wybierz kategorie wiadomości
Naukowcy z UPWr zważyli uczniów we Wrocławiu
03.09.2018
Właśnie zakończył się 3-letni projekt badawczy realizowany przez pracowników Katedry Żywienia Człowieka oraz Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych i Departament Edukacji Miasta Wrocławia badający stan zdrowia wrocławskich nastolatków.
Ekspert UPWr radzi: kiedy w pomidorze znajdziesz kiełki...
23.08.2018
Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego tłumaczy, czy można bezpiecznie jeść paprykę, w której znajdziemy małą papryczkę lub pomidora z kiełkami w środku.
Pożegnaliśmy prof. Słowińskiego – świadka historii
21.08.2018
W środę, 22 sierpnia, pochowano we Wrocławiu prof. Henryka Słowińskiego, żołnierza 27. Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej, po wojnie związanego z Instytutem Agroekologii i Produkcji Roślinnej Akademii Rolniczej.
Dr Sierżant z UPWr z nagrodą NFA 2017
16.08.2018
Dr Kamil Sierżant z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr wyróżniony nagrodą Nor-Feed-Award 2017 – za pracę doktorską dotyczącą zastosowania polifenoli w żywieniu zwierząt hodowlanych.
UPWr: studia nie tylko dla zielarzy
09.08.2018
Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych zaprasza na roczne studia podyplomowe dotyczące uprawy ziół, fitoterapii i stosowania nutracetyków.
Ogrodnictwo integrowane – studia na UPWr dla ludzi z pomysłem
02.08.2018
Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa UPWr o tym, dlaczego warto wybrać roczne studia podyplomowe z ogrodnictwa ekologicznego i integrowanego.
Wszystko o pracy geodety
30.07.2018
O blaskach i cieniach pracy geodety, specyfice zawodu i cechach dobrego geodety opowiada Michał Sanecki, właściciel firmy geodezyjnej i absolwent UPWr.
Nabór na studia podyplomowe na UPWr
18.07.2018
W roku akademickim 2018/2019 Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu planuje uruchomić 13 kierunków studiów podyplomowych. Na większość z nich nabór trwa już teraz.
O innowacyjnej dydaktyce na UPWr
10.07.2018
O metodach aktywizujących w dydaktyce, w tym m.in. o nauczaniu problemowym, kształceniu inżynierów z wizją i interaktywnych wykładach rozmawiali na UPWr naukowcy, dydaktycy i studenci.
Nowe narzędzia w bibliotece – rewolucja w przeszukiwaniu zasobów
28.06.2018
W najbliższych dniach Biblioteka Główna UPWr uruchomi nowe narzędzia, m.in. multiwyszukiwarkę, które pozwolą społeczności akademickiej na łatwiejsze korzystanie i przeszukiwanie zasobów.
Jeden świat, jedno zdrowie. UPWr o farmakologii i toksykologii
22.06.2018
Zdrowia człowieka nie da się oddzielić od zdrowia zwierząt, roślin i stanu środowiska, w którym żyjemy. O idei „One Health” rozmawiają we Wrocławiu farmakolodzy i toksykolodzy weterynaryjni.
Pierwsze uniwersyteckie studia dualne
13.06.2018
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, który w tegorocznym rankingu „Perspektyw” zajął pierwsze miejsce w kategorii „nauki o żywności i żywieniu”, uruchamia kolejny kierunek studiów związany z żywieniem – technologię i organizację gastronomii.
Serwal – dziki kot na badaniach na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej
05.06.2018
Serwal to dziki kot pochodzący z Afryki. 12-letni samiec ważący 18 kg, na co dzień mieszkaniec zoo w Borysewie, przyjechał na badania na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej UPWr.
Interdyscyplinarni doktoranci na UPWr
16.05.2018
UPWr ogłasza rekrutację na studia doktoranckie, w tym dwa projekty interdyscyplinarnych studiów finansowanych ze środków unijnych. „ProHum” będą realizowane wspólnie z Uniwersytetem Medycznym, w „BioTechNan” liderem jest Politechnika Wrocławska.
Prof. Jerzy Monkiewicz – żył na 1000 procent
26.04.2018
Kochał podróże i zwierzęta. Odkrył Pawłowice dla artystów i melomanów, co dzisiaj przy wejściu do pałacu upamiętnia skrzat zdumiewająco podobny do pana profesora. Jerzy Monkiewicz zmarł po ciężkiej chorobie, której nie dawał się do końca.
Żegnamy prof. Marię Radomską
16.04.2018
Żołnierz Armii Krajowej. Walczyła w Powstaniu Warszawskim w stopniu strzelca – na Żoliborzu. Maturę zdała w Anglii, ale na studia wróciła do Polski. Do Wrocławia. Wybitna polska naukowiec zmarła w wieku 91 lat.
Pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon
08.12.2017
Z marnowaniem żywności i nowymi technologiami, które mogą pomóc rozwiązać problem zmierzyli się uczestnicy pierwszego w Polsce Food Waste Hackathonu organizowanego m.in. przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Czworo naukowców UPWr w programie Mozart
29.11.2017
Prof. Aneta Wojdyło, dr Paweł Lochyński, dr Tomasz Strzała i dr hab. Szymon Szewrański – ich projekty znalazły się w szóstej, ostatniej edycji programu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART.
Posiedzenie Konwentu UPWr: strategia i rozwój
15.11.2017
Perspektywy rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz rozwój Dolnego Śląska w kontekście Strategii na rzecz odpowiedzialnego rozwoju były tematami posiedzenia Konwentu UPWr, którego gościem był wiceminister Witold Słowik.
UPWr i biznes: staże, ekspertyzy, badania
20.10.2017
20 konferencji, 150 prelegentów, wielobranżowe targi nowych technologii goPL 2020 i debata o kierunku, w którym podąża polski przemysł – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu współorganizuje II Forum Inteligentnego Rozwoju.
Polski Kongres Browarniczy
13.10.2017
We Wrocławiu zakończył się Polski Kongres Browarniczy, którego współorganizatorem był po raz pierwszy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu