eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

W przyjaznej atmosferze studenci efektywniej się uczą

11.05.2023

Pośród wykładowców z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności studenci najwyżej ocenili Adama Głowackiego. Docenili jego sposób przekazywania wiedzy i to, jaką potrafi stworzyć atmosferę na zajęciach.

PRELUDIUM BIS – cztery granty dla naukowców UPWr

09.05.2023

Ponad 2,6 mln złotych otrzymają naukowcy UPWr na badania w ramach grantów przyznanych w konkursie Narodowego Centrum Nauki PRELUDIUM BIS 4. Dofinansowane projekty przyczynią się m.in. do wzrostu bezpieczeństwa żywności, poprawienia metod prewencji i leczenia salmonelloz oraz wykorzystania w produkcji biopaliw drożdży.

Archeozoologowie UPWr dowiedli, że już Rzymianie hodowali małe buldogi

05.05.2023

Badacze z UPWr dowiedli, że hodowanie małych psów brachycefalicznych (krótkopyskich) zdarzało się już w starożytnym Rzymie. Badania czaszki psa sprzed 2000 lat wskazują, że najbardziej przypominał on wyglądem buldoga francuskiego. Zwierzę było dobrze traktowane i zostało pochowane razem z człowiekiem.

Przemysłowe fermy i ptasia różnorodność idą w parze

27.04.2023

Czy modernizacja wsi oznacza dla ptaków same niekorzystne zmiany? Okazuje się, że dla niektórych gatunków nowoczesne fermy to znakomite miejsce do życia. Wyniki badań zaskoczyły ornitologów.

Dydaktyka jest ich drugą naturą

26.04.2023

Studenci zdecydowali. W anonimowych ankietach kolejny raz wskazali swoich ulubionych dydaktyków. Z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt są to zeszłoroczny laureat Arkadiusz Dziech i prof. Jacek Szczurowski.

Innowacyjne badania dr Igwegbe i prof. Białowca

20.04.2023

Nigeryjska naukowczyni dr Chinenye Adaobi Igwegbe przyjechała na UPWr na wymianę naukową w ramach programu NAWA. Wraz z prof. Białowcem bada możliwości upcyklingu fosforu, którego związki można wykorzystać m.in. do produkcji ceramiki.

Prof. Niżański członkiem Komisji Ewaluacji Nauki

18.04.2023

Profesor Wojciech Niżański, kierownik Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i szef Wiodącego zespołu Badawczego Innowacyjna diagnostyka i terapia weterynaryjna (Inno-WET) został powołany do Komisji Ewaluacji Nauki na kadencję 2023-2027.

Zielone dachy to przyszłość nowoczesnych i zrównoważonych miast

31.03.2023

O zielonych dachach, zaletach tego ekologicznego oraz praktycznego rozwiązania, dobrych praktykach z Wrocławia i ekoprojektach pracowników i studentów UPWr rozmawiamy z dr Martą Weber–Siwirską z Katedry Architektury Krajobrazu, prezesem Polskiego Stowarzyszenia „Dachy Zielone” i współorganizatorką konferencji „Zazielenianie dachów polskich miast”.

Matematyka ostrzega przed smogiem

30.03.2023

Czy powietrze w Polsce naprawdę jest coraz gorsze? Jakie metody sprawdzają się najlepiej w modelowaniu zanieczyszczeń atmosferycznych? Czy można stworzyć lepsze systemy wczesnego ostrzegania?

UPWr i współpraca z uczelnią z Tajwanu

21.03.2023

Dr Mohsen Gavahian, profesor National Pingtung University of Science and Technology of Taiwan i jeden z 2% najlepszych naukowców na świecie, odwiedził ostatnio Zakład Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej, którym kieruje prof. Adam Figiel.

Szkolimy doradców rolników

20.03.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako jedyny w Polsce uruchomił podyplomowe studia dla doradców rolniczych – zamawiane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 45 słuchaczy z całego kraju poznaje przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym w wymiarze prawnym, organizacyjnym i praktycznym.

Technologia żywności i żywienie człowieka z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia

17.03.2023

Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej przyznało Certyfikaty Doskonałości Kształcenia – wśród wyróżnionych jedenastu doskonałych kierunków w kategorii „Doskonały kierunek – doskonałość w kształceniu” jest technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Równość na UPWr

08.03.2023

Prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu do spraw umiędzynarodowienia o planie równości na UPWr, jego realizacji i szansach jakie daje w tym aspekcie EU GREEN: – Wciąż barierą dla kobiet jest uczestnictwo w gremiach decyzyjnych. Konsorcjum przyjęło plan pracy nad parytetem.

Troje naukowców z UPWr ze stypendium Bekkera

02.03.2023

Prof. Aleksandra Mirończuk, Estera Trzcina i dr Luca Demarchi to tegoroczni stypendyści programu im. Bekkera Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej. Na swoje projekty zdobyli ponad pół miliona złotych.

Tutoring w Szkole Doktorskiej UPWr – to się sprawdza!

28.02.2023

Doktoranci Sepideh Fallahi, Joanna Bubak i Hassanali Mollashahi opowiadają o swoim doświadczeniu z programem tutoringowym Szkoły Doktorskiej UPWr po pierwszym roku jego funkcjonowania.

Prof. Melnyk: – My walczymy o życie

24.02.2023

Prof. Oleg Melnyk z Narodowego Uniwersytetu Przyrodniczego i Nauk o Środowisku Ukrainy, specjalista z zakresu anatomii i profesor honorowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o współpracy z polskimi naukowcami, znaczeniu anatomii i własnej drodze do nauki.

Prof. Sośnica: – Kopernik zmienił perspektywę patrzenia na wszechświat

16.02.2023

Prof. Krzysztof Sośnica na Dzień Nauki Polskiej obchodzony w rocznicę urodzin Mikołaja Kopernika o znaczeniu przełomu kopernikańskiego, poszukiwaniu piękna w nauce, misjach kosmicznych i udziale naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w budowie bazy na Księżycu. Rok 2023 w związku z 550. rocznicą urodzin astronoma został ogłoszony Rokiem Kopernika.

Prof. Gliszczyńska: – Chemia jest kluczem do poznania żywych organizmów

09.02.2023

Nowo mianowana prof. Anna Gliszczyńska o tym, co wiemy dzięki chemikom, co to jest chemia żywności, do czego można wykorzystać fosfolipidy i co kryje się pod terminem „biokataliza”.

Prawda pogrzebana w ziemi – jak naukowcy UPWr odkrywają tajemnice przeszłości

08.02.2023

Praca archeologa czy antropologa przypomina nieco pracę detektywa, tyle że dowody i poszlaki w ich sprawach są lepiej ukryte. O tym jak szukać tropów, o potrzebie łączenia nauk humanistycznych i przyrodniczych, o znaczeniu odkrywania zapomnianych niemieckich obozów koncentracyjnych i o pracy przy wykopaliskach opowiadają dr Paweł Konczewski i studentka biologii człowieka Weronika Sądzińska.

Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?

07.02.2023

Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.

Prof. Lazar: – Stawiam na myślenie

01.02.2023

Nowo mianowany profesor Zbigniew Lazar o tym, czy z drożdży da się zrobić paliwo do samolotów, o tym, co w naukach przyrodniczych zmieniła biotechnologia i o pożytkach ze staży zagranicznych.

  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 28

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png