wybierz kategorie wiadomości
![](/thumb/eGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV8xTRMsBF0JGRtgB1gWIgpYYkQhXx0rAwwTTxYUGiQpT1dAEywEXQkZG2AHWBYiClhiUDlfAzYJTVsTU1BfajwfAggMJhVuDxNYd0ECWGdGVS5ZMhJOehgPE08WAhIvKTIEBkt_UB1EFBUjF0UVJwhcPRVvEho9HxBSAkAXFCc-FE9OSzYISwNVQG8AT0lyVEF9BGUSCQ/zielona-dolina-glowna.jpg)
Lokalne produkty w zasięgu ręki
16.12.2022
W Hali Targowej we Wrocławiu od 17 grudnia rusza nowy punkt sprzedaży – na stoisku numer 70 będzie można znaleźć sery, chleby, pasty, miody, pierniki, soki, przyprawy, a nawet wina. Wszystkie łączy hasło „Produkt Lokalny” i projekt „Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia”.
![](/thumb/RGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV8xTQgnEl4KAB8jAF5XIAtXIEc8VVZ0SgVYD1FQSWonAgMNGSwEHAEbFToNVlc7CBclRzISWHoYEV4JUREHFyUJT1hLcEMdRBsbIwQVQGkUVW0bd0AVPw08WAcWSEJkbg4CDB03Dl0KEghvWRUULhNKLFYhVRM3GhoTTxYBGjIpT1dACj1SCFYPSH5TFQc/konopie-glowna-pl.jpg)
Biotechnologia na UPWr i kannabinoidy – co je łączy?
12.12.2022
Sylwia Ciałek i dr Radosław Gniłka – absolwenci biotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – opowiadają o swojej pracy z firmie Healthcann, jednej z nielicznych i zarazem najlepszych firm w branży konopnej w Europie.
![](/thumb/FGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfVwxTRkgFVQUWgk5BkAbORAbYxUzWRg9SlkTE1EGFjphHhkHHiQTRUsQFiIUWRtlDkkoFXkSBCoHCVQAQC0aLG5XT1dLaUNdBxkdb1kVCidGFW1HNFcRBwEHE1kFXlErIwMZEAYpDVQUVUBvDVINOAdYO1IyXwYhSk8TEF0IFmp2Tw4aWnxRSVRESm8e/peter-stewart-glowna.jpg)
Wytrwałość się opłaca – historia absolwenta lek. wet. Petera Stewarta
03.11.2022
Lek. wet. Peter Stewart, absolwent medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, większość swojej kariery spędził na leczeniu zwierząt w zoo w Dudley, w Wielkiej Brytanii. Po latach powrócił na UPWr, by przeprowadzić kurs z zakresu medycyny egzotycznych zwierząt.
![](/thumb/8GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV0xTQAjDVBLGRsqEVgeKkYVbVE8XBF6UkFBDEYGXjgjHQJPDikORggWVCcTUFhnRkk9WD9VFyw3ClVBDlBGamBPAQMHIkMLRAcWb08VCioDXBBeMRJOaURBUgxaBgEnIAEIEEt_Q18DAAkuAkMfLAtLNhV5EgcxEgYTWRYRC3t1XRVQWnVDTA/port-popo-glowna.jpg)
Absolwentki UPWr z prestiżową nagrodą dla architektów krajobrazu
21.10.2022
Członkinie polskiego Stowarzyszenia Architektury Krajobrazu zostały nagrodzone w konkursie International Federation of Landscape Architects 2022 IFLA Europe Student and Young Professionals! Hasłem tegorocznej edycji było Boldness & Beauty. W kategorii projektów zrealizowanych zwyciężyła Kamila Rogaczewska i Katarzyna Kobierska, absolwentki architektury krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
![](/thumb/aGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFsxTQIqG10PHFhhQVETJwEbdRU-Xw40AQhuBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/kozlik_glowna.jpg)
Specjaliści od gastronomii z dyplomem
08.07.2022
Studia inżynierskie na kierunku technologia i organizacja gastronomii – to odpowiedź nie tylko na potrzeby rynku, ale też samych studentów. Agata Kurasiewicz i Izabela Florek są właśnie na praktyce u Zbigniewa Koźlika, jednego z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni, współtwórcy – razem z Dolnośląską Organizacją Turystyczną – Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego.
![](/thumb/PGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFsxTQ4gDlgIERU_DlYZIQUbYxUzWRg9SlkTBFEdGiYqAh8PCCYLUEsQFiIUWRtlDkkoFXkSBCoHCVQAQC0aLG5XT1dLaUNdBxkdb1kVCidGFW1HNFcRBwEHE1kFXlErIwMZEAYpDVQUVUBvDVINOAdYO1IyXwYhSk8TEF0IFmp2Tw4aWnxRSVRESm8e/geoinformacja-glowna.jpg)
Prace naukowe z UPWr nagrodzone w Konkursie Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii
27.06.2022
Czwarta edycja Konkursu Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii w dziedzinie geoinformacji i czterdziesta dziewiąta edycja w dziedzinach architektury i budownictwa, planowania i zagospodarowania przestrzennego oraz mieszkalnictwa zostały rozstrzygnięte. Jurorzy nagrodzili cztery prace powstałe na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
![](/thumb/RGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFsxTQgrAF0PDRsSEFIUOAtLNlQvXhV6REFXClgXUXJuCgENHisAbldZED0EFVZpFEsgXTBTAAcBBxNZFkdRZG4BDAwOZ1sTFhtYYUFHGywBZiZTdwpFdEoAXg1AABwkIAgfQFNnD1QRBBksF1IdJBZAbRt3Qx0iDUELQVcKQHF8FV9RWWcc/glowna_1.jpg)
UPWr z projektem z programu Horizon-Widera
21.06.2022
Stworzenie centrum analizy sensorycznej żywności z ukierunkowaniem na novel food – to długofalowy cel związany z projektem SEASONED prof. Agnieszki Kity, przewodniczącej Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia i lidera WZB „Żywność i zdrowie”.
![](/thumb/JGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFgxTRMpDkUJAB8mQRtYLQ1VKhVvEgQtGxluBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/pusz_glowna.jpg)
Prof. Pusz: – Życie lasu jest fascynujące i chcemy o tym uczyć
24.05.2022
Ośrodek Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr w Złotówku zmienia priorytety. Już nie gospodarka łowiecka, a rozwinięcie nauk leśnych zarówno w dydaktyce, jak i nauce, będzie najważniejszym rozdziałem jego działalności. Takie cele stawia sobie nowy koordynator ośrodka prof. Wojciech Pusz.
![](/thumb/eGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFkxTQArDlwDG1hhQVETJwEbdRU8Xhs1DQ8cBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/inomel-glowna.jpg)
Złoty Medal targów Polagra Premiery dla projektu UPWr!
29.04.2022
Innowacyjny system sterowania obiegiem wody na obiektach melioracyjnych INOMEL – rozwiązanie, które opracowali m.in. naukowcy Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji UPWr – otrzymał Złoty Medal targów Polagra Premiery w kategorii „Maszyny, urządzenia i usługi dla rolnictwa”.
![](/thumb/VGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfF4xTQIqE1IcDhQ-CF5YZ0ZfJlswEk56BQJDCkEBCRcnAh8BEzwPQg0eJSoPWA0lAWZ9GT9AE3pEQUERWxgWKzgyBAZLf0MERFtYIQJZHWleGz9bdxxWKAkEVDxdFlFyfUFPAQYrFUMJGxYoERVAaQpcOEQ2UQA9DwxDGhZeUTslFwhAU2cCSVVOSjVRBEppGQ/mariusz_korczynski_glowne_2.jpg)
Prof. Korczyński: – Doktorat wdrożeniowy to sztuka partnerstwa
21.03.2022
Prof. Mariusz Korczyński, promotor doktoratu wdrożeniowego, realizowanego w Szkole Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, podkreśla, że podstawą współpracy doktoranta i naukowca jest partnerstwo obu stron.
![](/thumb/JGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfF8xTQwwPlYUEh8jQRtYLQ1VKhVvEhM0BxRfAhoYAy9uQU8SGyoLVAUDJSQHFUBpURtjFTlRGj9KWRMTWFBfajwMCgc2LAUTXEZWbwBYFD8WViNbMEJWYkoNVBRHERI8KQoCEBBnTRMVHgAoQQ1YKBwKdgctAkdoSh4/glowna.jpg)
EU-GREEN – UPWr, zrównoważony rozwój i Europejska Sieć Uniwersytetów
22.02.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z ośmioma europejskimi uczelniami stara się o wejście do Europejskiej Sieci Uniwersytetów. Wniosek do Komisji Europejskiej składać będzie koordynator konsorcjum – Universidad de Extremadura z Hiszpanii.
![](/thumb/YGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQy9nfVwxTRogE14RFgg-F0AVaUgbKV45VVZiSgRdDEMcEmYmHQpARWcRQwkdHy4XaBMvRgNtAnccVjQJDVZBDlADJG5BTxIIIgRuDxNYd1IbWCgLVztFOlwYPRpBC0FaFwQ7LwwZBw4qE0hEW1g-Ck0faV4bLE9mCUQgWlABQUk/glowna.jpg)
Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr
05.01.2022
Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.