eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Rusza XV edycja akcji DKMS na UPWr „HELPERS’ GENERATION”

10.04.2024

Już 15 kwietnia rusza akcja rejestracji potencjalnych dawców na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, organizowana w ramach Fundacji DKMS. Misja fundacji – znalezienie dawcy dla każdego pacjenta chorującego na nowotwór krwi, potrzebującego przeszczepienia krwiotwórczych komórek macierzystych – realizowana jest w dużej mierze przez inicjatywy lokalne, takie jak ta na uczelni.

Atmosfera otwartości i zaufania kluczem do efektywnej dydaktyki

04.04.2024

Dr Patrycja Wróblewska z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt o praktycznym podejściu do edukacji, istotności tworzenia komfortowego środowiska dla studentów oraz otwartej komunikacji w procesie nauki.

Wyzwanie Kiplin „Get Active" – krok ku zdrowszej przyszłości

03.04.2024

W ramach inicjatywy łączącej technologię z promowaniem aktywności fizycznej, Uniwersytet w Angers ogłosił wyzwanie „Get Active". To wydarzenie, zaplanowane na okres od 8 do 28 kwietnia 2024 roku, ma przeciwdziałać negatywnym skutkom siedzącego trybu życia. Ponadto, stanowi zaproszenie do przyjacielskiej rywalizacji między uczelniami wchodzącymi w skład sojuszu EU GREEN.

Życzenia wielkanocne

28.03.2024

Radosnych, rodzinnych i dobrych Świąt Wielkiej Nocy!

Eksperci UPWr: jedzmy jaja, nie tylko w święta

27.03.2024

Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, które są zdrowsze: ekologiczne czy z chowu klatkowego, o czym świadczy kolor żółtka i skorupki oraz jak poznać, czy jajo jest świeże.

Studentka UPWr Akademicką Mistrzynią Polski w ergometrze wioślarskim

26.03.2024

Studentka weterynarii Meriam Mamieliekova zdobyła w Warszawie złoty medal na Akademickich Mistrzostwach Polski w ergometrze wioślarskim.

Godzina dla Ziemi z UPWr

26.03.2024

Godzina dla Ziemi 2024. Polska przystąpiła do akcji WWF już po raz 17. W kampanii tym razem poświęconej złemu stanowi rzek nie zabrakło Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Podziękowania rektora elekta

26.03.2024

Podziękowania rektora elekta prof. Krzysztofa Kubiaka dla społeczności akademickiej UPWr.

Centrum szkoleniowe chirurgii laparoskopowej

19.03.2024

Studenci weterynarii i lekarze zyskali aparaturę, dzięki której mogą uczyć się doskonalić umiejętności w chirurgii laparoskopowej. To 11 stanowisk zakupionych dla Katedry i Kliniki Chirurgii ze środków zewnętrznych. Docelowo w klinice ma powstać europejskie centrum szkoleniowe, drugie po Strasburgu we Francji i trzecie na świecie po amerykańskim w Kalifornii.

Antropogeneza w nowym wymiarze

18.03.2024

Współpraca dr. hab. Dariusza Nowakowskiego z Zakładem Antropologii Uniwersytetu Wrocławskiego zrewolucjonizuje sposób, w jaki studenci zgłębiają tajniki ewolucji człowieka.

Lodowce pod obserwacją, czyli laserowy powrót do przeszłości

18.03.2024

Z Grenlandii co sekundę znika sześć tysięcy ton lodu. W coraz szybszym tempie ubywa go także na Antarktydzie. Naukowcom z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki udaje się, dzięki technikom satelitarnym, monitorować stan obszarów polarnych. Ich kondycja jest ściśle związana z zawirowaniami klimatycznymi, których doświadczamy coraz częściej.

Minister nauki na UPWr

14.03.2024

Minister nauki i szkolnictwa wyższego Dariusz Wieczorek na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu spotkał się z rektorami uczelni dolnośląskich i studentami. Mówił o finansowaniu badań, inwestycjach, funduszach na podwyżki i remonty i budowę akademików.

Znajdź swojego mistrza! - tutoring na UPWr

13.03.2024

Zadajesz sobie pytania o przyszłość po studiach? Zastanawiasz się nad wyborem tematu pracy? A może po prostu chcesz studiować ciekawiej oraz umieć więcej i lepiej? Zaloguj się dzisiaj na spotkanie z tutorami i znajdź swojego mistrza. Początek godzina 12.

Prof. Krzysztof Kubiak nowym rektorem UPWr

12.03.2024

Prof. Krzysztof Kubiak z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej został nowym rektorem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Kadencję rozpocznie 1 września 2024 r.

Rekordowy Dzień Otwarty na UPWr

08.03.2024

W Dniu Otwartym na kampusie grunwaldzkim UPWr wzięło udział około tysiąca osób! Licealiści się tłumnie zgromadzili, przekraczając tym samym liczby z poprzednich lat. Wydarzenie, pod hasłem „zasiej naukę", stało się platformą nie tylko do prezentacji oferty edukacyjnej uczelni, ale także do inspiracji i zachęcenia młodych ludzi do nauki.

Inspiration Day na UPWr – pierwszy krok dla przedsiębiorców

05.03.2024

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował inauguracyjne wydarzenie programu EU GREEN Entrepreneur Journey – Inspiration Day. To inicjatywa mająca na celu wspieranie i inspirację studentów, doktorantów i naukowców, pragnących wkroczyć na ścieżkę przedsiębiorczości technologicznej.

Kandydaci na rektora UPWr

05.03.2024

Programy wyborcze kandydatów na rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w kadencji 2024-2028.

Od pola do laboratorium – Czy AI i zrównoważony rozwój to przyszłość rolnictwa?

04.03.2024

W ostatnim w tym sezonie odcinku podcastu, dr Wiesław Fiałkiewicz i Józef Puciłowski podzielili się swoimi doświadczeniami i poglądami na temat rolnictwa w obliczu współczesnych wyzwań, takich jak zmiany klimatu. Eksperci dyskutowali na temat związku nauki z praktyką rolniczą, podkreślając, jak innowacje mogą wspierać zrównoważony rozwój upraw.

Wyróżnieni za zasługi dla Wrocławia

27.02.2024

Dr Grzegorz Sapikowski z medalem „Merito de Wratislavia” – „Zasłużony dla Wrocławia”. Lekarz medycyny weterynaryjnej z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów wyróżnienie odebrał podczas 52. Wrocławskiej Księgi Pamięci.

Ewaluacja i podwyżki. Przed spotkaniem z ministrem

26.02.2024

Zmiany w procesie ewaluacji, powrót Narodowego Centrum Badań i Rozwoju do ministerstwa i audyt tej instytucji – to tylko niektóre zmiany i wyzwania, jakie czekają środowisko akademickie w najbliższym czasie.

Szybko, wydajnie, oszczędnie – plazma prawie idealna

23.02.2024

Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody

  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 50

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png