eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Maria Soroko. Z UPWr do USA – na stypendium Fulbrigtha

15.03.2018

Dr Maria Soroko z Zakładu Hodowli Koni i Jeździectwa na UPWr w sierpniu wyjedzie na stypendium Fulbrighta. Nam opowiada o swoich badaniach naukowych, o studiach zagranicą i o fizjoterapii koni.

Człowiek i pies – zespół ratujący życie

24.01.2018

Weterynarze UPWr będą leczyć psy GOPR, WOPR i OSP, a ich opiekunowie opowiadają, jak się wybiera i szkoli psy, które ratują ludzkie życie, jak wygląda akcja poszukiwawcza z udziałem psów i dlaczego właściwie zostaje się ratownikiem-ochotnikiem.

Alicja Majewska: – Dlaczego pomagam? Bo tak trzeba

11.01.2018

– Jeśli moja popularność może pomóc w czynieniu dobra, to oczywiste, że ją do tego wykorzystuję – mówi Alicja Majewska, tegoroczna gwiazda Koncertu Noworocznego na UPWr.

Lekarze weterynarii z UPWr z nagrodą EuroSymbol 2017

05.01.2018

Wydział Medycyny Weterynaryjnej UPWr – z kategorią A w ocenie parametrycznej – oraz Centrum Diagnostyki Eksperymentalnej i Innowacyjnych Technologii Biomedycznych z nagrodą EuroSymbol 2017.

Prof. Monkiewicz: – Jestem ciekawy. Wszystkiego

03.01.2018

Prof. Jerzy Monkiewicz o swojej miłości do psów i Pawłowic, podróżach po świecie i wspinaczkach po górach, o tym, jak o mały włos nie znalazł się na wojnie.

Świąteczne plagi dla domowych zwierzaków

21.12.2017

O tym, że święta nie sprzyjają zdrowej diecie – wiadomo. Dotyczy to zarówno ludzi, jak i towarzyszących im zwierząt.

Cukiernik w roli architekta

15.12.2017

Mieczysław Tedys jest portierem w Centrum Geo-Info-Hydro UPWr, ale wcześniej był… cukiernikiem. I to nie byle jakim. Nam opowiada o zamiłowaniu do słodkiego i cukierniczych miniaturach wrocławskich budowli.

Doktorat honoris causa dla prof. Grzywacza

13.11.2017

Prof. Andrzej Grzywacz, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, były przewodniczący Konwentu UPWr o pasji naukowca, służbie, Wrocławiu i miłości do przyrody.

IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi

20.09.2017

Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.

Absolwenci polsko-chińskich studiów z architektury krajobrazu

07.07.2017

W Changshy w Chinach odbyły się obrony prac magisterskich studentów specjalności Chinese and Polish traditions in shaping of the landscape na architekturze krajobrazu. Na wręczenie dyplomów pojechali rektor Tadeusz Trziszka i prorektor Józef Sowiński.

Czy biotechnologia uratuje świat?

19.06.2017

Z Jensem Nielsenem – specjalistą od metabolizmu drożdży, ludzkiej flory jelitowej oraz produkcji biopaliw i biochemikaliów – rozmawiamy o tym, czy możliwy jest świat bez ropy, jak bakterie w jelitach wpływają na nasze zdrowie i czy kiedyś to właśnie bakterie nas uzdrowią.

Siedmioro wspaniałych

30.05.2017

Warunków było kilka: nie mogli mieć więcej niż 30 lat i musieli być ambitni. Liczyły się też pomysły badawcze, innowacyjność i interdyscyplinarność, a do wygrania było 60 tys. zł na staże naukowe i badania. Pierwszy konkurs „Innowacyjny Doktorat” został rozstrzygnięty.

Rusza Akademia Dobrego Piwa

17.05.2017

Prof. Joanna Kawa-Rygielska o naszym konkursie Akademia Dobrego Piwa i pierwszych w Polsce studiach podyplomowych dla piwowarów uruchomionych na UPWr.

Nowo mianowany profesor Mirosław Anioł – żyję pracą

26.04.2017

Mirosław Anioł – z Belwederu wrócił z nominacją profesorką. I opowiada, dlaczego biotechnologia ma przed sobą przyszłość, czym są biotransformacje, czy chmiel może mieć działanie przeciwnowotworowe i gdzie szuka natchnienia.

Być jak Maria Curie-Skłodowska?

08.03.2017

Była pierwszą Polką i pierwszą kobietą w ogóle, którą doceniono Nagrodą Nobla – i to dwukrotnie (choć po raz pierwszy razem z mężem Piotrem). Czy dzisiaj kobietom w nauce jest łatwiej?

Jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie!

02.03.2017

Prof. Monika Bronkowska z Wydziału Nauk o Żywności wyjaśnia, czy warto pościć i czym się różni post od głodówki.

Trzeba badać to, co użyteczne dla ludzi

02.02.2017

Pisał wiersze, chciał zostać sprawozdawcą sportowym, ale ostatecznie wybrał naukę. Chemik, autor największej liczby patentów na UPWr, prof. Czesław Wawrzeńczyk świętował jubileusz 50-lecia pracy.

Komercjalizacja bez tajemnic

19.01.2017

Dr Bartosz Greczner z Działu Innowacji, Wdrożeń i Komercjalizacji UPWr o komercjalizacji wynalazków i najważniejszych związanych z tym problemach.

Rektor Trziszka o planach na nową kadencję

05.10.2016

Profesor Tadeusz Trziszka opowiada o planach na najbliższe cztery lata, zdradza, dlaczego w zarządzaniu ważna jest zasada TQM i jakie jest jego credo.

Jaka jest rola naukowców? Dzielić się wiedzą

14.09.2016

Dr Włodzimierz Kita, fitopatolog i mykolog, opowiada o swojej fascynacji światem grzybów i o tym, dlaczego warto mieć zasady.

The Journey – młodzi naukowcy o klimacie

09.08.2016

Przyjechali z całego świata. Francuzi, Holendrzy, Hiszpanie, Brytyjczycy, Niemcy, ale też Kanadyjczycy, Hindusi, Japończycy… Przez tydzień Uniwersytet Przyrodniczy gościł młodych naukowców uczestniczących w szkole letniej poświęconej zagadnieniom ochrony klimatu.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png