Określenie roli fitoskładników jagód oraz liści i kwiatów sorbus w kształtowaniu m.in. potencjału prozdrowotnego i bioprzyswajalności w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, to projekt UPWr, który otrzymał dofinansowanie w najnowszej edycji konkursu PRELUDIUM BIS 5 Narodowego Centrum Nauki. Kierownikiem projektu, realizowanego przez Monikę Siniawską ze Szkoły Doktorskiej UPWr, jest prof. Aneta Wojdyło.
Projekt pn. „Rola interakcji fitoskładników Sorbus domestica L. w kształtowaniu żywności o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych, biodostępności i bioprzyswajalności” otrzymał ponad 688 tys. złotych finansowania w ramach konkursu PRELUDIUM BIS 5 Narodowego Centrum Nauki. Konkurs skierowany był do podmiotów prowadzących szkoły doktorskie, a jego celem jest wsparcie kształcenia doktorantów i finansowanie projektów badawczych realizowanych przez doktorantów w ramach przygotowywanych przez nich rozpraw doktorskich. Kierownikiem projektu pozostaje promotor doktoranta, w przypadku UPWr - prof. Aneta Wojdyło, lider Wiodącego Zespołu Badawczego Plants4FOOD – żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego.
Dieta może spowalniać postęp chorób i łagodzić ich przebieg
Zdaniem WHO niewłaściwa dieta, używki i brak aktywności fizycznej, to obok reaktywnych form tlenu, te elementy stylu życia, które poważnie zwiększają ryzyko chorób cywilizacyjnych. Ta wiedza, to paradoksalnie dobra wiadomość, bo oznacza, że tylko od nas zależy, czy narażamy się na zachorowanie. To my bowiem mamy pełną kontrolę nad tym, co spożywamy i jak aktywnie fizycznie żyjemy.
Dieta bogata w fitoskładniki zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych fot. Shutterstock
Badania dietetyczne, nutrigenomiczne i nutrigenetyczne potwierdziły, że świadomie dobrana dieta może modulować procesy metaboliczne, znacząco spowalniać postęp chorób i łagodzić ich przebieg lub wręcz wyeliminować występowanie wielu niepożądanych stanów patologicznych. Potwierdzają to badania naukowe ostatnich lat, wskazując, że dieta bogata w fitoskładniki zawarte w żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak owoce, warzywa czy zioła, jest czynnikiem znacząco zmniejszającym ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych i związanych z nimi stanów patologicznych.
Potencjał owoców sorbus jest duży i interesujący
– Dotychczas dieta człowieka była zbilansowana w oparciu o bioaktywne związki występujące w owocach i warzywach, głównie: jabłkach, pomarańczach, marchwi czy pomidorach, przy jednoczesnym, ciągłym poszukiwaniu nowych i alternatywnych źródeł fitoskładników. Biorąc pod uwagę te poszukiwania, szczególną uwagę należy zwrócić na bogate źródło substancji bioaktywnych, jakim są jagody, liście i kwiaty gatunku i hybryd Sorbus domestica L. – podkreśla prof. Aneta Wojdyło. Dodaje, że potencjał tych owoców, nowych gatunków, hybryd i ich odmian w badaniach wstępnych, rozpoznany we współpracy z prof. Przemysławem Bąbolewskim z Katedry Ogrodnictwa, okazał się na tyle interesujący, że stanowił podstawę do wnioskowania o fundusze z NCN-u na wykonanie badań naukowych w ramach doktoratu.
Prof. Aneta Wojdyło, lider Wiodącego Zespołu Badawczego Plants4FOOD – żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego fot. Grymuza
Głównym celem projektu realizowanego na UPWr, będzie określenie wielowymiarowej roli fitoskładników jagód, liści i kwiatów Sorbus domestica L., gatunków i hybryd, w kształtowaniu potencjału prozdrowotnego, biodostępności i bioprzyswajalności w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych. Dodatkowo, dokonana zostanie ocena wpływu parametrów technologicznych podczas projektowania nowych, innowacyjnych, funkcjonalnych produktów otrzymanych na bazie owoców oraz liści i kwiatów Sorbus domestica L. o ukierunkowanych właściwościach prozdrowotnych, akceptowalnych sensorycznie, pożądanej trwałości i przydatności do spożycia.
Projekt realizowany jest przez doktorantkę Monikę Siniawską, która miała dzięki niemu możliwość podjęcia kształcenia w Szkole Doktorskiej UPWr, od II semestruz własnym finansowaniem kosztów stypendium, badań oraz stażu zagranicznego zgodnie z regulaminem Szkoły Doktorskiej związanym ze ścieżką projektową.
Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) to największa inwestycja na UPWr w ostatnich latach. Jej wartość to ponad 138 mln złotych, z czego 70 mln to dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Sama aparatura i wyposażenie budynków kosztowały 44,5 mln zł. To sześć ośrodków badawczo-rozwojowych, których działalność przybliżymy. Pierwszym będzie CIT na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej.
Waheed Adewale Rasaq, pochodzący z Nigerii doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zdobył nagrodę w konkursie Interstudent dzięki swojemu wkładowi w badania nad gospodarką odpadami. Wyróżnił go nie tylko wkład w naukę, ale i zaangażowanie w życie społeczne uczelni.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.