagranicznymi m.in. ze Szwecji. Łącznie uczestniczy w nim 20 podmiotów z 12 krajów, w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Ewaluacja i podwyżki. Przed spotkaniem z ministrem
26.02.2024
Zmiany w procesie ewaluacji, powrót Narodowego Centrum Badań i Rozwoju do ministerstwa i audyt tej instytucji – to tylko niektóre zmiany i wyzwania, jakie czekają środowisko akademickie w najbliższym czasie.
Szybko, wydajnie, oszczędnie – plazma prawie idealna
23.02.2024
Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody
Suplementy diety – fakty i mity
19.02.2024
W najnowszym odcinku podcastu, ekspertki demaskują mity i omawiają fakty na temat suplementów diety, podkreślając znaczenie świadomego stosowania i konsultacji z ekspertami. Specjalistki wymieniają różnice między lekami a suplementami, poruszają temat regulacji prawnych, a nawet ziołolecznictwa i fitoterapii.
„Zasiej naukę” hasłem tegorocznego Dnia Otwartego
16.02.2024
Już 7 marca 2024, o godzinie 10:00, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otworzy drzwi dla wszystkich zainteresowanych studiami przyrodniczymi. Pod hasłem „Zasiej naukę" uczelnia zaprasza zarówno grupy zorganizowane, jak i osoby indywidualne do wzięcia udziału w Dniu Otwartym kampusu grunwaldzkiego.
Od improwizacji do inicjatywy studenckiej
15.02.2024
Dzień przed koncertem noworocznym w korytarzach budynku CDN rozbrzmiała muzyka. Mikołaj Gertchen, student budownictwa, zagrał na pianinie przygotowywanym na nadchodzące wydarzenie. Tę chwilę uwiecznili jego koledzy, nagranie trafiło do sieci i zainspirowało Mikołaja do stworzenia inicjatywy, którą przedstawił w ramach ostatniej edycji budżetu partycypacyjnego.
Kulinarny e-book studentów UPWr – ma być pożywnie i smacznie
14.02.2024
Studenci żywienia człowieka i dietetyki przygotowali kulinarnego e-booka z przepisami, których głównym składnikiem jest Nutridrink – wysokoenergetyczny preparat odżywczy. Potrawy odpowiadają na potrzeby i problemy osób chorujących m.in. na nowotwór.
Zapachy regulujące apetyt: zamień słodycze na zapachowy blotter
12.02.2024
Zespół dr Jacka Łyczki z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy UPWr rozpoczyna badania konsumenckie w ostatnim etapie badań nad stworzeniem nowej generacji środków regulujących apetyt. Na podstawie m.in. analiz chemicznych zaprojektowano już zapachowe prototypy: 12 z nich ma stymulować apetyt (np. u seniorów), 4 zmniejszać go, co z pewnością zainteresuje osoby z otyłością. Część z nich uczelnia już zgłosiła do opatentowania.
Budżet Partycypacyjny UPWr: poznaliśmy zwycięskie projekty
12.02.2024
Laboratorium Nowoczesnej Dydaktyki SALA 2.21 oraz „Szklarnia – Chill&Study” – wspólna przestrzeń do nauki i odpoczynku na Kampusie Biskupin – to zwycięskie projekty w trzeciej już edycji Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Pierwszy z nich to inicjatywa pracownicza, drugi – studencka.