wybierz kategorie wiadomości
Prof. Chorbiński: – Pszczoły trzeba pokochać
04.03.2024
Nowo mianowany prof. Paweł Chorbiński o tym, po co rodzinie pszczelej trutnie, jak rządzi nią matka, czy własna pasieka to dobry pomysł na biznes i o miłości do pszczół.
Wyróżnieni za zasługi dla Wrocławia
27.02.2024
Dr Grzegorz Sapikowski z medalem „Merito de Wratislavia” – „Zasłużony dla Wrocławia”. Lekarz medycyny weterynaryjnej z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów wyróżnienie odebrał podczas 52. Wrocławskiej Księgi Pamięci.
Ewaluacja i podwyżki. Przed spotkaniem z ministrem
26.02.2024
Zmiany w procesie ewaluacji, powrót Narodowego Centrum Badań i Rozwoju do ministerstwa i audyt tej instytucji – to tylko niektóre zmiany i wyzwania, jakie czekają środowisko akademickie w najbliższym czasie.
Cel 3: Dla dobrego zdrowia
20.02.2024
Wśród 17. Celów Zrównoważonego Rozwoju przyjętych przez Organizację Narodów Zjednoczonych w 2015 roku trzeci dotyczy zdrowia – na każdym etapie życia i promowania dobrobytu.
„Zasiej naukę” hasłem tegorocznego Dnia Otwartego
16.02.2024
Już 7 marca 2024, o godzinie 10:00, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otworzy drzwi dla wszystkich zainteresowanych studiami przyrodniczymi. Pod hasłem „Zasiej naukę" uczelnia zaprasza zarówno grupy zorganizowane, jak i osoby indywidualne do wzięcia udziału w Dniu Otwartym kampusu grunwaldzkiego.
WRO4diglTal i UPWr dla cyfrowej Europy
13.02.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu członkiem konsorcjum WRO4diglTal, które tworzy EDIH – European Digital Innovation Hub. Program opracowany przez Komisję Europejską do koordynacji i wspierania transformacji cyfrowych gospodarek ma podnieść poziom cyfryzacji w UE, a co za tym idzie – zwiększyć przewagę konkurencyjną firm i poprawić funkcjonowanie administracji publicznej.
Budżet Partycypacyjny UPWr: poznaliśmy zwycięskie projekty
12.02.2024
Laboratorium Nowoczesnej Dydaktyki SALA 2.21 oraz „Szklarnia – Chill&Study” – wspólna przestrzeń do nauki i odpoczynku na Kampusie Biskupin – to zwycięskie projekty w trzeciej już edycji Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Pierwszy z nich to inicjatywa pracownicza, drugi – studencka.
CIT: uczelniane centrum postępu
06.02.2024
Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) to największa inwestycja na UPWr w ostatnich latach. Jej wartość to ponad 138 mln złotych, z czego 70 mln to dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Sama aparatura i wyposażenie budynków kosztowały 44,5 mln zł. To sześć ośrodków badawczo-rozwojowych, których działalność przybliżymy. Pierwszym będzie CIT na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej.
Wybrano nową Radę Samorządu Doktorantów UPWr
25.01.2024
Przewodniczący Rady Samorządu Doktorantów Adam Cegła i wiceprzewodniczący: Justyna Załuska oraz Rafał Ramut opowiadają o planach i celach na najbliższy rok.
UPWr dołącza do sieci Baltic University Programme
23.01.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stał się oficjalnie częścią sieci Baltic University Programme (BUP). Włączenie się do tej inicjatywy otwiera przed uczelnią nowe możliwości współpracy i wymiany międzykulturowej. To także dostęp do szerokiej gamy kursów, programów i projektów edukacyjnych oraz naukowych dla studentów i pracowników uczelni.
Noc Biologów na UPWr
17.01.2024
Noc Biologów to wydarzenie, które rokrocznie przyciąga miłośników nauki biologicznej w całej Polsce. W tym roku, 12 stycznia 2024, obchodzona była jego XIII edycja pod hasłem „Tajemnice życia od komórek do biosfery”, z udziałem 30 jednostek naukowych. Wśród nich znalazł się również Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, który po raz pierwszy dołączył do tego projektu, dzięki inicjatywie dziekana prof. Adama Romana.
Czysta energia – kto jest dłużnikiem, a kto wierzycielem
17.01.2024
Mieszkańcy małych miast i wsi mogą odegrać kluczową rolę w transformacji energetycznej w Polsce. Właśnie te społeczności mają potencjał stworzenia lokalnych i niezależnych systemów, które gwarantują bezpieczeństwo energetyczne w całym kraju.
15. Koncert noworoczny – Otworzyliśmy serca i portfele
15.01.2024
Tradycyjnie, goście Koncertu noworocznego nie zawiedli i po raz kolejny, dzięki nim, pomożemy podopiecznym fundacji Wrocławskie Hospicjum dla Dzieci. Z aukcji charytatywnej, sprzedaży katalogów i zbiórki z puszek udało się zebrać niemal 118 000 złotych!
15. Koncert noworoczny – transmisja
12.01.2024
Bądźcie z nami – oglądajcie transmisję aukcji i koncertu online.
15. jubileuszowy Koncert noworoczny – muzyka i sztuka dla dobrej sprawy
10.01.2024
Już w piątek odbędzie się charytatywny, piętnasty Koncert noworoczny. Ten wyjątkowy wieczór, dedykowany wsparciu Fundacji Wrocławskie Hospicjum dla Dzieci, rozpocznie się od aukcji charytatywnej, prowadzonej przez redaktora Marka Obszarnego. Wydarzenie, które stało się już uczelnianą tradycją, co roku przyciąga tłumy gości pragnących wesprzeć szczytny cel.
O przyszłości uczelni z młodymi naukowcami
05.01.2024
Młodzi, zdolni naukowcy z nieprzeciętnymi osiągnięciami (stypendia i nagrody Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, premiera, ministra nauki, granty programu LIDER) spotkali się z prof. Jarosławem Bosym, rektorem UPWr na „śniadaniu ludzi z pasją”, by porozmawiać o przyszłości UPWr i ich roli w jej budowaniu.
EU GREEN – to już rok!
04.01.2024
Współpraca 9 uniwersytetów z 9 krajów w czasie ostatnich 12 miesięcy była niejednokrotnie starciem kultur i mentalności, ale też jedyną w swoim rodzaju okazją do czerpania z poszczególnych, często bardzo różnorodnych doświadczeń i rozwiązań.
Skończmy z rutyną, czas podjąć ryzyko
01.01.2024
Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr o sytuacji finansowej uczelni, podziale subwencji, innowacyjnej dydaktyce, którą wymusza m.in. rozwój sztucznej inteligencji oraz decyzjach, jakich oczekuje od nowego ministra nauki.
Mamy LIDERA! Naukowczyni UPWr z szansą na podbicie rynku kosmetycznego
27.12.2023
Projekt dr Agnieszki Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy otrzyma finansowanie w XIV edycji programu „Lider” Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Naukowczyni UPWr chce opracować metodę otrzymywania wielofunkcyjnej substancji konserwującej dla przemysłu kosmetycznego - alternatywy dla m.in. nieakceptowanych przez konsumentów sztucznych konserwantów.