eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Żegnamy prof. Jerzego Fabiszewskiego

16.02.2024

Prof. Jerzy Fabiszewski. Botanik, lichenolog i ekolog. Zajmował się roślinami naczyniowymi, porostami obszarów górskich, badał roślinność, zwłaszcza wysokogórską i ekosystemów polarnych. Doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zmarł 3 lutego 2024 roku. Żył 87 lat.

Żegnamy prof. Zuzannę Borcz

16.02.2024

Klasa i mądrość, ciepło i życzliwość – profesor dr hab. architekt Zuzanna Borcz, wybitna naukowiec i ceniona, lubiana pedagog odeszła od nas 8 lutego 2024 roku. Będziemy ją pamiętać jako pełną serdeczności i cierpliwości osobę otwartą na problemy innych, zawsze służącą pomocą.

Od improwizacji do inicjatywy studenckiej

15.02.2024

Dzień przed koncertem noworocznym w korytarzach budynku CDN rozbrzmiała muzyka. Mikołaj Gertchen, student budownictwa, zagrał na pianinie przygotowywanym na nadchodzące wydarzenie. Tę chwilę uwiecznili jego koledzy, nagranie trafiło do sieci i zainspirowało Mikołaja do stworzenia inicjatywy, którą przedstawił w ramach ostatniej edycji budżetu partycypacyjnego.

Kulinarny e-book studentów UPWr – ma być pożywnie i smacznie

14.02.2024

Studenci żywienia człowieka i dietetyki przygotowali kulinarnego e-booka z przepisami, których głównym składnikiem jest Nutridrink – wysokoenergetyczny preparat odżywczy. Potrawy odpowiadają na potrzeby i problemy osób chorujących m.in. na nowotwór.

Budżet Partycypacyjny UPWr: poznaliśmy zwycięskie projekty

12.02.2024

Laboratorium Nowoczesnej Dydaktyki SALA 2.21 oraz „Szklarnia – Chill&Study” – wspólna przestrzeń do nauki i odpoczynku na Kampusie Biskupin – to zwycięskie projekty w trzeciej już edycji Budżetu Partycypacyjnego UPWr. Pierwszy z nich to inicjatywa pracownicza, drugi – studencka.

Hodowla drobiu – antybiotyki, bakteriofagi, dobrostan

05.02.2024

W najnowszym odcinku podcastu prof. Monika Michalczuk z Katedry Hodowli Zwierząt SGGW i dr Marta Kuźmińska-Bajor z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności UPWr omawiają wyzwania i innowacje w hodowli drobiu, w tym stosowanie antybiotyków, zastosowanie bakteriofagów i kwestie dobrostanu zwierząt. Dyskusja koncentruje się na dążeniu do odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji, podkreślając rolę wiedzy i świadomych wyborów.

Biznesowe Mistrzostwa UPWr – innowacyjny sposób na naukę przedsiębiorczości

31.01.2024

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu odbyła się pierwsza edycja Biznesowych Mistrzostw. Wspierane przez nowoczesną technologię zawody stawiają na innowacyjność i praktyczne doświadczenie.

100 000 złotych na realizację projektów studenckich

23.01.2024

Jedenaście studenckich kół naukowych zostało docenionych w ubiegłym roku przez władze Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Na swoje badania, które teraz realizują, dostali dofinansowanie na około 100 000 zł z programu studenckie projekty badawcze.

Zielone dachy, zielone ściany… Ekstrawagancja czy rewolucja?

22.01.2024

W tym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” dr Marta Weber-Siwirska i Weronika Marcol omawiają korzyści płynące z wdrażania w miastach zrównoważonych rozwiązań, takich jak zielone dachy czy ściany. Rozmawiają na temat źródeł tej inicjatywy i różnorodnych projektów w Polsce i Europie, a także o tym, jaką funkcję zielone dachy pełnią w przestrzeni miejskiej.

Biuro Karier – most między edukacją a karierą zawodową

18.01.2024

UPWr oferuje studentom i absolwentom kompleksową pomoc w kształtowaniu ścieżki zawodowej dzięki działalności Biura Karier. Indywidualne konsultacje, szkolenia, monitorowanie losów zawodowych absolwentów czy aktywna współpraca z firmami i instytucjami to tylko niektóre z działań, które wymieniają doradcy. Praca biura została niedawno doceniona także w Dolnośląskiej Sieci Biur Karier.

Czysta energia – kto jest dłużnikiem, a kto wierzycielem

17.01.2024

Mieszkańcy małych miast i wsi mogą odegrać kluczową rolę w transformacji energetycznej w Polsce. Właśnie te społeczności mają potencjał stworzenia lokalnych i niezależnych systemów, które gwarantują bezpieczeństwo energetyczne w całym kraju.

Rusza rekrutacja na studia II stopnia

12.01.2024

15 stycznia rozpoczyna się rekrutacja na drugi stopień studiów. Do wyboru jest 16 kierunków i 24 specjalności.

Kolejny symulator na weterynarii. „Kształcimy ponad europejski standard”

08.01.2024

Studenci Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr, jako jedyni w Europie, uczą się na nowoczesnych symulatorach endoskopowych. Dzięki temu mają możliwość przeprowadzić symulowany proces np. gastroskopii i bronchoskopii, a po zakończeniu, szczegółowo przeanalizować jego przebieg. W grudniu na UPWr trafił trzeci taki symulator.

Analiza sensoryczna w nauce o żywności: gdzie smak spotyka innowacje

08.01.2024

W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie" prof. Edgar Chambers IV i prof. Agnieszka Kita omawiają analizę sensoryczną żywności. Zagłębiają się w jej rolę w rozwoju produktów i preferencjach konsumentów, podkreślając wkład projektu SEASONED w rozwój nauki o żywności.

EU GREEN – to już rok!

04.01.2024

Współpraca 9 uniwersytetów z 9 krajów w czasie ostatnich 12 miesięcy była niejednokrotnie starciem kultur i mentalności, ale też jedyną w swoim rodzaju okazją do czerpania z poszczególnych, często bardzo różnorodnych doświadczeń i rozwiązań.

Eksperci UPWr: jak pomóc zwierzętom przetrwać sylwestrową noc

21.12.2023

Odpalanie petard, których od lat jedną z największych ofiar są zwierzęta – głównie psy, rozpoczyna się już w okolicach świąt i trwa do Nowego Roku. Mimo licznych apeli moda na fajerwerki nie przemija. Dr Anna Budny-Walczak z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr tłumaczy, dlaczego psy i koty tak bardzo boją się huku wystrzałów i podpowiada, jak pomóc zwierzętom przetrwać ten trudny dla nich czas.

Studentka UPWr doceniona za sukcesy w olimpiadach

20.12.2023

Studentka pierwszego roku weterynarii, Aleksandra Sznel, zdobyła stypendium w ramach Studenckiego Programu Stypendialnego dla laureatów olimpiad. Tym samym zyskując uznanie za osiągnięcia w nauce już na samym początku swojej akademickiej drogi.

Eksperci UPWr: nie kupujmy za dużo, nie marnujmy żywności!

20.12.2023

Na świecie marnuje się rocznie ponad 1,3 mld ton żywności – co zaspokoiłoby potrzeby żywieniowe takiego kraju jak Polska na 60 lat. To druzgocące liczby. A zbliżają się święta, nasze zakupowe kosze będą jeszcze pełniejsze. Dr Marzena Styczyńska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka UPWr podpowiada m.in. jak planować i robić zakupy, by potem część z nich nie wylądowała w koszu.

Eksperci UPWr: na święta polecam borowiki, podgrzybki, ale też shiitake

19.12.2023

Jakie grzyby powinny znaleźć się na świątecznym stole? Suszone, marynowane, czy świeże? Z czym je łączyć, by były jeszcze zdrowsze i łatwiej strawne? M.in. na te pytania odpowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz z Zakładu Uprawy Warzyw, Grzybów i Roślin Zielarskich UPWr.

Eksperci UPWr: jak kupować ryby odpowiedzialnie, a jeśli nie karp, to...?

18.12.2023

Ryby głosu nie mają, ale wielkością, kształtem, barwą, rodzajem łuski i pochodzeniem mówią nam, że różnią się między sobą i to znacznie – twierdzi prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr i odpowiada na nurtujące nas przed świętami pytania: jeśli nie karp, to co, które ryby są najzdrowsze, jak rozpoznać czy ryba jest świeża, usunąć jej charakterystyczny zapach i kupować odpowiedzialnie?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 45

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg