eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Nasi naukowcy z nagrodami NOT-u

31.01.2017

Dwie prestiżowe nagrody II stopnia za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki przyznane przez Naczelną Organizację Techniczną otrzymali naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Komercjalizacja bez tajemnic

19.01.2017

Dr Bartosz Greczner z Działu Innowacji, Wdrożeń i Komercjalizacji UPWr o komercjalizacji wynalazków i najważniejszych związanych z tym problemach.

Pożegnaliśmy prof. Zofię Jasińską

19.01.2017

Nazywano ją Żelazną Damą uprawy roślin, na wzór brytyjskiej premier Margaret Thatcher. Prof. Zofia Jasińska, człowiek o niezłomnych zasadach moralnych, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zmarła w piątek 13 stycznia.

OŹE: dobry kierunek na przyszłość

12.12.2016

Odnawialne źródła energii – ekologiczny wybór czy gospodarcza konieczność? Dr Arkadiusz Dyjakon o znaczeniu OŹE i ich przyszłości.

Nauka dla zysku czy zysk dla nauki

08.12.2016

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego organizatorem Narodowego Kongresu Nauki. Na PWr spotkali się najważniejsi przedstawiciele polskiej nauki. Moderatorem akademickiego panelu był prof. Tadeusz Trziszka – rektor UPWr.

Odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami

05.10.2016

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako pierwszy w Polsce uruchomił studia na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami. Od dwóch lat w tej dziedzinie oferuje również studia podyplomowe.

Roman Kołacz: Każdy ma swoje kamienie milowe

31.08.2016

Pochodzi ze wsi Kobylany, rozsławionej w „Krzyżakach” Sienkiewicza. Chciał zostać lekarzem, twierdzi, że jego życiem rządzi przypadek, umie wyciągać wnioski z porażek, bywa impulsywny i ma opinię wizjonera. Roman Kołacz kończy drugą kadencję rektora Uniwersytetu Przyrodniczego.

65-lecie Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji

24.06.2016

– Od początku reagujemy na zmieniającą się rzeczywistość naukową i gospodarczą – mówi prof. Bernard Kontny, dziekan Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji w związku z jubileuszem wydziału.

Pożegnaliśmy profesora Włodzimierza Parzonkę

02.06.2016

Kochał muzykę i język francuski. Grał w tenisa, siatkówkę i był prawdziwym człowiekiem renesansu. Pożegnaliśmy prof. Włodzimierza Parzonkę, wybitnego specjalistę z zakresu budownictwa wodnego.

Startup Wrocław 2016

25.05.2016

O rozwoju polskiej innowacyjności i przedsiębiorczości, efekcie Medyceuszy oraz Zielonej Dolinie rozmawiali uczestnicy konferencji Startup Wrocław 2016. Wśród panelistów prof. Tadeusz Trziszka.

Biocervin: podsumowanie projektu

07.03.2016

Efektem jednego z największych i najważniejszych projektów, w którym bierze udział UPWr są cztery unikalne w skali światowej prototypy wyrobów medycznych na bazie surowców z komórek macierzystych poroża jelenia szlachetnego.

Odebrać grabki! Minister na UPWr

02.03.2016

Rozmowa z dr. Piotrem Dardzińskim, wiceministrem nauki i szkolnictwa wyższego, nadzorującym w resorcie Departament Innowacji i Rozwoju.

Oni tworzą naszą historię

02.03.2016

Były życzenia zdrowia, tort i symboliczny kieliszek szampana. Rektor prof. Roman Kołacz tradycyjnie już spotkał się z jubilatami z okazji ich 80., 85. i 90. urodzin.

Naukowe nowości: wystawa zagranicznych książek

01.03.2016

Tylko dwa dni – 1 i 2 marca – potrwa wystawa i sprzedaż zagranicznych książek naukowych, którą zorganizowała Biblioteka Główna UPWr. Ponad 230 pozycji z najnowszych anglojęzycznych publikacji togratka dla każdego naukowca.

Pamięci prof. Michała Mazurkiewicza

29.02.2016

I Międzynarodowa Konferencja Techniczna Eimeriana Avia była nie tylko forum wymiany doświadczeń najlepszych w Europie specjalistów z zakresu chorób drobiu. Upamiętniono też postać wybitnego awiopatologa, rektora Uniwersytetu Przyrodniczego, prof. Michała Mazurkiewicza.

Liczy się współdziałanie

25.01.2016

We Wrocławiu na zaproszenie prof. Tadeusza Trziszki, prorektora Uniwersytetu Przyrodniczego ds. nauki i innowacji, przebywali przedstawiciele konsorcjum europejskiego, które być może w najbliższych latach decydować będzie o kierunkach rozwoju gospodarki żywnościowej w Europie.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png