eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Naukowcy z UPWr w komitetach naukowych PAN

01.12.2023

Polska Akademia Nauk zakończyła wybory członków komitetów naukowych, które swoją kadencję rozpoczną w 2024 roku. Wśród wybranych są naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Naukowczyni UPWr powołana do KKE

30.11.2023

Prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak została powołana do Krajowej Komisji Etycznej do Spraw Doświadczeń na Zwierzętach (KKE). – Najważniejsze to znaleźć równowagę pomiędzy badaniami, w których udział zwierząt jest konieczny, a tymi, których wynik można uzyskać z wykorzystaniem tzw. metod alternatywnych – mówi o swojej roli w KKE naukowczyni UPWr.

Praca magisterska w formie artykułu? To możliwe

29.11.2023

Nie każdy wie, że istnieje inna forma pracy magisterskiej, niż ta tradycyjna. Jedną z alternatyw jest napisanie artykułu naukowego. O swoim doświadczeniu z tą formą opowiadają Monika Siniawska, Kamila Koj i Martyna Rybak, absolwentki Technologii Żywności i Żywienia Człowieka.

Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności - relacja

27.11.2023

Absolwenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.

Psy ratownicze, terapeutyczne i przewodnicy – bohaterowie na czterech łapach

24.11.2023

W najnowszym odcinku podcastu eksperci dr Anna Budny-Walczak z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt i Tomasz Stępień, Współpracownik Fundacji Psi Ratownicy opowiadają o psach terapeutycznych, przewodnikach i ratowniczych. Mówią m.in. o ich bohaterskich misjach, jak przeszukują gruzowiska i odnajdują zaginione osoby, czy o psach, które bezpiecznie prowadzą przez życie osoby z niepełnosprawnościami.

Hodowla bydła: między zyskiem a dobrostanem

24.11.2023

Wiele krów traci ciążę na wczesnym etapie, do 50 dnia. Ustalenie ich profilu hematologicznego pomaga w wykryciu zaburzeń rozrodczych. Szybka diagnostyka ma kluczowe znaczenie dla utrzymania rentowności stada i efektywnej reprodukcji.

Naukowczyni UPWr wyróżniona przez Wrocławskie Centrum Akademickie

23.11.2023

Dr Karolina Sobieraj została wyróżniona w Studenckim Programie Stypendialnym realizowanym przez Wrocławskie Centrum Akademickie. Docenione zostały jej sukcesy na polu biologicznej produkcji tlenku węgla z bioodpadów.

UPWr wśród liderów polskiej wynalazczości

15.11.2023

Już drugi rok z rzędu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu utrzymuje się w czołówce uczelni, których naukowcy uzyskali najwięcej patentów. W 2021 roku było ich 118 dając nam trzecie miejsce w rankingu Urzędu Patentowego RP, rok później 56, co pozwoliło zająć miejsce czwarte.

Superfoods 101: Black Garlic and Other Supplements

13.11.2023

W pierwszym anglojęzycznym odcinku podcastu, prof. Adam Figiel i dr Nesa Dibagar opowiadają o wpływie diety na zdrowie, właściwościach jabłek i czarnego czosnku, międzynarodowej współpracy w badaniach i odmiennych perspektywach kulturowych. Czym tak naprawdę są superfoods? Jak wpływają na nasze zdrowie? Co to jest czarny czosnek? Czy jedzenie superfoods naprawdę może wpłynąć na długość naszego życia? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w najnowszym odcinku podcastu UPWr.

Absolwent Filip Marek: – Rośliny też podlegają trendom

10.11.2023

Filip Marek to absolwent ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dziś jest dyrektorem, edukatorem i znawcą trendów w świecie florystyki.

Student z UPWr na podium w EuroSkills 2023

09.11.2023

Rafał Piechaczek, student IV roku zarządzania i inżynierii produkcji na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym, zdobywca III miejsca w międzynarodowym konkursie EuroSkills 2023, opowiada o zmaganiach w konkursie i o nowoczesnym rolnictwie.

Eksperci UPWr: wygrabianie liści niszczy bioróżnorodność

09.11.2023

Dokładne wygrabianie liści sprawia, że nasz ogród zamienia się w biologiczną pustynię. – Opadłe liście przyczyniają się do powstawania próchnicy, która gromadzi się w glebie, a to jest najcenniejszy i najbardziej naturalny nawóz. To również środowisko życia mikroorganizmów, schronienie dla mniejszych zwierząt oraz stołówka dla zimujących u nas ptaków – wylicza prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr.

Sukcesy UPWr w dwóch międzynarodowych rankingach

07.11.2023

Pierwsze miejsce w Polsce w dziedzinie Food Science & Technology Rankingu Szanghajskiego czy drugie miejsce we wskaźniku industry w dyscyplinie Veterinary Science rankingu THE WUR by subject to tylko niektóre przykłady sukcesów UPWr w największych i najbardziej prestiżowych zestawieniach świata.

Jajo z UPWr w finale konkursu Naczelnej Organizacji Technicznej

07.11.2023

Wyposażone w elektroniczne czujniki Jajo, które podobnie jak łódź podwodna, potrafi utrzymać się na zaprogramowanej głębokości i mierzyć parametry jakościowe wody: od pH przez zasolenie, przewodnictwo i mętność aż po zawartość tlenu – znalazło się w finale konkursu „Za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki w 2022 roku” Naczelnej Organizacji Technicznej.

Miasto, masa, maszyna – rola miasta w życiu człowieka

30.10.2023

W najnowszym odcinku podcastu, prof. Paweł Swianiewicz i Bartłomiej Świerczewski, dyrektor Wydziału Spraw Społecznych Urzędu Miasta Wrocławia, analizują m.in., czy miasto to dar cywilizacyjny czy wyzwanie. Przytaczają koncepcję miasta jako maszyny wzrostu, rozmawiają o wpływie deweloperów i właścicieli nieruchomości na rozwój miast i mówią o demografii Wrocławia.

Sukces kół naukowych w konkursie KoKoN

27.10.2023

SKN Geodetów i SKN Planowania Przestrzennego „Puzzle" nagrodzeni w konkursie KoKon w kategoriach „Cyfryzacja” oraz „Innowacja i nowe technologie w ekologii i ochrony środowiska”. Wyniki ogłoszono 14 października podczas Gali Środowiska Studenckiego na Politechnice Warszawskiej

Eksperci UPWr: biedronka azjatycka to owad pożyteczny, choć bywa uciążliwy

26.10.2023

Temat biedronek azjatyckich pojawia się jesienią, kiedy te niewielkie owady, szukając sobie miejsca do zimowania, siadają na oknach, nasłonecznionych ścianach i próbują się dostać do naszych mieszkań. – Mówimy wtedy o pladze i mnożymy sposoby, by się biedronki pozbyć. Ale jej uciążliwość trwa zaledwie kilka dni. Przez pozostałą część roku nikt o niej nie mówi, a szkoda, bo jest pożyteczna, zjadając np. mszyce – mówi prof. Jacek Twardowski, kierownik Zakładu Entomologii UPWr.

Śmiertelność płodów bydła: nadzieja w szczepionkach

26.10.2023

Na sto cieląt aż sześć, siedem rodzi się martwych. Hodowcy traktują te śmierci jak dopust boży. Naukowcy natomiast próbują zrozumieć czynniki ryzyka i przyczyny poronień oraz śmiertelności płodów bydła. Jedną z najlepszych metod zapobiegania czynnikom infekcyjnym jest immunoprofilaktyka.

Doktorant Jayson Pasaol z nagrodą MCO za najlepszy esej

24.10.2023

Pochodzący z Filipin doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, Jayson Pasaol, zdobył pierwsze miejsce w konkursie organizowanym przez Magna Charta Observatory.

Dr Marta Sylla nominowana do Nagrody Naukowej „Polityki”

20.10.2023

Nagroda Naukowa „Polityki” przyznawana jest od ponad 20 lat. W gronie 23. finalistów jest dr Marta Sylla z Instytutu Gospodarki Przestrzennej. Jest jedną z trójki młodych naukowców nominowanych w kategorii Nauki społeczne – z dyscypliny geografia.

Międzynarodowa działalność studentek UPWr

19.10.2023

Studentki weterynarii z UPWr zostały wybrane do IVSA Officials. Zuzanna Czekaj do zarządu IVSA Global (Executive Committee), a Małgorzata Nosiadek została powołana na Secretary of DAD.

  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 24

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png