wybierz kategorie wiadomości
Rektor Tadeusz Trziszka: – To rok przełomu
04.10.2019
Cel: 2025 rok – uniwersytet 3. generacji, 2030 – 4.0, czyli uniwersytet innowacyjny. Prof. Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego, tłumaczy, jakie najważniejsze wyzwania przyniesie nadchodzący rok akademicki.
Prof. Hartung: – Przyszłość to współpraca
03.10.2019
Prof. Jörg Hartung, którego Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wyróżnia tytułem doktora honoris causa, opowiada, jak zmieniała się hodowla zwierząt, o odpowiedzialności człowieka i o… poezji
Inauguracja środowiskowa za nami
02.10.2019
Uroczysta inauguracja roku akademickiego z udziałem przedstawicieli wszystkich wrocławskich uczelni tradycyjnie już odbyła się na Uniwersytecie Wrocławskim. Wykład „Nauka dla przyszłości” wygłosił prof. Klaus von Klitinzg, laureat Nagrody Nobla.
Nowy film promocyjny UPWr
01.10.2019
Kilka miesięcy pracy, 18 lokalizacji, ponad 60 zaangażowanych osób z uczelni. Nowy rok akademicki rozpoczynamy nowym filmem promocyjnym.
2 mln zł na międzynarodowe partnerstwo dla UPWr
30.09.2019
UPWr w dyscyplinie weterynaria zdobył grant w wysokości 2 milionów złotych z programu NAWA – partnerstwo międzynarodowe. Koordynatorem projektu jest prof. Wojciech Niżański, który nie kryje, że to ogromny sukces.
Tłumy na VI Święcie sera i wina
23.09.2019
Kilka tysięcy wrocławian przyjechało do Pawłowic na VI Święto sera i wina. Nie tylko mogli kupić sery i wina, ale też wysłuchać gawędy Katarzyny Bosackiej i kibicować uczestnikom studenckiego konkursu o tytuł mistrza kuchni, w którym walczono o Nagrodę Rektora.
UPWr wysyła serowarów i winiarzy na szkolenia
19.09.2019
Już po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował wyjazdy studyjne do Francji i Włoch dla winiarzy i serowarów. Zdobytą za granicą wiedzę uzupełnią szkolenia, które odbędą się w październiku.
Katarzyna Bosacka na UPWr o tym, czy wiemy, co jemy
18.09.2019
Katarzyna Bosacka, dziennikarka ucząca Polaków tego, jak zdrowo jeść i jak mądrze kupować jedzenie, będzie gościem VI Święta sera i wina na Pawłowicach, 22 września.
Chór Uniwersytetu Przyrodniczego podbił Macedonię
11.09.2019
Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wrócił z Międzynarodowego Festiwalu Chóralnego w Ohrid w Macedonii z nagrodami – za najlepsze wykonanie utworu sakralnego, dla najlepszego solisty, za znakomite wykonanie utworu macedońskiego.
Animacje o dyscyplinach: żywność
09.09.2019
UPWr ma 7 wiodących dyscyplin naukowych, w których prowadzi kształcenie studentów i doktorantów oraz badania naukowe. O każdej z dyscyplin powstaje animowany film – pierwszy z cyklu poświęcony jest technologii żywności i żywienia.
Walne Zgromadzenie Międzynarodowej Unii Geodezji i Geofizyki (IUGG)
19.08.2019
27. walne zgromadzenie Międzynarodowej Unii Geodezji i Geofizyki (IUGG), które odbyło się w lipcu w Montrealu w Kanadzie połączono ze świętowaniem 100. rocznicy powstania Unii.
Student Sławek Banaś nie żyje
08.08.2019
Nie było spotkania bez Sławka. Gdzie się nie pojawił, zawsze wywoływał uśmiech na twarzach. Czy to żartem, czy swoim legendarnym „cześć, tu Sławomir!”. Sławek Banaś z Samorządu Studenckiego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zmarł nagle.
Czas na zawodowców z UPWr
24.07.2019
Hotel dla owadów, turbina wiatrowa zintegrowana z panelami fotowoltaicznymi czy izolowanie kurkuminy z kurkumy – to niektóre efekty mini projektów badawczych realizowanych we współpracy UPWr i szkółzawodowych w ramach unijnego projektu „Czas na zawodowców”.
Prof. Wiatkowski: – Czas zacząć dbać o wodę
15.07.2019
Prof. Mirosław Wiatkowski, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska o suszy i wodzie, o tym, jak nauka może pomóc decydentom i co może zrobić każdy z nas, by chronić zasoby wodne.
Dolnośląski Festiwal Nauki: dołącz do zrzutki
08.07.2019
Trwa zrzutka na Dolnośląski Festiwal Nauki. Największy w Polsce cykl spotkań, wykładów i warsztatów, odbywający się już po raz 22. dostał mniejsze dofinansowanie. Zbiórka organizowana jest naserwisie zrzutka.pl
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!
01.07.2019
W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 208. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 241.
UPWr i stowarzyszenie z Saksonii dla żywności
18.06.2019
Utworzenie Centrum Dydaktycznego UPWr w Radomierzu – to jeden z efektów transgranicznego porozumienia podpisanego przez naszą uczelnię ze stowarzyszeniem Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V. (CSB).
Nasi profesorowie na Spitzbergenie
10.06.2019
Jak wykorzystać grzyby do badania zmian klimatycznych? Odpowiedzi na to pytanie szukają na wyspach na Morzu Arktycznym prof. Wojciech Pusz i prof. Jacek Urbaniak.
UPWr 2.0: zdobyliśmy projekt na rozwój uczelni
31.05.2019
NCBiR przyznało nam ponad 7 mln zł na wzbogacenie i poprawę jakości, skuteczności i dostępności oferty edukacyjnej. Z programu POWER 3.5 skorzystają studenci, doktoranci, pracownicy i władze uczelni.
Jak to się robi w Ameryce?
30.05.2019
Jak wygląda studiowanie w Stanach Zjednoczonych? Na to pytanie odpowiadają dr hab. Andrzej Białowiec, Paweł Stępień i Kacper Świechowski, którzy wizytowali Iowa State University.
Studentki UPWr zdobyły Wrocławską Magnolię
29.05.2019
Joanna Dobrzańska i Sara Kanoza, absolwentki architektury krajobrazu, wyróżnione „Wrocławską Magnolią”. Ich prace magisterskie mają szansę na wykorzystanie w zadaniach miasta dotyczących zieleni.