wybierz kategorie wiadomości
![](/thumb/6GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGRi9nfFxPTksjCF0DVUBvBFsVPApYYkQwXgc3GhpSGVoXXSI8Ck9OSzUTXgwSGTk8Xh5pXht6FXkSGDkGBBNZFgIfamBPHQMOID5YAlVAfE8VGSQKTT1YOVwRKkpZEw1RBQArLRkIBQY3GBNKVQkkGVJYcUZaNwRsAAxqW1MTHg/glowna-sensoryczne.jpg)
Analiza sensoryczna w nauce o żywności: gdzie smak spotyka innowacje
08.01.2024
W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie" prof. Edgar Chambers IV i prof. Agnieszka Kita omawiają analizę sensoryczną żywności. Zagłębiają się w jej rolę w rozwoju produktów i preferencjach konsumentów, podkreślając wkład projektu SEASONED w rozwój nauki o żywności.
![](/thumb/qGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTQckFFoJABk0PFMVFA9OKkQhWRs2CRFYFkcIEmpgTwsLBSBDC0QEFCQCUxslDVwQBntaBD9KTxMTRh0ZLS8ZMgsNZ1sTU1VWbw9WFCxGA21HORJYehgCVgZrGxdqdlxBQAoqD0UUGBYhBkVYcUZXKkAmUxUsDQReEU1QX2o_BBcHS39DUh5EQ30bBUl7RkQ/sniadanie_1.jpg)
O przyszłości uczelni z młodymi naukowcami
05.01.2024
Młodzi, zdolni naukowcy z nieprzeciętnymi osiągnięciami (stypendia i nagrody Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, premiera, ministra nauki, granty programu LIDER) spotkali się z prof. Jarosławem Bosym, rektorem UPWr na „śniadaniu ludzi z pasją”, by porozmawiać o przyszłości UPWr i ich roli w jej budowaniu.
![](/thumb/PGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGRi9nfFwxTRM3DkYIGA0sGVgUMjtLIE0iXx56REFXClgXUXJuCgENHisAblVZED0EFVZpFEsgXTBTAAcBBxNZFkdRZG4BDAwOZ1sTFhtYYUFHGywBZiZTdwpFdEoAXg1AABwkIAgfQFNnD1QRBBksF1IdJBZAbRt3Qx0iDUELQVcKQHF8FV9RWWcc/glowna_3.jpg)
EU GREEN – to już rok!
04.01.2024
Współpraca 9 uniwersytetów z 9 krajów w czasie ostatnich 12 miesięcy była niejednokrotnie starciem kultur i mentalności, ale też jedyną w swoim rodzaju okazją do czerpania z poszczególnych, często bardzo różnorodnych doświadczeń i rozwiązań.
![](/thumb/gGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFwxTQIqElwPFAAjBhoKOQVaKhV5EhIxBAYTWRYBEjwpAQQWCGgGXQkAFCxNXQosRhVtRydfHj0LF24KUFBJanlPQUAFJA9WRE1YPQ8VVmkUWChSClkQelJSHUFXHR08PgIBDgw3QwtEGR86EFQbPwFeIEUsElh6GwpLBhZIUSs0XlRSEXdSAUQK/satelita-glowna.jpg)
Sukces naukowców UPWr w konkursie POLSA
29.12.2023
W ostatniej edycji konkursu Polskiej Agencji Kosmicznej (POLSA) wyróżnione zostały prace doktorskie dr. Dariusza Strugarka i dr. Mateusza Drożdżewskiego.
![](/thumb/oGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTQI3AEYFDQMmPFsfKQFSbRt3Vh00DUELQVgTEScgDBkNGywUXEgdCipBG1g7FlYlUjZEKzEMQQtBAVBfaiAMAwVLf0NBClVWbxNWHS47UCsVbwFYegsMXxdGHR8kKR9PWEsrBEYVFBs5BlAVOR0bYxUmWQ49SlkTAExBSng0X15SSzg/labolatorium.jpg)
Mamy LIDERA! Naukowczyni UPWr z szansą na podbicie rynku kosmetycznego
27.12.2023
Projekt dr Agnieszki Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy otrzyma finansowanie w XIV edycji programu „Lider” Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Naukowczyni UPWr chce opracować metodę otrzymywania wielofunkcyjnej substancji konserwującej dla przemysłu kosmetycznego - alternatywy dla m.in. nieakceptowanych przez konsumentów sztucznych konserwantów.