eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Mamy nowy wydział

05.10.2023

Nowy rok akademicki 2023/2024 Uniwersytet Przyrodniczy rozpoczyna z nową jednostką. Wydziałem Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu, którym kieruje prof. Beata Raszka. Funkcje prodziekanów objęli prof. Piotr Krajewski i dr hab. Renata Gubańska.

Ścieki: kompromis między ekonomią a ekologią

29.09.2023

Zarządzanie? Zwykle kojarzy nam się z finansami, nieruchomościami, kadrą czy ryzykiem. Zarządza się także ściekami, a czas gra tu bardzo ważną rolę.

EU GREEN WP2 Staff Week i Students Council już w październiku na UPWr

28.09.2023

Już w październiku UPWr wystąpi w roli gospodarza spotkania przedstawicieli wszystkich krajów członkowskich sojuszu EU GREEN. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako lider pakietu roboczego WP2 – Model edukacyjny oparty na zrównoważonym rozwoju finalizuje przygotowania do Staff Weeku.

Absolwentka UPWr: – Zieleń w mieście jest niezbędna

14.09.2023

Angelika Kuśmierczyk-Jędrzak jest absolwentką architektury krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To dzięki jej zaangażowaniu w miejskie projekty Wrocław się zazielenia.

Staff week w ramach projektu INTERACT na Uniwersytecie Przyrodniczym

05.09.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu gości w tym tygodniu ponad trzydziestu naukowców i przedstawicieli dziesięciu ukraińskich uniwersytetów w ramach projektu INTERACT.

Eksperci UPWr radzą: Dlaczego warto robić przetwory?

30.08.2023

Domowe przetwory od kilku lat wróciły do łask. To nie tylko modny trend, ale też dobry sposób na wzbogacenie zimą codziennej diety w cenne składniki odżywcze i witaminy. Jak je przygotować radzi profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych.

Eksperci UPWr: Zadbajmy, by dzieci jadły zdrowo w domu i w szkole

24.08.2023

Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka UPWr o tym, co dziecko powinno jeść na śniadanie, by wspomóc pracę mózgu i koncentrację, jak przygotować uczniom idealny lunch-box i dlaczego z diety należy wyeliminować słodzone napoje, a zwłaszcza energetyki.

Absolwentka UPWr na straży bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego

24.08.2023

Czy po weterynarii trzeba zostać praktykującym lekarzem weterynarii? Otóż nie. Historia Pani Małgorzaty Bystroń-Pospiszyl pokazuje, że po studiach na kierunku weterynaria można mieć ciekawy zawód związany z weterynarią, niekoniecznie w klinice weterynaryjnej.

Eksperci UPWr: Suszyć, marynować, mrozić? Jak zbierać i przetwarzać grzyby

21.08.2023

Przed nami szczyt sezonu grzybowego. Na jesienny wysyp czekają miłośnicy borowików, podgrzybków, maślaków i kurek. Dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa UPWr podpowiada, jak zbierać grzyby i która z metod ich przetwarzania jest najlepsza.

Eksperci UPWr: Niebezpieczne odpady płoną, duszą i trują!

08.08.2023

Skuteczne metody utylizacji odpadów niebezpiecznych są bardzo drogie, co prowadzi do nielegalnych praktyk, takich jak „przypadkowe samozapłony”. W efekcie takiego pożaru ilość składowanych odpadów zmniejsza się bowiem o nawet 90 proc., a ryzyko kary jest niewielkie, bo ciężko wskazać sprawcę – mówi dr Sylwia Stegenta-Dąbrowska z Katedry Biogospodarki Stosowanej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

WAZZA „Ciepła”, czyli wspólna inicjatywa miasta i wrocławskich uczelni

04.08.2023

Studenci i naukowcy trzech wrocławskich uczelni projektują ogród społeczny dla seniorów. Wszystko dzięki finansom płynącym z miasta.

Badaczka UPWr odkryła nowy gatunek grzyba

03.08.2023

Colletotrichum acericola – to pierwszy gatunek grzyba odkryty we Wrocławiu. Znaleziony przypadkiem i bardzo ciekawy, m.in. ze względu na żywiciela, na którym został odnaleziony. – To klon jesionolistny, obcy i inwazyjny gatunek drzewa, który „uciekł z hodowli” i zagraża naszemu lokalnemu środowisku – mówi dr Katarzyna Patejuk z Zakładu Fitopatologii i Mykologii.

Absolwent Dawid Fedko: – Budownictwo daje wiele możliwości

02.08.2023

Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Dawid Fedko, opowiada o tym, jak znalazł swoją drogę w budownictwie, jak technologia zmienia branżę i jak doświadczenie w piłce nożnej przydaje mu się na co dzień w pracy.

Kiedy kości zdradzają swoje tajemnice

01.08.2023

Letnie warsztaty antropologiczno-archeologiczne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to zajęcie dla cierpliwych, dociekliwych i uważnych. Uczestnicy badali szczątki znajdujące się w czterech urnach z cmentarzyska ciałopalnego ludności bałtyjskiej zamieszkującej Pojezierze Mrągowskie.

Eksperci UPWr: sałatki, koktajle i zupy - to dieta na upały

18.07.2023

Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mówi o tym, co jeść i pić w upalne dni, czego unikać oraz czym się nawadniać. – W okresie upałów trzeba dużo pić i co ważne pić bardzo często, małymi porcjami, podczas całego dnia. Unikać powinniśmy natomiast produktów smażonych, fast food i potraw ostro przyprawionych, a jeśli sięgamy po lody, to po sorbety – mówi dietetyczka.

Dwa granty z NCN dla UPWr

18.07.2023

Ponad 2,5 mln zł dla Uniwersytetu Przyrodniczego zdobyli dr Tomasz Janek i prof. Sebastian Opaliński w konkursie Narodowego Centrum Nauki Opus 24.

Paweł Jarzembowski. Asplenium scolopendrium L. - Baza zdjęć roślin z Europy Centralnej - fotografia mikroskopowa. [kolekcja botaniczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki,  Licencja: CC BY-SA 4.0,

Baza AZON-u powiększyła się o ponad 10 tysięcy zasobów

14.07.2023

W projekcie Atlas Zasobów Otwartej Nauki 2.0. (AZON 2.0.) UPWr udostępnił do wspólnej bazy ponad 10 tysięcy zasobów naukowych. W obu edycjach udostępniliśmy łącznie już ponad 18 tysięcy materiałów.

Miniatura 7 na badanie mszaków

11.07.2023

Dr Sylwia Wierzcholska z Zakładu Biologii Roślin zdobyła grant – 45 516 zł – w konkursie Miniatura 7 na projekt badawczy „Jak forofity kształtują różnorodność zależnej flory epifitycznej w górskich lasach gospodarczych?”.

Eksperci UPWr: grypa kotów – co o niej wiemy i jak uniknąć zakażenia

06.07.2023

Za większość nagłych zgonów kotów poprzedzonych dusznościami, drgawkami lub atakami padaczki odpowiada zakażenie wirusem grypy ptaków podtypu H5N1. Na 29 przebadanych dotąd próbek wynik dodatni dało 20, m.in. ta pochodząca od kota leczonego w uczelnianej przychodni weterynaryjnej. – Sprawa jest poważna, ale należy tonować stwierdzenia, że mamy do czynienia z epidemią ptasiej grypy u kotów – mówi prof. Krzysztof Rypuła z Zakładu Chorób Zakaźnych Zwierząt i Administracji Weterynaryjnej UPWr.

Nowa dyscyplina na UPWr: biotechnologia

03.07.2023

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu utworzono nową dyscyplinę badawczą. To biotechnologia. Jej przewodniczącym został prof. Zbigniew Lazar z Katedry Mikrobiologii i Biotechnologii Żywności.

Grzyby internetem natury

03.07.2023

W najnowszym odcinku podcastu eksperci z UPWr – dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa i prof. Artur Gryszkin z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa opowiadają o tym, które grzyby są najbardziej trujące, jak rozpoznać grzyby jadalne i czy grzyby z The Last of Us istnieją naprawdę.

  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 25

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png