wybierz kategorie wiadomości
W odpowiedzi na bieżące wyzwania – studia na UPWr
16.07.2024
UPWr aktywnie odpowiada na współczesne globalne wyzwania, takie jak zmiana klimatu, m.in. poprzez rozwijanie oferty edukacyjnej. Wprowadzając kierunki studiów, takie jak agroinżynieria, Bioeconomy, czy adaptacje do zmiany klimatu, uczelnia nie tylko dostosowuje się do zmieniającego się rynku pracy, ale także przyczynia się do kształtowania nowej generacji specjalistów zdolnych do zarządzania zrównoważonym rozwojem i skutecznego reagowania na ekologiczne wyzwania.
Autentyczna dydaktyka – dr Rozwadowska wyróżniona przez studentów
10.07.2024
Dr Aleksandra Rozwadowska z Katedry Biostruktury i Fizjologii Zwierząt została wyróżniona przez studentów jako jedna z najlepszych dydaktyczek Wydziału Medycyny Weterynaryjnej. Jej filozofia nauczania opiera się na tworzeniu środowiska, w którym studenci mogą być sobą, co sprzyja efektywnemu przyswajaniu wiedzy i budowaniu pozytywnych relacji między wykładowcą a studentem.
Szkoła Doktorska UPWr: budowanie młodej kadry naukowej
08.07.2024
Szkoła Doktorska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu została uruchomiona w październiku 2019 roku – zgodnie ze zmianami wprowadzonymi przez nową ustawę Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce. Jej pierwszym dyrektorem była prof. Aneta Wojdyło, w kadencji 2020-2024 prorektor ds. nauki. W roku 2020 na czele SD stanęła prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak, kierownik Zakładu Medycyny Translacyjnej na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej. Kadencję kończy 31 sierpnia 2024 r.
Badanie potencjału grzybów w nauce i przemyśle
08.07.2024
W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" odkrywamy fascynujący świat grzybów z ekspertami: dr Ewą Szczepańską i dr El Sayedem Ali. Badacze opowiadają o swoich badaniach i pasji do odkrywania nowych gatunków grzybów i potencjalnych zastosowań tych odkryć w różnych gałęziach przemysłu.
Na UPWr powstała Katedra Badań Systemowych
27.06.2024
Katedra Badań Systemowych to nowa jednostka utworzona na Wydziale Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu. Kieruje nią dr hab. inż. Iwona Kaczmarek.
Projektowanie miast przyjaznych seniorom
24.06.2024
W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" eksperci prof. Jan Kazak i prof. Joost van Hoof omawiają projektowanie miast przyjaznych dla seniorów, życie międzypokoleniowe i przyszłość starzenia się w miastach.
MINIATURA 8: cyfrowy bliźniak dla zrównoważonego rolnictwa
20.06.2024
Dr Arkadiusz Głogowski zdobył dofinansowanie z programu MINIATURA 8 Narodowego Centrum Nauki na realizację nowatorskiego projektu badawczego, dotyczącego produkcji żywności i dostępu do czystej wody – kluczowych w kontekście zrównoważonego rozwoju i zmian klimatycznych.
Leśny Zakład Doświadczalny w Złotówku – nie tylko zmiana nazwy
19.06.2024
Gdy ponad dwa lata temu zmienił się zarząd Ośrodka Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych w Złotówku, jednym z celów, jaki postawiła sobie załoga, była zmiana nazwy na Leśny Zakład Doświadczalny i dołączenie do grona czterech podobnych jednostek w kraju. I to się udało!
Cel 6: dostęp do wody
13.06.2024
Analitycy polityczni przewidują, że w ciągu kilkudziesięciu lat świat stanie w obliczu wojen o wodę. Bo to woda i jej jakość determinują życie i jakość tego życia.
UPWr w czołówce rankingu THE Impact
12.06.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu już po raz trzeci znalazł się w prestiżowym brytyjskim zestawieniu THE Impact, które bada, czy i w jakim stopniu uczelnie na całym świecie wdrażają ogłoszone przez ONZ w 2015 roku Cele Zrównoważonego Rozwoju.
Wyczyść skrzynkę – szkoda prądu
11.06.2024
Sektor technologii informacyjno-komunikacyjnych, w tym centra danych, generuje nawet do 2% globalnych emisji dwutlenku węgla. To poziom porównywalny z udziałem sektora lotniczego. Stąd pomysł, by na uczelniach tworzących sojusz EU GREEN, efektywnie zmniejszać ślad węglowy poprzez akcję czyszczenia skrzynek mailowych.
Po co nam mózg? Chronobiologia i przepis na pamięć absolutną
10.06.2024
W najnowszym odcinku podcastu, dr Aleksandra Karykowska i dr Joanna Wojsiat rozmawiają na temat mózgu i jego prawidłowego funkcjonowania. Ekspertki poruszają tematy takie jak zdrowy sen, dieta, chronobiologia i podkreślają ogromne znaczenie codziennego ruchu dla utrzymania sprawności i dobrej formy naszego mózgu.
Kompost – mikroświat fascynujący i przydatny
04.06.2024
Wrocławscy naukowcy udowodnili, że z pryzmy kompostowej można otrzymać nie tylko doskonały nawóz, ale także tlenek węgla niezbędny w wielu dziedzinach przemysłu. Zidentyfikowali bakterie, które produkują ten cenny gaz i jednocześnie przetwarzają bioodpady, których wytwarzamy coraz więcej.
Miejska Farma na Swojcu. Plony trafią do wrocławskich żłobków
23.05.2024
Na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej UPWr na Swojczycach uruchomiono Miejską Farmę. Uprawiane tam warzywa trafią do maluchów we wrocławskich żłobkach, gdzie będą dowożone elektrycznym pojazdem, a resztki plonów zagospodaruje organizacja pozarządowa. Na farmie pracują osoby wykluczone społecznie ucząc się nowego zawodu. To wspólna inicjatywa miasta Wrocław i naszej uczelni.
Dobry promotor? Wszechstronny i elastyczny
14.05.2024
Promotorka Szkoły Doktorskiej UPWr prof. Agnieszka Partyka mówi o różnorodności wyzwań, z jakimi stykają się promotorzy, a także o tym, że współpraca odgrywa kluczową rolę w kierowaniu, inspirowaniu i wspieraniu doktorantów w drodze do osiągnięcia celów naukowych.
Prof. Aleksandra Lis: – W dydaktyce stawiam na rozwiązywanie problemów
08.05.2024
Prof. Aleksandra Lis, dziś związana z Wydziałem Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu, w ubiegłym roku akademickim została przez studentów uznana podczas ankietyzacji za jedną z najlepszych dydaktyczek Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji.
Eksperci UPWr: przymrozki niebezpieczne dla sadów, winnic i ogrodów
25.04.2024
Kilka ostatnich mroźnych nocy może mieć katastrofalne skutki dla sadowników i właścicieli winnic. W wielu ogrodach nie będzie w tym roku jabłek, śliwek, orzechów. Zmarzły młode ziemniaki, ale też liczne kwiaty i krzewy np. magnolie, winobluszcze, winniki. Jak jednak przestrzega prof. Przemysław Bąbelewski z Katedry Ogrodnictwa UPWr nie należy niczego wycinać, a obserwować i liczyć, że nie wszystko stracone.
3xB, czyli aktywne opakowania do żywności: bezpieczne, biodegradowalne, bakteriobójcze
24.04.2024
Połączenie nowoczesnych technologii, chemii syntetycznej i zasobów natury pozwoliło na zaprojektowanie materiałów opakowaniowych nowej generacji. W innowacyjnych badaniach nad ich działaniem antybakteryjnym uczestniczyli naukowcy z Wrocławia i Chile.
Dzień Ziemi z EU GREEN
22.04.2024
UPWr dołączył do obchodów Światowego Dnia Ziemi w ramach sojuszu EU GREEN – studenci mieli okazję zażyć trochę ruchu, porozmawiać o well-being, ale też posprzątać tereny wokół Odry, czy wziąć udział w warsztatach sadzenia roślin.
Dr Ewa Szczepańska: – W dydaktyce nie ma głupich pytań
17.04.2024
Dr Ewa Szczepańska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności wyróżnia się swoim zapałem do nauki i nauczania, co potwierdziły w ankietach wysokie oceny studentów. To wyróżnienie, jak przyznaje, było dla niej miłą niespodzianką, ale jednocześnie potwierdzeniem efektywności jej metod dydaktycznych.
Atmosfera otwartości i zaufania kluczem do efektywnej dydaktyki
04.04.2024
Dr Patrycja Wróblewska z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt o praktycznym podejściu do edukacji, istotności tworzenia komfortowego środowiska dla studentów oraz otwartej komunikacji w procesie nauki.