eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Pierwsze uniwersyteckie studia dualne

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, który w tegorocznym rankingu „Perspektyw” zajął pierwsze miejsce w kategorii „nauki o żywności i żywieniu”, uruchamia kolejny kierunek studiów związany z żywieniem – technologię i organizację gastronomii.

Nowy kierunek uruchamiany od października na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – technologia i organizacja gastronomii – to pierwsze w Polsce uniwersyteckie studia dualne, czyli realizowane przez dwa podmioty: uczelnię wyższą i przedsiębiorstwo.

– To studia inżynierskie, trwające 3,5 roku, z czego tylko 4 semestry to będzie nauka w salach, laboratoriach i pracowniach na uniwersytecie, a reszta to nauka w pracy w najlepszych firmach z sektora HoReCa (hotelarstwo-gastronomia-catering) – wyjaśnia prof. Anna Czubaszek, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

studia_dualne1
fot. Shutterstock

Studenci technologii i organizacji gastronomii będą w trakcie studiów pracować (i zarabiać) w czterech różnych firmach. Każdy z takich staży – techniczny, technologiczny, managerski i dyplomowy – da im różnorodne umiejętności praktyczne. Prace dyplomowe poświęcone wyłącznie konkretnym praktycznym zagadnieniom i problemom z życia wziętym będą powstawać pod opieką i specjalisty-praktyka z branży żywieniowej, i nauczyciela akademickiego.

– Niewątpliwie atrakcyjne dla naszych studentów będą też dodatkowe szkolenia zawodowe, które są w programie studiów obowiązkowe, podobnie jak udział w konferencjach naukowych – zauważa dr Danuta Figurska-Ciura, jedna z inicjatorek utworzenia tego kierunku, wykładowczyni technologii gastronomii i prawa żywieniowego na UPWr. Te trzy weekendowe szkolenia zawodowe: baristerskie, barmańskie, sommelierskie uzupełnią wiedzę, ale i umożliwią studentom zdobycie certyfikatów potwierdzających przydatne umiejętności zawodowe.

Pierwsze w Polsce uniwersyteckie studia dualne pracodawcom dają możliwość kształcenia pracowników zgodnie ze swoimi potrzebami, dostęp do innowacyjnej wiedzy, badań i patentów Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Dodatkowo – pensje pracowników-studentów nie obciążają ich rachunków, bo są finansowane z projektu pozyskanego przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu na realizację studiów dualnych.

Uczelnia, która szczyci się najwyższym poziomem kształcenia specjalistów zajmujących się żywieniem i żywnością, jest w trakcie przeobrażania w tzw. Uniwersytet 3 Generacji, silnie powiązany z gospodarką, oddziałujący na procesy rynkowe. Rozszerzenie oferty edukacyjnej o nowatorskie studia dualne wzmacnia jej pozycję.

studia_dualne
fot. Shutterstock

Wreszcie sami studenci – przyszli menedżerowie firm gastronomicznych, cateringowych itp., szefowie kuchni, właściciele firm branży żywieniowej – zdobywają wiedzę teoretyczną i praktyczną, budują sieci kontaktów zawodowych, a równocześnie zarabiają.

Pensje studentów w trakcie staży w firmach, koszty udziału w konferencjach naukowych, specjalistyczne szkolenia certyfikacyjne, nawet ubrania robocze – wszystko jest finansowane ze środków unijnych, ponieważ nowy kierunek studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, powstał dzięki udziałowi w konkursie POWER.

Rekrutacja na technologię i organizację gastronomii trwa do 25 lipca. Przy przyjmowaniu kandydatów brane będą pod uwagę wyniki z matury (z języka polskiego, języka obcego i jednego spośród przedmiotów: biologia, chemia, fizyka lub matematyka) oraz wynik egzaminu, sprawdzającego umiejętności praktyczne i motywację kandydatów. Egzamin odbędzie się 5 lipca.

Więcej informacji o studiach i rekrutacji


loga_na_strone

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego HoReCaDUO – Uruchomienie i realizacja na UPWr nowego kierunku inżynierskich studiów dualnych o profilu praktycznym "Technologia i organizacja gastronomii" nr POWR.03.01.00-00-DU74/18  realizowany w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, Oś Priorytetowa III Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju.

Powrót
13.06.2018
Głos Uczelni
dydaktyka

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg