wybierz kategorie wiadomości
UPWr liderem pierwszej części projektu TOPAS
10.04.2018
Pracownicy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uczestniczyli w Samarkandzie w spotkaniu roboczym międzynarodowego projektu TOPAS. Kolejne spotkanie za kilka miesięcy – we Wrocławiu, na naszej uczelni.
Prof. Kiełbowicz: Każdy chirurg powinien być odważny
04.04.2018
Prof. Zdzisław Kiełbowicz, kierownik Katedry i Kliniki Chirurgii, odebrał nominację profesorską z rąk prezydenta RP i przy tej okazji opowiada o chirurgii i kardiochirurgii, pracy zespołowej przy stole operacyjnym i kształceniu doktorantów, wyzwaniach i nietypowych pacjentach.
„A my po ESK…” – wystawa pracowników UPWr
03.04.2018
W Muzeum Architektury i Galerii Awangarda można oglądać wystawę „A my po ESK… Ekspresja. Struktura. Kolor” blisko 200 artystów, w tym prof. Piotra Błażejewskiego, prof. Alojzego Gryta i dr Anny Borcz z Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji.
Wesołych świąt!
28.03.2018
Niech wielkanocna nadzieja, dzięki której stajemy się lepsi, towarzyszy Wam przez cały rok, sprawiając, że wyzwania, jakie niesie ze sobą współczesny świat stają się łatwiejsze do mierzenia i prostsze do rozwiązania.
Jajo – symbol Wielkanocy i najdoskonalsze tworzywo
28.03.2018
Jajo, jak mówi prof. Tadeusz Trziszka, jest najdoskonalszym wytworem natury. Ma w sobie wszystkie substancje niezbędne do stworzenia nowego, żywego organizmu. Wystarczy 21 dni ciepła.
Marcowe posiedzenie senatu
26.03.2018
Utworzono studia II stopnia na kierunku biologia człowieka ora studia podyplomowe „Ekologiczne i integrowane ogrodnictwo”.
Światowy Dzień Wody 2018
22.03.2018
Obchody Dnia Wody na świecie i na UPWr pod hasłem „Woda dla natury”. Wiedzą o wodzie i wszystkim, co z nią związane dzieli się tego dnia Wydział Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji.
Wieczory Pawłowickie z Krzysztofem Pełechem
22.03.2018
Jeden z najwybitniejszych gitarzystów na świecie zagra w piątek 23 marca w pałacu w Pawłowicach. Koncert w cyklu Wieczorów Pawłowickich jest organizowany w ramach Festiwalu Frankofonii.
Europejska Karta Naukowa – co wiemy o naszej uczelni?
19.03.2018
Warunki pracy i rozwoju naukowego, wpływ na organy decyzyjne, prawa własności intelektualnej czy równość płci – to tylko niektóre obszary, które zdiagnozowaliśmy w badaniu ankietowym na UPWr.
Maria Soroko. Z UPWr do USA – na stypendium Fulbrigtha
15.03.2018
Dr Maria Soroko z Zakładu Hodowli Koni i Jeździectwa na UPWr w sierpniu wyjedzie na stypendium Fulbrighta. Nam opowiada o swoich badaniach naukowych, o studiach zagranicą i o fizjoterapii koni.
Profesor Andrzej Białowiec stypendystą Fulbrighta
14.03.2018
Naukowiec z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr, specjalizujący się w gospodarce odpadami, został stypendystą prestiżowego programu staży dla polskich naukowców – przez 9 miesięcy będzie prowadził badania na Iowa State University.
„Czas na zawodowców” – UPWr realizuje nowy projekt
09.03.2018
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu będzie realizował projekt „Czas na zawodowców”. Na ten cel przeznaczono ponad 445 tys. zł.
Awanturnicy w Pawłowicach. Muzyczni
28.02.2018
Podczas ostatniego Wieczoru Pawłowickiego wystąpił zespół Jaracas, wykonujący muzykę XVII-wiecznej Hiszpanii.
Gadżet promocyjny UPWr nagrodzony
26.02.2018
Rośliny in vitro zamknięte w małych słoikach, rozmnażane w Katedrze Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, zostały nagrodzone w konkursie Genius Universitatis na najlepszy gadżet promujący uczelnię wyższą w Polsce.
Lutowe posiedzenie senatu
26.02.2018
Do najważniejszych spraw lutowego posiedzenia senatu należało wyrażenie zgody na zbycie nieruchomości w Zabrodziu, referaty z działalności biblioteki, wydawnictwa, studium pedagogicznego, uniwersytetu otwartego oraz informacje o warunkach socjalno-bytowych studentów.
Biopaliwo z drożdży i alg – grant NCN
21.02.2018
Dr Adam Dobrowolski z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności WBiNoŻ otrzymał 1,5 mln zł na badania z konkursu SONATA BIS 7. Sprawdzi, czy i w jaki sposób biomasa brunatnych alg morskich może być wykorzystana do produkcji biopaliw przez drożdże.
Europejska Karta Naukowa. Co daje pracownikom i UPWr?
19.02.2018
W Polsce to wyróżnienie ma 67 instytucji. Przyznaje je Komisja Europejska na podstawie analizy zasad funkcjonowania wnioskodawcy, zalecając – po uwzględnieniu braków – naprawczy plan działania. Za dwa lata pierwsza ocena.
Uniwersytet Dzieci na Uniwersytecie Przyrodniczym
15.02.2018
Cel do 2025 roku: pół miliona dzieci – 20% wszystkich uczniów klas 1-6 SP i 28 tysięcy nauczycieli – 10% wszystkich uczących w klasach 1-6. Do zrealizowania z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu.
Ekspert UPWr: Doceńmy ryby. Nie tylko w śledzika
13.02.2018
Polacy w ciągu roku jedzą średnio 12 kilogramów ryb. Dla porównania: Norweg je ich 46 kg, a Portugalczyk aż 60 kg. Najczęściej wybieramy mintaja, a zaraz po nim – śledzie. Dlaczego warto jeść ryby?
Ekspert UPWr: Tłusty czwartek? Szanujmy tradycję!
08.02.2018
Żeby nie mieć wyrzutów sumienia po zjedzeniu jednego pączka, powinniśmy pójść na 40-minutowy szybki spacer. Ale jak mówi prof. Monika Bronkowska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, tradycja jest po to, by o niej pamiętać.
Architekci krajobrazu z UPWr: Wieś nie musi udawać miasta
07.02.2018
Prof. Irena Niedźwiecka-Filipiak i dr Zbigniew Kuriata zostali wyróżnieni przez samorząd województwa opolskiego za udział w Programie Odnowy Wsi. Nasi naukowcy opolskie doświadczenia wykorzystują też na Dolnym Śląsku.