eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Pierwszy miesiąc studiów – zaliczony!

08.11.2023

Początek studiów to czas przełomowy, pełen wyzwań i nowych doświadczeń. Jak radzą sobie nowi studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu?

Walka z ubóstwem – cel pierwszy z siedemnastu

06.11.2023

Pierwszy cel z „siedemnastki” wyznaczającej zrównoważony rozwój jest jasny. To wyeliminowanie ubóstwa we wszelkich jego formach – na całym świecie. Każdy z 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju ma zdefiniowane zadania, ale jednocześnie można mówić o swoistym przenikaniu się i celów, i zadań, bo nie tylko są one ze sobą powiązane, ale realizacja każdego z nich determinuje pozostałe.

Na ratunek Libkovicom, czyli antropologiczna przygoda studentów UPWr

06.11.2023

Studenci z SKN Antropologów Juvenis co roku biorą udział w wykopaliskach archeologicznych pod okiem naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Ucząc się tego, jak wygląda zawód antropologa, wspierają zespół polsko-czeskich naukowców prowadzących badania ratunkowe przed ekspansją kopalni węgla, która pochłonie pozostałości zanikłej, 800-letniej wsi Libkovice w północno-zachodnich Czechach.

Miasto, masa, maszyna – rola miasta w życiu człowieka

30.10.2023

W najnowszym odcinku podcastu, prof. Paweł Swianiewicz i Bartłomiej Świerczewski, dyrektor Wydziału Spraw Społecznych Urzędu Miasta Wrocławia, analizują m.in., czy miasto to dar cywilizacyjny czy wyzwanie. Przytaczają koncepcję miasta jako maszyny wzrostu, rozmawiają o wpływie deweloperów i właścicieli nieruchomości na rozwój miast i mówią o demografii Wrocławia.

Sukces kół naukowych w konkursie KoKoN

27.10.2023

SKN Geodetów i SKN Planowania Przestrzennego „Puzzle" nagrodzeni w konkursie KoKon w kategoriach „Cyfryzacja” oraz „Innowacja i nowe technologie w ekologii i ochrony środowiska”. Wyniki ogłoszono 14 października podczas Gali Środowiska Studenckiego na Politechnice Warszawskiej

Eksperci UPWr: biedronka azjatycka to owad pożyteczny, choć bywa uciążliwy

26.10.2023

Temat biedronek azjatyckich pojawia się jesienią, kiedy te niewielkie owady, szukając sobie miejsca do zimowania, siadają na oknach, nasłonecznionych ścianach i próbują się dostać do naszych mieszkań. – Mówimy wtedy o pladze i mnożymy sposoby, by się biedronki pozbyć. Ale jej uciążliwość trwa zaledwie kilka dni. Przez pozostałą część roku nikt o niej nie mówi, a szkoda, bo jest pożyteczna, zjadając np. mszyce – mówi prof. Jacek Twardowski, kierownik Zakładu Entomologii UPWr.

Śmiertelność płodów bydła: nadzieja w szczepionkach

26.10.2023

Na sto cieląt aż sześć, siedem rodzi się martwych. Hodowcy traktują te śmierci jak dopust boży. Naukowcy natomiast próbują zrozumieć czynniki ryzyka i przyczyny poronień oraz śmiertelności płodów bydła. Jedną z najlepszych metod zapobiegania czynnikom infekcyjnym jest immunoprofilaktyka.

Międzynarodowa działalność studentek UPWr

19.10.2023

Studentki weterynarii z UPWr zostały wybrane do IVSA Officials. Zuzanna Czekaj do zarządu IVSA Global (Executive Committee), a Małgorzata Nosiadek została powołana na Secretary of DAD.

Po co miastom ich wirtualne modele 3D?

16.10.2023

W najnowszym odcinku podcastu otwierającym kolejny sezon serii „Mamy zielone pojęcie”, dr Paweł Bogusławski z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki mówi o tym, czym jest BIM, jak się tworzy w nim modele, po co miastom ich wirtualne modele i jak z nich korzystać, m.in. do transformacji energetycznej, czy do mierzenia ruchu.

MINIATURA 7 dla naukowczyń UPWr

13.10.2023

Dr Aleksandra Rozwadowska i dr Anna Urbaniak dostały od Narodowego Centrum Nauki dofinansowanie w wysokości 100 000 złotych do badań w ramach grantu MINIATURA 7.

Mamy nowe Wiodące Zespoły Badawcze i Radę WZB

11.10.2023

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu powstało pięć nowych Wiodących Zespołów Badawczyc. Ich liderami są prof. Aleksandra Lis, prof. Aleksandra Pawlak, prof. Józef Sowiński, prof. Joanna Szyda i prof. Magdalena Szymura. Przewodniczącą Rady WZB została prof. Anna Chełmońska-Soyta, a jej zastępcą doktor honoris causa UPWr prof. Wolfgang Keller.

Prof. Szczurowski bada kości znalezione w katedrze świdnickiej

06.10.2023

Wyjątkowe odkrycie w katedrze świdnickiej. Z krypty kościelnej wydobyto kości co najmniej 38 osób, w tym trojga dzieci. – Samo znalezienie i eksploracja szczątków to dopiero początek badań, z których dowiemy się m.in. z jakiego powodu zmarły osoby, których szczątki złożone zostały w krypcie, w jakim były wieku, jak się odżywiały i z jakiej warstwy społecznej pochodziły – mówi prof. Jacek Szczurowski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, antropolog pracujący przy odkryciu.

Mamy nowy wydział

05.10.2023

Nowy rok akademicki 2023/2024 Uniwersytet Przyrodniczy rozpoczyna z nową jednostką. Wydziałem Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu, którym kieruje prof. Beata Raszka. Funkcje prodziekanów objęli prof. Piotr Krajewski i dr hab. Renata Gubańska.

Ścieki: kompromis między ekonomią a ekologią

29.09.2023

Zarządzanie? Zwykle kojarzy nam się z finansami, nieruchomościami, kadrą czy ryzykiem. Zarządza się także ściekami, a czas gra tu bardzo ważną rolę.

Studenci UPWr na szkole letniej w Chinach

12.09.2023

Dwoje studentów technologii żywności i żywienia człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wzięło udział w szkole letniej organizowanej przez Jiangnan University w Chinach.

Pożegnaliśmy prof. Filistowicza

06.09.2023

Był kreatywny, zaangażowany i odważnie szukał nowych rozwiązań. Prof. Andrzej Filistowicz był znaczącą postacią Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt nie tylko jako jego dziekan. Zmarł 26 sierpnia 2023 roku.

Eksperci UPWr radzą: Dlaczego warto robić przetwory?

30.08.2023

Domowe przetwory od kilku lat wróciły do łask. To nie tylko modny trend, ale też dobry sposób na wzbogacenie zimą codziennej diety w cenne składniki odżywcze i witaminy. Jak je przygotować radzi profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych.

Eksperci UPWr: Zadbajmy, by dzieci jadły zdrowo w domu i w szkole

24.08.2023

Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka UPWr o tym, co dziecko powinno jeść na śniadanie, by wspomóc pracę mózgu i koncentrację, jak przygotować uczniom idealny lunch-box i dlaczego z diety należy wyeliminować słodzone napoje, a zwłaszcza energetyki.

Eksperci UPWr: Suszyć, marynować, mrozić? Jak zbierać i przetwarzać grzyby

21.08.2023

Przed nami szczyt sezonu grzybowego. Na jesienny wysyp czekają miłośnicy borowików, podgrzybków, maślaków i kurek. Dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa UPWr podpowiada, jak zbierać grzyby i która z metod ich przetwarzania jest najlepsza.

Eksperci UPWr: Niebezpieczne odpady płoną, duszą i trują!

08.08.2023

Skuteczne metody utylizacji odpadów niebezpiecznych są bardzo drogie, co prowadzi do nielegalnych praktyk, takich jak „przypadkowe samozapłony”. W efekcie takiego pożaru ilość składowanych odpadów zmniejsza się bowiem o nawet 90 proc., a ryzyko kary jest niewielkie, bo ciężko wskazać sprawcę – mówi dr Sylwia Stegenta-Dąbrowska z Katedry Biogospodarki Stosowanej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

WAZZA „Ciepła”, czyli wspólna inicjatywa miasta i wrocławskich uczelni

04.08.2023

Studenci i naukowcy trzech wrocławskich uczelni projektują ogród społeczny dla seniorów. Wszystko dzięki finansom płynącym z miasta.

  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 54

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png