eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

30 Kreatywnych Wrocławia

28.09.2018

Doktoranci Katarzyna Kornicka i Paweł Stępień oraz prof. Krzysztof Sośnica znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia. To miejski projekt wyróżniający nietuzinkowych wrocławian.

Szatkownica – Festiwal Produktów Fermentowanych

27.09.2018

Kiszonki podbijają serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Nowe oblicza kiszenia i fermentacji będzie można odkryć 6 października na Pawłowicach. UPWr jest partnerem merytorycznym festiwalu Szatkownica.

Pierwsze certyfikaty Zielonej Doliny

25.09.2018

Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.

V Święto sera i wina: nagrodzono najlepszych

24.09.2018

Warsztaty serowarskie, winiarskie i Slow Food, wybór najlepszych dolnośląskich serów i win, certyfikaty przyznane przez Zieloną Dolinę – V Święto sera i wina za nami. Gwiazdą spotkania był Robert Makłowicz, dziennikarz i krytyk kulinarny.

Zapraszamy na V Święto sera i wina

17.09.2018

Warsztaty dla serowarów i winiarzy, kiermasz produktów regionalnych, a przede wszystkim wręczenie przez Roberta Makłowicza certyfikatów „Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” – w niedzielę Święto sera i wina.

ziBees – aplikacja dla pszczół i pszczelarzy

10.09.2018

Pomogliśmy stworzyć aplikację, która wykorzystując sztuczną inteligencję policzy pszczoły w ulu i wykryje warrozę, chorobę zagrażającą życiu tych pożytecznych owadów.

Naukowcy z UPWr zważyli uczniów we Wrocławiu

03.09.2018

Właśnie zakończył się 3-letni projekt badawczy realizowany przez pracowników Katedry Żywienia Człowieka oraz Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych i Departament Edukacji Miasta Wrocławia badający stan zdrowia wrocławskich nastolatków.

Ekspert UPWr radzi: kiedy w pomidorze znajdziesz kiełki...

23.08.2018

Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego tłumaczy, czy można bezpiecznie jeść paprykę, w której znajdziemy małą papryczkę lub pomidora z kiełkami w środku.

Dr Sierżant z UPWr z nagrodą NFA 2017

16.08.2018

Dr Kamil Sierżant z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr wyróżniony nagrodą Nor-Feed-Award 2017 – za pracę doktorską dotyczącą zastosowania polifenoli w żywieniu zwierząt hodowlanych.

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!

31.07.2018

W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 186. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 190.

Mamy brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Japonii

24.07.2018

Aleksander Adamów, student inżynierii środowiska, zdobył – wraz ze swoją drużyną – brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Karate, które odbyły się w Japonii.

Otworzyliśmy pasiekę w centrum Wrocławia

23.07.2018

Pięć rodzin pszczelich zamieszkało na dachu centrum handlowego Wroclavia, czyli w samym sercu stolicy Dolnego Śląska. To wspólne przedsięwzięcie galerii handlowej i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który opiekuje się pszczołami.

Innowacyjny sprzęt do analizy krwi dla UPWr

12.07.2018

Dzięki FutureNet Foundation Wydział Medycyny Weterynaryjnej UPWr zyskał nowy, innowacyjny sprzęt do szybkiego badania krwi kotów, psów i koni. Weterynarze wykorzystają go na bloku operacyjnym i w terenie.

Prof. Krzysztof Kubiak: – Weterynaria była moim marzeniem

09.07.2018

Prof. Krzysztof Kubiak, dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, odebrał nominację profesorską. I opowiada, dlaczego od dziecka chciał leczyć zwierzęta, a jednak został naukowcem.

Naukowcy UPWr z grantami NCN na badania

09.07.2018

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobywcami grantów z Narodowego Centrum Nauki. Jacek Bania, Aleksandra Mirończuk i Magdalena Wołoszyńska dostaną łącznie ponad 2,5 miliona złotych.

Czerwcowe posiedzenie senatu

02.07.2018

Na ostatnim w tym roku akademickim posiedzeniu senatu rektor przedstawił sprawozdanie z działalności uczelni w 2017 roku, a senatorowie zatwierdzili plany rzeczowo-finansowe na 2018 rok.

Nowe narzędzia w bibliotece – rewolucja w przeszukiwaniu zasobów

28.06.2018

W najbliższych dniach Biblioteka Główna UPWr uruchomi nowe narzędzia, m.in. multiwyszukiwarkę, które pozwolą społeczności akademickiej na łatwiejsze korzystanie i przeszukiwanie zasobów.

Jeden świat, jedno zdrowie. UPWr o farmakologii i toksykologii

22.06.2018

Zdrowia człowieka nie da się oddzielić od zdrowia zwierząt, roślin i stanu środowiska, w którym żyjemy. O idei „One Health” rozmawiają we Wrocławiu farmakolodzy i toksykolodzy weterynaryjni.

Doktoranci UPWr z grantami programu Preludium 14

21.06.2018

Katarzyna Kornicka, Ewa Kozłowska i Paweł Stępień dostali granty na projekty badawcze z programu Preludium 14 Narodowego Centrum Nauki.

Pokaz laserowy na UPWr – fotorelacja

18.06.2018

Po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozświetlił trasę wrocławskiego półmaratonu. Pokaz laserów przy Centrum Dydaktyczno-Naukowym był widoczny z daleka.

Ruch mamy w genach – pokaz laserowy na UPWr

14.06.2018

Trasa 6. PKO Nocnego Wrocław Półmaratonu po raz kolejny biegnie wzdłuż Osi Grunwaldzkiej – podobnie jak w poprzednim roku Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozświetli ją pokazem laserów.

  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 63

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png