wybierz kategorie wiadomości
Prof. Michalska-Ciechanowska: – Lubię wyzwania
05.11.2024
Nowo powołana profesor Anna Michalska-Ciechanowska o tym, co ją kręci w nauce i dlaczego warto walczyć o stypendia, otwartość w zespole oraz odwagę mówienia o swoich badaniach.
Psy ratownicze pod opieką UPWr
24.10.2024
Lekarze Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr objęli bezpłatną opieką psy ratownicze GOPR-u, WOPR-u i OSP oraz psy „na ratowniczej emeryturze”. Dodatkowo na nasze wsparcie od października mogą liczyć również czworonogi, które przestały pracować, bo uległy wypadkowi lub kontuzji, a którymi opiekuje się Fundacja na Rzecz Psów Pracujących „Psi Ratownicy”.
Honory dla prof. Kiełbowicza
22.10.2024
Prof. Zdzisław Kiełbowicz został wyrożniony tytułem doktora honoris causa Lwowskiego Narodowego Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii im. Stefana Grzyckiego.
Ludzie, konie i termografia
21.10.2024
Prof. Maria Soroko-Dubrovina z Instytutu Hodowli Zwierząt o wykorzystaniu termografii w diagnostyce ludzi i koni, kongresie termologicznym, który zorganizowano niedawno na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt i współpracy medycyny człowieka z medycyną weterynaryjną.
Medal dla prof. Chełmońskiej
16.10.2024
Prof. Bronisława Chełmońska została pośmiertnie uhonorowana Medalem Towarzystwa Biologii Rozrodu – wyróżnienie przyznano za stworzenie szkoły naukowej biologii rozrodu ptaków domowych, zaangażowanie w prace założycielskie TBR i organizację oddziału Towarzystwa we Wrocławiu.
Nie tylko higiena ciała, ale i umysłu, czyli jak dbać o zdrowie psychiczne na co dzień
10.10.2024
Zdrowie psychiczne coraz częściej staje się w Polsce przedmiotem dyskusji, jednak wciąż pozostaje wiele barier utrudniających otwarte rozmowy i szczere rozmowy o nim. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego Patrycja Krzemieniec, dyrektor Centrum Wsparcia i Dostępności, mówi o mechanizmach prowadzących do załamań psychicznych i wskazuje na proste, ale skuteczne strategie prewencyjne, które mogą wspierać w zachowaniu wewnętrznej równowagi i dbałości o zdrowie emocjonalne.
Prof. Bąbelewski: – Nie istniejemy bez roślin
09.10.2024
Nowo mianowany prof. Przemysław Bąbelewski o tym, dlaczego zakochał się we Wrocławiu i jego parkach, o znaczeniu drzew w mieście, o ogrodach, o tym, jakie arboretum jest jego zdaniem najpiękniejsze w Polsce i o tym, dlaczego z naszego krajobrazu zniknie brzoza.
Podziękowanie rektora prof. Krzysztofa Kubiaka
07.10.2024
Podziękowanie rektora prof. Krzysztofa Kubiaka za udział i współtworzenie Inauguracji Roku Akademickiego 2024/2025.
Eksperci UPWr: po powodzi chrońmy glebę
07.10.2024
Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek o konsekwencji powodzi, czyli zanieczyszczeniu gleby osadami dennymi: czy to niebezpieczne dla ludzi, zwierząt i roślin, co może znajdować się w osadach dennych, dlaczego należy je badać i czy rekultywować glebę.
Inauguracja środowiskowa wrocławskich uczelni
02.10.2024
We wtorek 1 października, w Auli Leopoldina rektorzy wrocławskich uczelni zainaugurowali nowy rok akademicki. W trakcie uroczystości odbyła się immatrykulacja nowych studentek i studentów, wręczono też Wrocławską Nagrodę Naukową.
Rozpoczynamy nowy rok akademicki
01.10.2024
W środę, 2 października w Auli im. Jana Pawła II uroczyście zainaugurowaliśmy kolejny rok akademicki na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Tradycyjnie podczas inauguracji immatrykulowani zostali studenci pierwszego roku, osoby szczególnie zasłużone dla uczelni dostały odznaki i medale, a uroczystość uświetnił występ Chóru UPWr oraz wykład prof. Andrzej Koteckiego.
Prof. Stępień: – Chciałem zostać siatkarzem
30.09.2024
Nowo mianowany prof. Bogdan Stępień, dziekan Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego o miłości do siatkówki, czy nauczyciel jest jak trener i o tym, że pamiętając o prawach, zapominamy często o obowiązkach.
Prof. Korczyński: – Nauka to proces, który nie ma końca
30.09.2024
Nowo mianowany prof. Mariusz Korczyński o paszoznawstwie, żywieniu drobiu, o tym, czego nie ma w podręcznikach i czy naukowiec rozmawia z kurami.
Sery, wina i tłumy wrocławian
30.09.2024
Podczas kolejnej edycji Święta sera i wina tłumy wrocławian nie tylko miały okazję zrobić zakupy u najlepszych dolnośląskich winiarzy i serowarów. Były też warsztaty, konkursy, wykłady i plenerowe gotowanie.
Nowy Senat UPWr rozpoczął pracę
26.09.2024
Pierwsze posiedzenie Senatu UPWr kadencji 2024-2028 miało szczególny charakter. Rozpoczęła je uroczystość odsłonięcia nazwiska prof. Jarosława Bosego, rektora kadencji 2020-2024 na tablicy rektorów UPWr w gmachu głównym oraz portretu rektora w sali im. prof. Tołpy.
UPWr w Krajowej Akademickiej Sieci Biotechnologii
26.09.2024
Uniwersytet Przyrodniczy dołączył do ponadregionalnej Krajowej Akademickiej Sieci Biotechnologii. Inicjatywa stworzenia platformy wyszła ze strony Międzyuczelnianego Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Uniwersytetu Rzeszowskiego. List intencyjny dotyczący budowy Sieci w imieniu rektora UPWr, prof. Krzysztofa Kubiaka podpisał prof. Zbigniew Lazar, przewodniczący rady naukowej dyscypliny biotechnologia.
Nowi szefowie rad naukowych dyscyplin
25.09.2024
Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wręczył powołania nowym przewodniczącym rad naukowych dyscyplin.
Inauguracja roku akademickiego 2024/2025
25.09.2024
Zapraszamy na uroczystą inaugurację roku akademickiego 2024/2025, która odbędzie się 2 października o godzinie 11.00.
Wielkie gotowanie na Pawłowicach
24.09.2024
Mariusz Szwed, finalista MasterChefa, podczas tegorocznego Święta sera i wina ugotuje dla publiczności kwaśnicę (w sobotę) i gulasz (w niedzielę). I zapewnia, że będzie smacznie!
Powołanie prorektora ds. kadr i rozwoju uczelni
23.09.2024
Prof. Krzysztof Pulikowski został powołany przez rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. Krzysztofa Kubiaka, na stanowisko prorektora ds. kadr i rozwoju uczelni.
Przed nami Święto sera i wina. Będzie smacznie!
23.09.2024
Przed nami kolejna edycja Święta sera i wina na wrocławskich Pawłowicach. Zgodnie z nową tradycją, będą to dwa dni (28-29 września) pełne kulinarnych atrakcji zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. W programie znajdą się warsztaty, degustacje oraz pokazy, podczas których będzie można poznać tajniki produkcji sera i wina.